Kazí se vám potraviny v chladničce? Možná je skladujete špatně!

Ledničky o Vánocích doslova přetékají! Přejete si, aby potraviny vydržely co možná nejdelší dobu? Pak je musíte skladovat tak, aby se nekazily! Připomeňte si s námi pár základních pravidel včetně té, že každá surovina má svoje místo!

Podle odborníků správné uskladnění potravin zvýší nejen jejich trvanlivost, ale zachová i živiny. Samozřejmě se to netýká surovin, které mají už spotřební lhůtu dávno za sebou. S těmi se rozlučte. A to hned a nemilosrdně! Zaměřme se na ty, které jsou ještě „poživatelné“. Jak je tedy správně skladovat?

Za všechno může teplota!

Všechno by mělo být v prostředí od pěti do osmi stupňů Celsia. Nejen to, co si vyberete na pultech v obchodech, ale i to, co navaříte a necháte si na později. Pokud jde o zamražené věci, ideální je hranice 18 stupňů. A to je minimum. Čím je však v mrazáku „mrazivěji“, tím déle tam bez obav můžete nechat třeba maso. To totiž vydrží i osm měsíců, pokud má k přežití podmínky a ty jsou 20 stupínků bod bodem mrazu. A teď si posviťme na to, do kterého šuplíku jednotlivé výrobky vlastně patří!

1. Mléčné produkty

Tady je třeba ujasnit si, že všechno, co si odnášíte ze supermarketu, by mělo být v takovém množství, které jste schopni zkonzumovat. Neřiďte se tím, co je momentálně v akci! K čemu vám bude celé plato jogurtů, když je jíte jenom vy a občas? Co na tom, že za tu cenu to nešlo nekoupit? Trvanlivé mléko můžete nechat v pokojové teplotě. Ovšem pouze do chvíle, než ho poprvé otevřete. Ideální místo je prostřední police. Na stejné místo dejte i tvaroh, smetanu ke šlehání a vše, co je tomu podobné.

Ideální chlad: 5 stupňů Celsia.

2. Máslo

Nejlépe mu bude v nějaké nádobě, kterou lze dobře uzavřít. (Kdo by neznal tak zvané máslenky?) Na materiálu zase tak nezáleží. Sklo, plast, cokoli vám vyhovuje. A kam s ním? Do dveří ledničky. Nebo do mrazáku, kde vydrží až šest měsíců ve stavu, za který se při podávání nemusíte stydět.

Ideální chlad: 8 stupňů Celsia.

3. Vajíčka

Důležité upozornění! Tvarovaná úložiště nejsou paradoxně tím nejvhodnějším místem pro tuto pochutinu. Je tam totiž největší teplo! Ale proč? Důvod je jasný. Časté otevíraní dvířek. Nejlepší způsob, jak je „ubytovat“, je ponechat je v obalech z kartonu nebo plastu a otočit je špičkou dolů, aby žloutek zůstal uprostřed. A čím vyšší patro chladničky, tím lépe.

Ideální chlad: 8 -10 stupňů Celsia.

článek

4. Ovoce a zelenina

Jak docílit čerstvosti? Ovoce a zeleninu položte do speciálních zásuvek v dolních patrech lednice. V porovnání s těmi vajíčkovými, tyhle tam jsou ze správného důvodu. Naprosto ideální teplota pro uchování vitamínů. Pozor však na jižní ovoce, jako jsou banány, ananas, kokos. A také na rajčata a brambory. Těm bude lépe ve spíži!

Ideální chlad: 3 stupně Celsia.

5. Kečupy, konzervy, kompoty

Podle některých lidí tyhle potraviny nepatří do lednic, ale opak je pravdou. Vůbec jim to neuškodí! Zvláště, když je postavíte do dveří, tam je to pro ně jako dělané!

Ideální chlad: 7 stupňů Celsia.

6. Maso a výrobky z něj

To nejlepší na konec, že? Veškeré salámy, šunky, uzeniny a maso je třeba pečlivě zabalit do alobalu nebo celofánu, popřípadě zavřít do plastové misky a nechat v nejspodnějším šuplíku, který je ze všech nejchladnější. I ryby zde budou mít příjemný pobyt a kromě nich ještě rychle se kazící potraviny.

Ideální chlad: 3 – 4 stupně Celsia.

Tak co máte to dobře, nebo si jdete ledničku rychle přeházet? 

Foto zdroj: thinkstockphotos.com

12.12.2014 12:00| autor: Lucie Feiková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist