Vypěstujte si vlastní lilek

O lilku se říká, že je to šlechtic zeleninové zahrady. A je to velmi trefné pojmenování. Musí se s ním zacházet v rukavičkách a plnit mu všechna přání. Rovněž je tato zelenina známá pod názvem baklažán a je stále více oblíbenou zeleninou, možná je to i díky neustále se zvětšujícímu počtu vegetariánů.

Výsadba
Lilek si musíte ze semínek doma v teple předpěstovat. Rostlinky potom sázíme dostatečně hluboko tak, aby byl první lístek ve stejné úrovni se zeminou. Okolo zasazené rostlinky vytvoříme palcem dokola prohlubeň, abychom zajistili dostatek vláhy i  kořenům.

Péče
Baklažán chraňte před nízkými teplotami a nedostatkem vláhy. V horkém a suchém ovzduší skleníku se daří sviluškám, a tak abyste tedy zajistili vhodné podmínky pro pěstování lilku, nevětrejte skleník v chladných dnech, v horkých udržujte ovzduší vlhké, rostlinky důkladně prolévejte a přihnojujte. Doporučená jsou hnojiva s vysokým obsahem draslíku.

Plody
Pěstitelé doporučují omezit se na čtyři plody na jedné rostlině, jeden plod na každé větvi. Jakmile najdete čtyři plody, odstraňte zbytek květů, pupenů a výhonků. Abyste mohli plody lilku sklidit, musí být slupka tuhá a lesklá. Nenechávejte je na rostlině příliš dlouho, jinak zhořknou.

Zajímavosti a tipy

– největšími producenty lilku jsou Čína a Indie
– lilek se nedá jíst syrový, vždy se musí tepelně upravit
– před smažením nebo pečením posypte lilek solí, pustí vodu
– není dobré lilek po zakoupení dlouho skladovat,  je náchylný na změny teplot
– nevýhodou je, že lilek při smažení nasává mnoho oleje
lilek obsahuje nikotin
– Turecko je mistrem v přípravě lilku, má stovky receptů
lilek je příbuzný s bramborami
– anglický název pro lilek je eggplant, tedy rostlina ve tvaru vejce. Tak ale vypadaly plody starých odrůd lilků, které měly bílé
plody vejčitého tvaru. Dnešní rostliny jsou známy velkými fialovými plody
– vyniká množstvím vitamínu B
– konzumace lilku napomáhá ke snižování cholesterolu v krvi
– říká se, že je má afrodiziakální účinky

 

Podívejte se i na :

 

Připraveno ve spolupráci s magazinzahrada.cz

14.3.2011 12:00| autor: Sabrina Harisová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist