Žijte zdravě, jezte sushi!

Udržet si štíhlou postavu a ještě přitom dodržovat správnou životosprávu, je pro mnohé z nás občas velký problém.

Jíst zdravě a chutně a přitom nepřibírat dokážete snadno, když budete jíst japonskou specialitu – sushi.

„Chtěl bych všem ženám, které ještě neochutnali sushi vzkázat, že by se toho neměli vůbec bát. Je to tradiční a klasické japonské jídlo s více než tisíciletou historií. Tento lahodný pokrm – ručně zavinuté či tvarované kousky ochucené vařené rýže, doplněné o syrovou rybu, mořské plody či zeleninu – z Japonska má blahodárné účinky na lidské zdraví. Nemusíte se tedy vůbec bát, že přiberete na váze, naopak, sushi Vám žádný kilogram navíc nepřidá,“ prozradil nám odborník na sushi z restaurace SOHO+, který nám zároveň doporučil místní specialitu.

„Vynikající je kombinace lososa, čerstvého tuňáka, vařených krevet, marinovaného úhoře, avokáda či okurky.“

A jak se takové sushi vůbec jí?  „Součástí takzvané přílohy je japonský křen wasabi, originální sojová omáčka a marinované plátky zázvoru amazu – gari. Klasicky se sushi jí jídelními hůlkami. Sojovou omáčku s kouskem zeleného japonského křenu smícháte na talíři, v kterém si sushi lehce namočíte.“

 

Na slavnostní ochutnávce nechyběly ani naše slavné osobnosti, které mají kladný vztah k sushi, jako je fotbalista Vladimír Šmicer nebo Michal Nesvadba.

Japonskou kuchyni si zamilovala také zpěvačka Helena Vondráčková, která do luxusní pražské restaurace SOHO+ dorazila se svým manželem Martinem Michalem. Při této příležitosti jsme se Heleny zeptali, kdy ona poprvé ochutnala sushi a jaké to vůbec bylo?

/wp-content/uploads/files/celebrity2/helena2.jpg

„Poprvé to bylo v Japonsku, které jsem navštívila třikrát. Tam jsem se naučila jíst syrové ryby v tomto stavu, tedy sushi, nejdřív jsem k tomu měla nedůvěru ale zanedlouho, přesně tak jako s ústřicemi, mi to zachutnalo. Je to teď pro mě největší lahůdka,“ svěřila se Helena Vondráčková, která se v průběhu večera s velkou chutí pustila do přípravy sushi s okurkou.

„Já jsem si celou dobu říkala, jak oni to vůbec dělají. V Japonsku jsem to tedy neviděla vyrábět přímo. Chtěla jsem to vyzkoušet ,teď mě pánové tady instruovali. To si vlastně může udělat každý doma. Všechny ty ingredience už jsou tady k mání. Základem pro přípravu sushi je jenom mít správně uvařenou rýži,“ dodala na závěr zpěvačka, která pro udržení štíhlé postavy doporučuje odlehčenou stravu, jíst hodně zeleniny, ryb, kuřecího masa a také zvěřinu, saláty, těstoviny, mořské plody a sushi.
(ret)

11.4.2008 12:00| autor: Petr Konečný

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist