Poradna IVF a gynekologie

MUDr. Jan Lacheta  Pan doktor Jan Lacheta je odborníkem v oblasti asistované reprodukce. Promoval na první lékařské fakultě Karlovy univerzity v roce 2002. Od té doby se věnuje gynekologii a porodnictví. Léčbou neplodnosti se začal zabývat před téměř deseti lety. Aktuálně profesně působí na klinickém centru ISCARE jako primář oddělení IVF.

Pro psaní dotazu do poradny musíte být přihlášen/a.

Přihlaste se zde

Dotazy

  • Dotaz: KET a spontánní těhotenství

    Dobrý den.Prosím bylo by při KET poznat 3týdenní téhotenství.Zdrav.problémy nemám a ani manžel..Po různých vyšetření nám bylo řečeno že jsme si v tomto s manželem nesedli.Tak kdyby se to přeci jen povedlo spontánně před KET,zda by to bylo poznat.Děkuji

    Odpověď:

    Dobrý den, pokud je KET plánován v tzv. nativním, tedy ovulačním cyklu, a v období ovulace máte s partnerem nechráněný pohlavní styk, je možnost spontánního otěhotnění. V době, kdy se KET provádí je ještě brzy na to, aby tělo produkovalo hCG. Neexistuje tedy žádný způsob, jak případné těhotenství odhalit. Případy současného spontánního otěhotnění spolu s těhotenstvím po KETu jsou však vzácné.

    Odpověděla: MUDr. Kristýna Frühaufová, Ph.D., lékařka Centra asistované reprodukce ISCARE

    Odpověděl/a: MUDr. Jan Lacheta, 2.3.2020 11:15 | Komentovat

  • Dotaz: Výtoky a zápach

    Dobrý večer, rnMám takový menší problém. Poslední dobou trpím na výtoky z pochvy (bílé) a zápach, když jsem byla na kontrole tak bylo vše v pořádku. Objevuje se to tak 3-4 hodinky, když jsem v práci či venku/doma. Může to být způsobeno, že spím v kalhotkách? Nebo těsné džíny? rnDěkuji za odpověď. rnHezký zbytek dne.

    Odpověď:

    Dobrý den, poševní výtok může být způsoben celou řadou příčin. Od zánětlivých až po změny hormonální, které se mohou odrazit ve změně rovnováhy v poševním prostředí. Takto se mohou přemnožit některé mikroorganismy například kvasinky, které mohou obtěžovat právě popisovaným způsobem. Těsné oblečení, spánek ve spodním prádle, někdy i používání silnějších pracích a avivážních prostředků může potom rozvoj těchto stavů uspíšit. Doporučujeme i používání jemnějších gelů a prostředků pro intimní hygienu před standardními mýdly. Běžně dostupné jsou i některé prostředky pro úpravu poševního prostředí, které jsou vhodné zejména po užívání antibiotik. Pokud se jedná o déletrvající obtíže zejména spojené se zápachem, doporučujeme konzultaci lékaře gynekologa k vyloučení závažnějšího onemocnění v oblasti pochvy, děložního čípku nebo vnitřních pohlavních orgánů. Přeji hezký den

    Odpověděl: MUDr. Daniel Struppl, PhD.,MBA, primář gynekologie na klinice GynCentrum

    Odpověděl/a: MUDr. Jan Lacheta, 27.2.2020 11:13 | Komentovat

  • Dotaz: těhotenství

    Dobrý den, je mi 44let, chtěla bych podstoupit umělé oplodnění s darovaným embryem, jaká hrozí rizika? děkuji Vám za odpověď

    Odpověď:

    Dobrý den, obecně je těhotenství ve vyšším věku zatíženo těhotenskými komplikacemi ve smyslu zvýšeného krevního tlaku, cukrovky a preeklampsie a i vyšším rizikem předčasného porodu. Je potřeba komplexně posoudit Váš zdravotní stav a případně upravit eventuální stávající léčbu s ohledem na plánované těhotenství. Samotné umělé oplodnění s darovanými embryi zdravotní riziko nepředstavuje. S pozdravem, Dr. Frühaufová

    Odpověděla MUDr. Kristýna Frühaufová, Ph.D., lékařka Centra asistované reprodukce ISCARE

    Odpověděl/a: MUDr. Jan Lacheta, 25.2.2020 11:12 | Komentovat

  • Dotaz: Transfer vajíček a řízení auta

    Hezký den, chci se zeptat, kdy mohu po transferu cestovat domů a mohu řídit?

    Odpověď:

    Ano, po transferu lze bez obav cestovat i řídit. Vhodné je nicméně dodržovat klidový režim 2 až 3 dny, což je doba, kdy dochází k implantaci embrya. V této době není vhodná nadměrná fyzická aktivita.

    Odpověděl/a: MUDr. Jan Lacheta, 1.11.2019 13:59 | Komentovat

  • Dotaz: Pauza mezi sexem a lepší spermie

    Dobrý den, pane doktore, pokoušíme se s partnerem o miminko, snažím se hlídat plodné dny, ale zatím se nám nedaří. Jak dlouho bychom měli mít s partnerem mezi jednotlivými souložemi pauzu, aby byly spermie co nejlepší?

    Odpověď:

    Nejlepší výsledky spermiogramu jsou po 2 až 5 dnech pohlavní abstinence. Pro otěhotnění je ideální frekvence pohlavního styku 2 až 3x týdně.

    Odpověděl/a: MUDr. Jan Lacheta, 1.11.2019 13:58 | Komentovat

  • Dotaz: Umělé oplodnění ve 47 letech?

    Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat, jestli mohu podstoupit umělé oplodnění, když je mi 47 let? A jaká mi hrozí rizika?

    Odpověď:

    Umělé oplodnění lze provést do 49 let. Rizika plynou spíše z těhotenství než z procesu umělého oplodnění. Starší těhotné ženy mají zvýšené riziko gestačního diabetu (cukrovka), hypertenze (vyšší krevní tlak) a císařského řezu. Z pohledu plodu je vyšší věk ženy spojen s častějším výskytem chromozomálních vad (neplatí v případě darovaných vajíček) a rizikem předčasného porodu.

    Odpověděl/a: MUDr. Jan Lacheta, 1.11.2019 13:55 | Komentovat

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist