Silvestrovské chuťovky – rychlá inspirace

Došla vám inspirace na silvestrovské chuťovky? Mrkněte sem, rychle a přehledně tu najdete snad úplně všechny dobrůtky, tradiční i netradiční…

Klobásová klasika
Bezkonkurenčně nejoblíbenější kombinace rohlíku, dobré klobásy, sýra, kyselé okurky či nakládané papriky. Doporučuji opravdu kvalitní klobásu, na té stojí celý úspěch. A dobrou změnou je vystřídat okurku za olivu.

Nivová
Pomazánka ze sýru niva, majolky či jogurtu a strouhaných ořechů je také klasikou. Zdobíme kouskem niva sýra či půlkou vlašského oříšku.

Ďábelská
Milujete-li hotovou pomazánku Ďábelské tousty, pak zkuste jemně opéct kolečka rohlíků a potřít je Ďábelskými tousty, ozdobit sýrem a věřte, že i studené je to výborná mňamka.

Tresčí játra
Ty můžeme servírovat buď jako pomazánku, kterou můžeme ochutit citronovou šťávou nebo česnekem, podle chuti a pokud dáváte přednost přírodním chutím, pak zkuste jednoduše pomazat rohlík máslem a přidat kousek tresčího játra jako ozdobnou pochoutku.

Chobotničkové
I jiné mořské plody z konzervy mají typicky jemnou rybí chuť a tak je můžeme servírovat jako tresčí játra – na rohlíku potřeném máslem.

Tuňákové
Tuňáková pomazánka je klasikou, zkuste do ní přidat najemno strouhaný sýr – bude jemnější. Anebo opět na máslový rohlík kousíček kvalitního masa.

Lososové
Kvalitní uzený losos si přímo říká o vystavení na kousek opečeného pečiva či pečiva potřeného například pomazánkovým máslem. Zdobí se například kousíčkem snítky kopru. Pomazánky alá losos jsou také oblíbené a asi nejlepším receptem je pomazánkové máslo a sekaná barevná treska podle vašeho oblíbeného poměru. Zdobíme cibulkou, pažitkou nebo kouskem vajíčka.

Z uzených ryb
Uzené ryby, například makrely se hodí pro výrobu pomazánek na chuťovky. Zdobíme bylinkami či sýrem.

Kaviárové
Z kaviáru můžeme lehce vymíchat pomazánku s majolkou nebo kuličky pouze položit na namazaný kousek pečiva.

Sardelové či ančovičkové
Tradicí jsou chuťovky potřené sardelovým máslem ovšem zajímavou změnou může být kolečko rohlíku s máslem a položenou ančovičkou. Aromatické i pikantní…

Kaparová
Kapary jsou pikantní nakyslá poupátka a pokud si jich koupíte skleničku, neprohloupíte. Smíchané s pomazánkovým máslem nebo majolkou jsou báječnou kombinací na chuťovky.

Mixujeme semínka
Což takhle chuťovky s mixovanými arašídy nebo s tradičním pestem, tedy mixovanými piniovými či slunečnicovými semínky, česnekem, parmezánem, bazalkou  a česnekem? Velmi pikantní.

Křenové
Oblíbené jsou také křenové pomazánky a můžeme je připravit jednoduchým smícháním pomazánkového másla a strouhaného křenu či přidat křen do jakékoliv sýrové pomazánky.

Hermelínové
Nadrobno nakrájený hermelín spojíme majonézou či jogurtem a vznikne jednoduchá a chutná hermelínová pomazánka.

Pivní
Voňavá, ač pro někoho odpuzující. Silná kombinace pivního sýra, cibule, másla a trošky piva na rozředění pomazánky, je opravdu pro fajnšmekry.

Špekáčkové
Vykrajovátky vytvořené kolečka či jiné tvary chleba, na ně položíte opravdu dobré a kvalitní kolečko špekáčku a na to trošku cibulky a věřte, že i tato obyčejná dobrota potěší – hlavně k pivu!

Uzené maso
Z podobného soudku je i druhý tip – nejlépe domácí uzené maso potřené hořčicí opět spočívající na kousku chleba. Obyčejné a neobyčejně dobré!

Inspirace bez pečiva

Opravdové chuťovky jako zobání k vínu či šampaňskému vykouzlíte i bez pečiva. Stačí jen dobře kombinovat. Co třeba?

–    sýr a oliva
–    niva a ořech
–    rajče a sýr parmezán, balkán či mozarella
–    pršut a sladký medový meloun
–    hermelín s ořechem


Tak dobrou chuť a máte-li nějaký obvyklý či neobvyklý vlastní tip, neváhejte a podělte se o něj!

28.12.2007 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist