Mnoho tváří jedné cukety

Cuketa je oblíbenou nejen letní zeleninou. Je chuťově neutrální, spíš lehce nasládlá a tak jí lze použít jak do sladkých jídel, tak do slaných. Navíc je kaloricky velmi chudá, ovšem na vlákninu a vodu celkem bohatá.

Je to druh tykve a spolu s patizónem je oblíbenou zeleninou na smažení. Málokdo však ví, že smažit jako řízek lze i květy a rozhodně se to vyplatí. Příliš mnoho nasazených květů je na úkol kvality plodů, které se ovšem sbírají asi 4-6 dní po odkvětu ve chvíli, kdy cuketa má maximálně 20-30 cm.
Velké cukety jsou již plné pecek a bývají někdy nahořklé.


Co obsahuje?

Jako všechny ostatní tykve, tedy patizóny a dýně, má velmi nízký obsah kalorií (100g cukety má 19 kalorií, smažená v trojobalu však až 70 kalorií), dále obsahuje 91% vody, vlákninu, minimum sacharidů a vitamínů. Je však bohatá na minerální látky, hlavně na draslík, fosfor, vápník a hořčík.

Působí lehce močopudně, příznivě ovlivňuje trávení a srdeční systém. Dokonce lze říci, že vyvážený obsah látek a účinných prvků snižuje  riziko onemocnění rakovinou. Obsah minerálů působí proti revmatismu, dně, žlučníkových kamenech, cukrovce a díky obsahu vlákniny a vody je vhodná i při léčbě obezity.

V kuchyni jsou to rychlovky
Jejich kuchyňská úprava trvá chviličku, jsou měkké během pár minut. Lze je přidávat do gulášů, nastrouhat do karbanátků, dělat z nich bramboráky nebo je strouhat do třeného těsta nasladko. Buchta je potom vláčnější.

Můžou se také zavářet v sladkokyselém nálevu, k tomu je ale třeba použít cuketky co nejmenší.

11.9.2007 12:00| autor: Renata
Více o tématu: cuketa

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist