Kapary – tropická poupata

V mnoha receptech se lze dočíst o přídavku kaparů. Zní to trošku jako něco z rybí říše, ale pidisardinky to opravdu nejsou.

A není třeba se jich nějak bát, jejich pikantnost tkví hlavně v jemně nakyslé chuti, určitě jimi jídlo nezkazíte.

Puntíkatá poupátka

Kapary jsou totiž neotevřená poupata z tropické rostliny, či spíše keře s názvem kapara trnitá. Plody jsou tmavě olivově zelené tobolky, na špičce jsou červeně tečkované.
Pro potřeby koření se sklízejí ještě neotevřená poupata různé velikosti, která se prosolí a pak nakládají do octa, oleje nebo do soli.
Platí pravidlo, že čím menší a mladší poupátka, tím lépe chutnají.

Chutnají a hodí se k lecčemu

Mají tmavozelenou barvu podobnou olivám, jsou malinko poseté tmavými tečkami, a tvar mají podobný poupěti. Jejich chuť je mírně nakyslá a jejich použití je hlavně do omáček, pikantních pomazánek, salátů a pod maso či na pizzu.

Výborná je kombinace kapar a smetanových omáček, kterým dodá na pikantnosti a příjemné nakyslosti. Kapary lze najemno nasekat i do domácí tatarské omáčky, dostane zase úplně jiné a mnohem příjemnější grády než s klasickou nakládanou okurkou.

15.2.2008 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist