Sůl nad zlato: Škodí nám nebo pomáhá?

Sůl nad zlato? Odborníci jsou na vážkách. Na jednu stranu jde o látku, kterou naše tělo potřebuje, na druhou stranu nám může také pořádně uškodit? Kde je tedy pravda? Někde uprostřed!

Odborníci uvádějí, že množství soli, které dostáváme do svého těla, většinou mnohonásobně převyšuje skutečnou potřebu této látky. Přeloženo do srozumitelné češtiny: zkrátka moc solíme. Nemáme-li tedy zrovna lékařem předepsanou neslanou dietu, většinou máme soli nadbytek. A právě tento nadbytek může být příčinou řady zdravotních problémů.

Pomáhá nervům i kostem
Pokud je nadbytek soli jenom mírný, tělo ho ještě zvládne vyloučit ledvinami a potem. Mimochodem, při opravdu extrémním pocení můžeme vypotit až neuvěřitelný jeden gram sodíku na litr. Sodík, který je složkou soli, má významnou úlohu při přenášení signálů ve svalech a nervech, je nezbytnou součástí kostí. V ledvinách pomáhá zpětnému vstřebávání soli.

Nedostatek narušuje rovnováhu
Nadměrná ztráta soli pocením způsobuje únavu, bolesti nervů. Dochází k poruše rovnováhy tělních tekutin. Dodáním soli se ale stav zase rychle stabilizuje, protože sůl opět stimuluje látkovou výměnu v těle. Přiměřeným množstvím soli se rozumí asi 5 – 6 gramů denně. To nám zajistí správné funkce orgánů, činnost nervů i svalů, podporuje produkci enzymů.

[[related]]

Přebytek přináší katastrofu
S větším množstvím přijaté soli vznikají problémy, protože organismus sůl zadržuje. Ta se potom koncentruje například v krvi. Lidé, kteří přijímají hodně kuchyňské soli, také vylučují až devětkrát větší množství draslíku. Nejdříve na zvýšenou přítomnost soli reagují ledviny, játra a také pokožka. V tuto chvíli ale člověk ještě žádné příznaky nepozoruje. Další etapa už ovšem poškozuje orgány, zejména ledviny. V moči se objevují bílkoviny, sůl zvyšuje krevní tlak. Poslední fáze znamená velké poškození ledvin. Moč obsahuje bílkoviny i červené krvinky, případně hnis.

Všeho s mírou
Soli existují různé druhy. Kilový pytlík seženeme v supermarketu za pár korun, existují ale i takové, které jsou mnohem dražší, například speciální druhy mořské soli z určitého moře a pobřeží. Příkladem je japonská sůl Umi no Houseki, což znamená šperk oceánu. Její množství odpovídající asi 5 gramům stojí 500 Kč. Tyto soli se hodí jenom na ochucení speciálních pokrmů, jsou určené především pro labužníky. Ovšem rozhodně nelze říci, že by byly pro organismus šetrnější nebo zdravější. Zkrátka platí jediné: všeho s mírou, tedy i soli. Bez ní by nebyl život, ale přehánět její používání se také nevyplatí.

A co vy a sůl? Je pro vás nad zlato, nebo jí ze svého jídelníčku klidně vyšoupnete!

Foto zdroj: profimedia.cz

19.2.2013 8:00| autor: Helena Stejskalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist