Nejkrásnější mýdlo? To, které vyrobíte sama! Super návod, jak na to

Zdá se vám nabídka mýdel v běžné drogerii fádní? Pátráte po zajímavém voňavém dárku pro kamarádku? Kromě specializovaných obchůdků máte ještě jednu možnost – vlastní výrobu mýdla! Je to velmi snadné, působivé a nám se povedl hned první pokus…

bydleni-mydlo-1100x618.jpgCelá galerie 7 Zdroj: archiv redakce

Úvodem

Nejprve je třeba si ujasnit, jaké mýdlo máme na mysli. Při jeho domácí výrobě se setkáme nejčastěji se dvěma způsoby a tím zároveň i typy mýdel. První z nich je glycerinové mýdlo, které vytváříme z již připraveného polotovaru. Druhou možností je výroba přírodního mýdla, při které si sami mícháme mýdlovou hmotu ze směsi olejů, hydroxidu sodného, vody a dalších přísad. V tomto článku se zaměříme na první, tedy jednodušší variantu, kterou doporučujeme také všem začátečníkům. Po získání základních zkušeností a zjištění, že nás problematika mýdel více zajímá, se snáze posuneme o stupeň výš.

Výroba glycerinového mýdla

Co budete potřebovat:

  • glycerinovou hmotu (polotovar) – vybírat můžete například z těchto variant: průhledná, bílá, s přídavkem olivového oleje, s kozím mlékem, s bambuckým máslem a podobně
  • formy a formičky – plastové či silikonové, kromě forem přímo určených na výrobu mýdla můžete využít různé kelímky a další formičky, se kterými se v domácnosti setkáte; podmínkou je, aby byly pružné a mýdlo z nich šlo vyklopit, v opačném případě budete muset formu zničit, což ale u různých zbytkových obalů nemusí vadit
  • barviva a aromata – používejte ta, která jsou vhodná na výrobu mýdel, jejich prodejci to ve správných případech u výrobků uvádějí, vyzkoušet můžete přírodní i syntetické příměsi
  • nádobí – opět můžete použít speciální kastrůlky, ale vystačíte si i s těmi, co máte doma, nebo například se zavařovacími sklenicemi, doporučovaný teploměr využijete, ale dá se to zvládnout i bez něj.

článek

Postup

Jak jsme předeslali, výroba glycerinového mýdla není složitá. Ve vybrané nádobě (ve vodní lázni) rozehřejeme mýdlovou hmotu na maximálně 80°C. Mýdlo nesmí projít varem. Přidáme barvivo a aroma a můžeme nalévat do rozličných forem.

Pro pokročilé

Mýdla můžete samozřejmě obohatit o další složky, přírodní peeling (např. mák), kávová zrnka či různé malé předměty (mušle). Fantazii se meze nekladou. Také při míchání barev se dá experimentovat. Vícebarevná mýdla jsou zajímavější, ale i v jednoduchosti je krása. Na závěr už jen nezapomeňte na pěkný obal (celofán, papírová krabička, dřevěná podložka a další). Podívejte se do naší fotogalerie na další praktické tipy. Fotky z vlastní výroby jsme doplnili ještě několika radami.

Foto zdroj: profimedia.cz

4.3.2014 8:00| autor: Lenka Šimková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist