Jak uchovávat a jíst sýry

Sýr je skoro jako živý tvor, aby nám dobře sloužil, tedy rozmazloval chuťové buňky, je třeba o něj správně pečovat. Přesněji, je třeba mu udělat dobré bydlení. Kde a za jakých podmínek si můžete přečíst v tomto článku.

Tvrdý sýr
Bloček vyndáme z celofánu a rozdělíme na menší dílky. Ty pak znovu zabalíme každý zvlášť do potravinářské fólie a uchováme v uzavíratelné krabičce.


Mozzarella

Neboli sýry v nálevu musíme v tomto nálevu uchovávat i nadále. I tak jsou to ale sýry pro rychlou spotřebu, neboť tento nálev začne často i po dvou dnech již kvasit a je nepříjemně cítit.

Plísňové sýry
Nejvhodnějším místem pro plísňové sýry je alobal. Lehce do něj sýr zavineme a necháme mírně unikat vzduch, aby sýr mohl dýchat.

Vlhkou utěrku NE!
Je to starý způsob uchovávání sýrů, který měl zabraňovat osychání. Dnes se již nedoporučuje, protože mikroklima je pro sýr příliš vlhké, sýr ztrácí svoji chuť a aroma a hlavně se na něm mohou začít vyvíjet nebezpečné plísně…

Takže sýr je zdárně uchován, něco málo nám vydržel a nyní nadchází ta pravá chvíle pro konzumaci. Takže jdeme servírovat!

Servírování na stůl
První a důležité pravidlo je teplota sýra. Ta by měla být pokojová, jinak se chuť sýra nerozvine tak, jak správně má. Je dobré sýr vyndat z chladničky asi jednu až dvě hodiny před konzumací.
Efektní a praktické je servírování sýrů na dřeveném prkénku s poklopem, kde nevyschnou a zároveň nemusí nikoho obtěžovat svým případným zápachem.
Servírujeme je spíše ve větších kusech, opticky to vypadá lépe, než nadrobno nakrájené „zbytky“. Každý si pak ze svého kousku odkrajuje.
Podáváme větší množství druhů sýra, aby byl výběr, ideální jsou čtyři druhy sýra, kombinovat můžeme tvrdý, plísňový či ochucený sýr.

14.9.2007 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist