Vánoční kuchařka: Kapr pětkrát jinak

Kapr je vánoční rybou a nikdo mu to neupře. Jeho úprav je mnoho, některé přinášíme právě teď.

Kapr s jogurtem

Ingredience:

•    ½  Kapra
•    Mouka
•    Paprika
•    Rybí  koření
•    Sůl
•    ½ kg bílého jogurtu
•    Mandle

Postup:

Vykostěné porce kapra obalíme v mouce s kořením, paprika, rybí koření a sůl. Vložíme do zapékací misky , zalijeme ½ kg jogurtu a poklademe nasekanými mandlemi. Zapékáme asi 20 -30 minut. Jako přílohu doporučuji vařené brambory pro zachování dietního pokrmu. Jinak jsou samozřejmě výborné hranolky.

Zdravý kapr

Ingredience:

•    4 porce kapra
•    sůl
•    citrónová šťáva
•    2 lžíce hladké mouky
•    2 lžíce rajčatového kečupu
•    2 dcl zakysané smetany

Postup:

Porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme kečup a dusíme. Měkké porce vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Pak vmícháme smetanu, omáčku uvedeme do varu, přidáme porce kapra a prohřejeme je.
Smetanu lze nahradit něčím dietnějším podle chuti.

Plněný kapr po jihočesku

Ingredience:

•    kapr
•    česnek
•    zeleninová směs (základ je celer, květák a červená kapie – v poměru množství 1:1:1 – vše nakrájíme na kostky) + trochu strouhanky

Postup:

Vykuchané půlky kapra nasolíme (doporučujeme z čerstvého, mražené nejsou vhodné), okořeníme směsí na ryby a potřeme česnekem. Můžeme vylepšit  kousky špeku, mrkví, jablkem – jenom v malém množství. Směsí hodně naplníme půlky kapra, přiklopíme a vše zabalíme do alobalu. Pečeme v troubě 60 minut. Podáváme s vekou nebo jiným pečivem.

Plněný vánoční kapr

Ingredience:

•    velký kapr
•    sůl, česnek, kmín a různé koření dle chuti
•    2 vajíčka
•    máslo nebo olej
•    žampióny, hrášek, oříšky (třeba buráky) salám nebo klobása, cibule, popř. dle chuti další zeleninu
•    2 rohlíky

Náplň do kapra :

dva žloutky vyšleháme s trochou másla, solí, česnekem a kořením. Přidáme ořechy, houby, hrášek, nakrájený salám, cibuli popř. další ingredience a na kostičky nakrájené rohlíky. Ze dvou bílku vyšleháme sníh, smícháme dohromady a nacpeme do kapra.

Postup:

Neporcovaného vykuchaného a umytého kapra naložíme na jednu noc do soli, česneku a kmínu. Potom ho znovu trochu opláchneme, naplníme plňkou, zašijeme, posypeme trochu kořením (třeba grilovacím) pokapeme olejem nebo máslem a dáme na hodinu a půl péct do trouby. Křupavého kapra pak celého vyjmeme na mísu a nazdobíme banánem, pomerančem atd. a servírujeme.

Kapr na jablkách

Ingredience:

•    1 kapr
•    100 g slaniny
•    4 jablka
•    maggi
•    sůl

Postup:

Slaninu nákrájíme na plátky a položíme na zapékací mísu. Na ně dáme osolené porce kapra. Jablky nakrájenými jako na štrůdl rybu zasypeme. Přidáme koření. Pečeme v troubě asi 25 minut.

1.12.2007 12:00| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist