Čistící prostředky domácí výroby – jak na to

Mnohé z toho, co máme běžně v kuchyňské spíži, se při bližším pohledu velmi dobře hodí také na mytí kuchyně. Na předním místě seznamu stojí samozřejmě ocet, vydatnými pomocníky však mohou být i sůl nebo citronová šťáva. K tomuto poznatku však dospěl i trh a nabízí různé prostředky na bázi těchto základních surovin.

Náklady na úklid (i znečistění domácnosti chemikáliemi) můžeme snížit, pokud budeme dbát několika základních pravidel úklidu, a pořídíme si také praktické zařízení – nábytek a stěny by měly být do určité výšky omyvatelné. Dřevěný nábytek s ozdobami se v kuchyni čistí dost špatně. Nádobí a kuchyňské spotřebiče by měly být dobře uloženy, pokud možno ve skříních, neboť všechno, co stojí v kuchyni na lince, se po každém pečení potáhne tenkou vrstvou tuku. Pracovní plochy by měly být pokud možno hladké, aby je bylo možné rychleji a lépe utírat.

Jak snadno udržovat kuchyň

Kuchyň stále pro celou řadu domácností představuje těžiště rodinného života. Vždyť co je příjemnějšího, než si společně sednout kolem stolu, jíst a bavit se. Druhou stranou mince však je to, že kuchyň musíme velmi často mýt, protože při práci s potravinami je třeba nejvyšší pečlivosti. Pro základní čištění stačí většinou jednoduchý čisticí prostředek – mýdlová, nebo octová voda, pro zatvrzelejší případy pak nabízíme nejrůznější prostředky z truhly nápadů naší prababičky.

Velmi jemný čisticí prášek

Na choulostivější plochy se hodí tento čisticí prášek – lze jej skladovat až 8 měsíců.

Co budeme potřebovat:
50 g mýdlových vloček
150 g plavené křídy ( k dostání v drogeriích)
80 g sody
5 kapek citronového oleje

Postup:
Mýdlové vločky jemně umeleme. Dobře je smícháme s plavenou křídou a sodou. Nakonec přidáme citronový olej. Naplníme do sklenice se šroubovným uzávěrem a ještě jednou důkladně protřepeme.

Pro pěkný sporák

Sporák v kuchyni bývá vizitkou každé hospodyně. Proto bychom jej měli častěji důkladně mýt. Následující prostředek se dobře uschovává, můžeme jej proto vyrobit více.

Co budeme potřebovat:
250 ml vody
1 lžička mazlavého mýdla
½ lžičky glycerinu
10 lžiček octa
6 lžic plavené křídy nebo čisticího písku

Postup:
Vodu nejprve uvedeme do varu. Smícháme mazlavé mýdlo , glycerin, mýdlo a ocet. Přilijeme vařící vodu. Nakonec do směsi vmícháme plavenou křídu nebo čisticí písek. Naplníme do láhve a pevně uzavřeme. Prostředek lze uchovávat až 4 měsíce.

Stejně tak, jako u sporáku, lze lehce uchovat lesk nerezových ploch, a to za pomoci směsi z vody a citronové šťávy.

Lze si poradit i bez toho, abychom utráceli velké sumy za drahé prostředky. To nejšetrnější a většinou i nejúčinnější máme ve své spíži!

Připraveno ve spolupráci s living.cz

24.11.2010 12:00| autor: Lucie Elen

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist