Jak uchovávat a jíst sýry

Sýr je skoro jako živý tvor, aby nám dobře sloužil, tedy rozmazloval chuťové buňky, je třeba o něj správně pečovat. Přesněji, je třeba mu udělat dobré bydlení. Kde a za jakých podmínek si můžete přečíst v tomto článku.

Tvrdý sýr
Bloček vyndáme z celofánu a rozdělíme na menší dílky. Ty pak znovu zabalíme každý zvlášť do potravinářské fólie a uchováme v uzavíratelné krabičce.


Mozzarella

Neboli sýry v nálevu musíme v tomto nálevu uchovávat i nadále. I tak jsou to ale sýry pro rychlou spotřebu, neboť tento nálev začne často i po dvou dnech již kvasit a je nepříjemně cítit.

Plísňové sýry
Nejvhodnějším místem pro plísňové sýry je alobal. Lehce do něj sýr zavineme a necháme mírně unikat vzduch, aby sýr mohl dýchat.

Vlhkou utěrku NE!
Je to starý způsob uchovávání sýrů, který měl zabraňovat osychání. Dnes se již nedoporučuje, protože mikroklima je pro sýr příliš vlhké, sýr ztrácí svoji chuť a aroma a hlavně se na něm mohou začít vyvíjet nebezpečné plísně…

Takže sýr je zdárně uchován, něco málo nám vydržel a nyní nadchází ta pravá chvíle pro konzumaci. Takže jdeme servírovat!

Servírování na stůl
První a důležité pravidlo je teplota sýra. Ta by měla být pokojová, jinak se chuť sýra nerozvine tak, jak správně má. Je dobré sýr vyndat z chladničky asi jednu až dvě hodiny před konzumací.
Efektní a praktické je servírování sýrů na dřeveném prkénku s poklopem, kde nevyschnou a zároveň nemusí nikoho obtěžovat svým případným zápachem.
Servírujeme je spíše ve větších kusech, opticky to vypadá lépe, než nadrobno nakrájené „zbytky“. Každý si pak ze svého kousku odkrajuje.
Podáváme větší množství druhů sýra, aby byl výběr, ideální jsou čtyři druhy sýra, kombinovat můžeme tvrdý, plísňový či ochucený sýr.

14.9.2007 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist