Femina.cz » Magazín » Vánoce » Recepty vánoční cukroví

Recepty vánoční cukroví

Tipy, nápady a recepty na vánoční cukroví: Jaké budete letos péct vy?

Magazín: Vánoce | autor: Lenka Zelnitiusová a Zuzana Bohdalová | vydáno 08. 12. 2014

Máme tady čas pečení. Už víte, jaké mňamky letos připravíte vašim nejbližším? Bude to klasika ala vanilkové rohlíčky nebo něco inovativnějšího? Mrkněte společně s námi na dnešní voňavý článek a udělejte si seznam vašeho vánočního pečení i vy.

Prolistujte babiččiny recepty vánoční cukroví

Myslíte si, že starý babiččin sešit neskrývá opravdové skvosty, co se týká vánočních receptů? Chyba lávky! Byl by opravdu hřích, nechat ladem tradiční recepty a postupy na sváteční dobroty bez povšimnutí v šuplíku. Uvařte si třeba horké maliny a mrkněte, jaké dělala vaše bábinka rohlíčky, tlapky nebo marokánky. 

Skvělé tipy, jak oživit recepty vánoční cukroví

  • Do vanilkových rohlíčků neváhejte dát na místo vanilkového či vanilinového cukru pravou vanilku. Těsto bude krásně vonět a po upečení bude lahodně chutnat.
  • Tam, kam patří máslo, dejte ho tam. Náhražky jsou sice levnější, ale ve výsledku se podepíší na chuti i struktuře daného typu cukroví.
  • Do čokoládových polev rozpusťte hořkou čokoládu a zakápněte smetanou, bude mít hladkou, sametově jemnou konzistenci a především zákusky budou chutnat všem bez rozdílů. Ve výsledku se po nich opravdu jenom zapráší
  • Fondán nahraďte marcipánem. Mandlová chuť i vůně bude symbolem letošních svátků.
  • Pokud voláte po změně, recepty vánočního cukroví rozšiřte o cupcakes. Je to sice americká mňamka, ale vypadá opravdu lákavě. Můžete si vyhrát s příchutěmi krémů, ale i jejich ozdobou. Košíčky na tyto koláčky zvolte ty s vánočním motivem.  

Recepty vánoční cukroví: Aneb co budou péct naše čtenářky?

„Neustále hledám tipy na recepty vánoční cukroví a podle všeho to letos uděláme jinak. Plánuji upéct zákusky, drobné věnečky, špičky, kávová zrna a pražské koule. U nás totiž suché linecké nebo perníčky moc neletí. Máme rádi krémovou náplň.“ Jana, 33 let

„Koupila jsem si novou kuchařku a už chytám inspiraci. Letos upeču domácí vánočku, kokosky, pracny a tři druhy perníčků. Děti chtějí perníkovou chaloupku, ale nevím, zda to zvládnu.“ Martina, 30 let

Recepty si žádají nejen špetku fantazie, ale především chuť pustit se do pečení. V dnešní době bohužel není na vypékání kdoví kolik času, ale na domácí vanilkové rohlíčky a medvědí tlapky prostě žádná cukrárna nemá. Například u nás se u pečení vánočního cukroví sejde celá rodina. Pečeme vždy u babičky a skvěle se u toho bavíme. Není tomu jinak, než že pánové opravdu s chutí ujídají. 

A tady máte naše nejoblíbenější recepty:

Sušené švestky v čokoládě

Podle chuti a počtu hostů koupíme určité množství vypeckovaných sušených švestek. Vložíme do jejich  středů  sladké loupané mandle. Necháme rozpustit čokoládu, v ní švestky namočíme a pak je ihned obalujeme ve strouhaných vlašských oříšcích. Jednoznačně pochoutka. Vyzkoušejte!

Kokosové koule s ananasem 

Nevýhodou, jedinou u této pochoutky, je krátká doba trvanlivosti, takže doporučujeme ji připravit až těsně před svátky anebo se do její výroby pustit třeba v případě, že už klasické pečené vánoční cukroví došlo. Nejprve je třeba upéci piškotové těsto ze 120 g cukru, 120 g polohrubé mouky, 1 lžíce kypřícího prášku, špetky soli, 3 žloutků a poloviny vanilkového cukru. Ze zbylých 3 žloutků ušlehat sníh a ten do těsta vmíchat. Piškot by měl být upečený důkladně, ale přitom by měl rozhodně zůstat světle žlutý. Piškotové těsto upečeme a po vychladnutí ho rozcupujeme do mísy. Velkou plechovku ananasu scedíme a ananas bez šťávy rozmixujeme na kaši, tu přidáme k piškotu do mísy. V další nádobě zvlášť ušleháme 2 šlehačky po 200 ml, přidáme do nich jeden ztužovač šlehačky. Takto připravenou šlehačku spojíme s obsahem hmoty v míse a poté z hmoty vytváříme kuličky. Ty na závěr obalíme ve strouhaném kokosu, vyrovnáme na podnos a necháme je vychladit v lednici. 

Sladké nepečené brambory  

Jedná se opět o nepečené vánoční cukroví, které připravíte velmi snadno. Na jeho výrobu budete potřebovat kakao, dětské piškoty, mandlovou tresť, cappuccino, 25 dkg krupice, 25 dkg cukru, 10 dkg másla a 4 lžíce vody. Těsto vypracujeme z krupice, másla, mletého cukru, 4 lžic vody a ½ mandlové tresti. Dobře zabalené ho vložíme na 24 hodin do lednice, aby krupice v něm dostatečně nabobtnala a změkla. Vždy 2 dětské piškoty slepíme marmeládou a rychle je namočíme v předem uvařeném a vychladlém cappuccinu. Těstem obalujeme vždy 2 slepené piškoty, které na závěr ještě obalíme v kakau. Na obalení sladkých brambor kakaem použijte hlubší misku, do ní vsypte kakao a krouživými pohyby misky docílíte velmi snadno toho, že se kuličky samy rovnoměrně obalí kakaem. Na slepení piškotů místo marmelády můžete využít také zbytek krému od přípravy jiného cukroví.

A jaké cukroví máte nejraději vy? Bez kterého druhu si neumíte představit Vánoce? Napište nám do diskuze.

Foto zdroj: profimedia.cz

Další články z rubriky

Komentáře (1)

Datum Autor Nadpis
09. 12. 2014 lucik21 ... (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Goldwell Modelovací pasta na vlasy Stylesign Texture

Goldwell Modelovací pasta na vlasy Stylesign Texture

Ideální pro jemné vlasy...

Testy kosmetiky: Vlasová | vydáno 27. 03. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Ryby

28. 03. 2017 Horoskop Ryby

Partner tě velmi příjemně potěší, nejen, že ti hned ráno vysekne pochvalu, jak moc ti to sluší, ale ještě zajistí rom... Celý horoskop

Karta dne

Královna mečů
Jsi postavená před důležitou konfrontaci, do života ti přichází starší žena, která se nebojí nahlas říct svoji pravdu. Nepřemýšlí nad tím, jestli někoho zraní a bez ob...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet i tipy pro krásu aneb...

Pokud ses nemohla dočkat dalšího online výkladu karet, který pro tebe každý měsíc chystá Sára, pak je konečně tady. U...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist