Rebarbora: delikatesa nebo tichý zabiják?

Stále populárnější rebarboru mnozí vychvalují pro její obsah vitamínů a minerálů. Umíte ale s rebarborou zacházet? Víte, kdy ji sklízet a jak ji upravit, aby nebyla jedovatá?

rebarbora-1100x618.jpg

Z náhražky celebritou

Rebarbora neboli reveň se v současné době těší velké popularitě a můžete se s ní setkat i v luxusních restauracích. Přitom donedávna byla považována spíše za jakousi náhražku ovoce a zeleniny z doby válečné nouze. Nejčastěji se dávala do buchet místo ovoce, nebo se z ní vařil kompot. Její typicky kyselou chuť bylo třeba vyvážit velkým množstvím cukru. Dnes je její kyselost považována za osvěžující přednost.

Vitamíny, minerály, jed…? 

Rebarbora pochází z Asie a do Evropy se dostala na počátku 19. století. Pro svůj vysoký obsah minerálů a vitamínů se rychle zařadila mezi léčivé rostliny. Kromě vápníku, hořčíku, manganu, fosforu, sodíku, jódu a železa obsahuje i vitamín A a vitamíny skupiny B. Rebarbora působí blahodárně na naši obranyschopnost, nervovou soustavu a pomáhá třeba i snižovat cholesterol.

Její kyselost je často přisuzována vysokému obsahu vitamínu C, ale opak je pravdou. Céčka v rebarboře moc nenajdete, za její kyselostí stojí vysoký obsah kyseliny šťavelové. Smrt způsobuje málokdy, protože smrtelná dávka pro člověka je asi 5 kg rebarbory, ale otravy způsobuje častěji, než by se mohlo zdát. Otrava se projevuje zvracením, bolestí břicha, průjmem a horečkou. V horších případech může dojít až k poruše ledvin. Více kyseliny obsahují listy, které se proto nekonzumují. Řapíky jsou bezpečné, pokud se dodrží základní pravidla pro sklizeň a úpravu.

Děti do deseti let by to přesto s rebarborou přehánět neměly. Podobně jsou na tom pacienti s dnou, onemocněním ledvin či močovými cestami.

článek

Nejvyšší čas na sklizeň

Množství kyseliny šťavelové v průběhu roku roste. Nejbezpečnější jsou proto řapíky sklizené na jaře, nejpozději však do svatého Jana (konec června). Z řapíků je potřeba odříznout listy, umýt je, spařit horkou vodou a oloupat. Poté jsou připraveny ke kuchyňské úpravě (nebo i k zamrazení).

Už naše babičky tvrdily, že rebarbora žere kosti. Ve skutečnosti opravdu může dojít k odvápnění kostí a následné tvorbě ledvinových kamenů. Proto je bezpečnější spolu s rebarborou dodat tělu i další vápník v mléčných výrobcích. Stačí dezert ozdobit šlehačkou, do koláče dát kromě rebarbory i tvaroh apod. Věděli jste, že kyselinu šťavelovou obsahuje i špenát? Proto se do špenátu přidává smetana.

Recepty pro mlsný jazýček i domácnost

Rebarbora není jen delikatesou, ale má své využití i v domácnosti. Například mastnotu v kuchyni skvěle rozpustí šťáva z rebarbory. Nechte se inspirovat dalšími recepty na talíř i pro úklid.

Přeliv pro blondýnky

Do půl litru vody přidejte 3 lžíce kořene rebarbory a povařte asi 15 minut. Nechte vyluhovat do druhého dne a pak odvarem vlasy přelijte a opláchněte vodou. Získají medový odstín.

Postřik na mšice, housenky a slimáky

Listy rebarbory povařte ve vodě. Nechte rozpustit mýdlo ve vodě a smíchejte s odvarem z rebarborových listů. Poté můžete rozprášit na ovocné stromy, zelí nebo balkónové květiny.

Tvarohové knedlíky s rebarborovou omáčkou

Rebarboru nakrájenou na kostky uvařte ve vodě do měkka. Sceďte většinu vody, přidejte jahody a ještě chvíli povařte. Rozmačkejte a oslaďte cukrem. Můžete přidat i skořici nebo zázvor.

Z kostky tvarohu, jednoho vejce a dvou rohlíků nakrájených na kostičky umíchejte těsto. Nechte odležet v lednici alespoň půl hodiny a vytvarujte knedlíky, které obalíte v dětské krupičce a uvaříte v mírně osolené vodě. Knedlíky se podávají rozkrojené na půl a přelité ovocnou omáčkou.

Foto zdroj: profimedia.cz

24.6.2014 12:00| autor: Hana Dragounová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist