Zapomeňte na luxusní krémy, stačí brambora! Účinkuje proti pupínkům i šedinám

Existují stovky, ba tisíce různých kosmetických produktů, které slibují takřka zázraky. Žel téměř žádný div se bez ohledu na cenu, kterou za výrobek zaplatíme, nekoná. Tak proč tedy nezkusit obyčejnou bramboru? Když nic jiného, nic to nestojí.

Podle dermatologů má brambora pozitivní účinky hlavně v podobě tekuté. Tak tedy hoďte do odšťavňovače pár brambor a vzhůru za krásou.

Vypnutá pleť

Existují důkazy o tom, že šťáva z brambor snižuje zánětlivost pokožky a hraje důležitou roli v obnově buněk. Vše, co je čerstvé, je zárukou vitaminu C – důležité složky zdravé pokožky, brambory v sobě navíc mají B6, který pomáhá produkovat aminokyseliny – stavební materiál pokožky. Důležité je vyhnout se naklíčeným nebo zeleným bramborám, protože ty mohou být toxické!

Zbraň na pupínky

Pupínky, modřiny, vřídky – s tím vším prý dokáže zatočit obyčejná šťáva z brambor, která působí protizánětlivě. Namočte do šťávy vatový tampónek, otřete jím postižené místo a nechte působit – ieálně několik hodin! Ještě lépe ale funguje nastrouhaná brambora v kombinaci s citronovou šťávou. Vyzkoušejte masku smícháním šťávy z citronu se šťávou z brambor, aplikujte na pleť a nechte působit alespoň 15 minut. Super návod máte i tady:

Oční maska

Máte problémy s kruhy pod očima, nebo se vám pod nimi usídlily nevzhledné váčky po prohýřené noci? Opět je tu skvělý pomocník – brambora. Rychlá varianta, když nemáte moc času na přípravu i samotnou aplikaci, je velmi jednoduchá. Brambory nakrájejte na plátky, pak se pohodlně uložte a dejte si na každé oko jeden plátek. Brambory obsahují mimo jiné i enzym, který dokáže vybělit kruhy pod očima. Pokud chcete tento enzym z brambory dostat na maximum, pak zkuste druhou variantu. Bramboru namixujte, nebo nastrouhejte. Přeceďte přes látku a vzniklou kaši pak aplikujte na oblast pod očima. Nechte působit 10 minut a potom oblast očí opláchněte vodou a aplikujte oblíbený krém.

Proti šedinám

Uvařte ve dvou litrech vody pět středně velkých brambor ve slupce, nechte 30 minut dojít, pak odstraňte slupky, které necháte ve vodě. Vlasy si umyjte, použijte kondicionér. Vodu z brambor nalijte na vlasy a nechte působit 20 minut, poté opláchněte. Ovšem pozor! Kalná voda z brambor funguje jako jemná barva samozřejmě jen u brunet, takže máte-li platinovou blond, pak tento recept rozhodně nezkoušejte. Brunetky si však mohou užívat a kromě barvy budou mít vlasy i hebčí a jemnější.

Věděli jste, že:

  • s bramborami se poprvé mořeplavci setkali v říši Inků, kteří je měli ve svém jídelníčku dávno předtím, než se vůbec tušilo, že něco takového existuje? Připravovali z nich polévky, chléb, nebo je sušili. Brambory považovali za vzácnost a byly i součástí náboženského kultu.
  • brambory jsou vlastně jedovaté? Obsahují totiž dusičnany, chakonin a solanin, který se vyskytuje v nazelenalé slupce hlíz a který je ve větším množství pro člověka jedovatý. Ale nemusíte se bát, otrávit se můžete pouze ze zelených brambor nebo pokud budete pojídat bramborové klíčky. Otravu poznáte podle výazných bolestí břicha, hlavy a celkové malátnosti. Pozor na jarní klíčení ve spíži. Klíčků se prostě zbavujte.
  • že bramborový škrob se zpracovává pro výrobu lihu, pracích prostředků, lepidel, nebo dětských pudrů? Dokonce je oblíben mezi maséry pro jeho dostupnost, levnost a účinnost.
  • že bylinkáři používají šťávy ze syrové brambory k léčbě žaludečních vředů? Díky své konzistenci dokáže šťáva z brambor nahradit chybějící hlen na stěnách žaludku a sliznicích. Nedochází pak k dráždění a bolestem.
  • že v Británii se snaží zkřížit bramboru s medúzou a vytvořit tak brambory, které při nedostatku vody budou světélkovat?

Foto zdroj: thinkstockphotos.com

3.3.2015 6:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist