Kuchyňské přístroje – pomáhají, nebo jen zabírají místo?

Technika ovládá naše domácnosti už mnoho let. Nabídka různých kuchyňských „pomocníků“, kteří slibují usnadnění vaření, se stále rozšiřuje. Které si pořídit, a které jsou naopak zbytečné?

Prostorové možnosti
Při uvažování o tom, zda si nějaký přístroj do kuchyně opatříme, nás limitují ve většině případů kromě finančních také prostorové možnosti. Běžně se již počítá s elektrickými spotřebiči, jako je lednička, myčka, mikrovlnná trouba a další, ale ty už dávnou nejsou jedinými, které nám usnadňují život. Proto je dobré se ještě před nákupem kriticky porozhlédnout po kuchyňské lince a dalších příslušných plochách. Opravdu se nám sem další šikovná mašinka vejde? Určitě budeme mít jiné možnosti v panelákovém bytě než v novém domku, kde jsme s velkou kuchyní počítali.

Stravovací návyky
Zamyslete se také nad vaším životním stylem v posledních letech. Jaká jídla nejčastěji vaříme? Experimentujeme, nebo se naopak držíme osvědčených receptů? Stravujeme se během týdne v restauracích či jídelnách a na vaření zbývá jen víkend? Nebo trávíme v kuchyni každý den mnoho času? Zveme opětovně návštěvy a pořádáme párty? I tyhle okolnosti nám napoví, zda vyhlídnutý přístroj využijeme, nebo upadne brzy v zapomnění.

Jak tedy vybrat?
Pojďme se nyní podívat, jací pomocníci se v kuchyni hodí ve většině případů, a u kterých si zakoupení pečlivě rozmyslet.

Dvě stálice
Do této kategorie patří jednoznačně remoska. Možná ji vlastníte dokonce po své babičce jako já. Nedám na ni dopustit, a jakmile doslouží, určitě po ní v obchodě sáhnu znovu. Mezi její hlavní výhody patří snadná příprava pokrmů, nízká spotřeba elektrické energie, jednoduchá obsluha i údržba a pohodlné skladování. Ani pořizovací náklady nejsou velké. V kuchyních se také tradičně uplatňují váhy. Dnes si můžeme kromě mechanických pořídit i digitální. Nejsou příliš náročné na prostor, ovšem přiznejme si, že hektická současnost čím dále více přeje vaření „od oka“, případně hrnečkovým receptům a podobně. Konzervativní kuchařky mají navíc množství surovin například do oblíbených moučníků už vychytané.

Kávovary
Kromě klasické rychlovarné konvice oceníte v kuchyni kávovar zejména v případě, že často zvete návštěvy. Našlehané kapučíno, latté či presso určitě vypadá lépe než obyčejná rozpustná káva nebo turek. Pokud jste ovšem nejraději sami a vystačíte si s posledními jmenovanými, nenechte se zlákat reklamou. Kvalitní kávovary bývají náročnější na prostor i finance.

[[related]]

Domácí pekárny
Již několik let je trendem domácí pečivo. Nedivím se, v obchodech jeho kvalita stále klesá a navíc často projde mrazákem, než se k nám dostane. Pekárny pro domácí použití tudíž na své popularitě neztrácejí. Kromě toho si v nich zaděláte i na knedlíky a připravíte lahodný džem z domácích surovin.

Grily
Pochoutky z grilu už nejsou jen výsadou léta. Nabídka „vnitřních“ grilů je bohatá. Mezi mnoha druhy doporučuji zejména kontaktní. Kromě masa, ryb a zeleniny v něm připravíte třeba i opečené brambory, ale rovněž sendviče a topinky. Ušetříte tak za další přístroje.

Odšťavňovače
Slouží k přípravě lahodných a prospěšných šťáv z ovoce a zeleniny. Jsou ale náročné na prostor, údržbu i finance. Pořiďte si je, když to myslíte opravdu vážně se zdravým životním stylem, jinak vás jejich užívání nejspíše odradí a budete mít opět jednu poličku zbytečně zaplněnou.

Zmrzlinovače, jogurtovače
Tady je rada jednoduchá. Spočítejte si, kolikrát do roka dostanete chuť na zmrzlinu a kolik jogurtů sníte. Jestli u vás panuje zvýšená spotřeba obou potravin, můžete se nad jejich pořízením zamyslet.

Elektrické nože, struhadla, kráječe
K těmto vymoženostem existuje ve většině případů mechanická varianta. Záleží jen na tom, zda se v dané situaci vyplatí vytahovat elektrický přístroj, nebo si poradit ručně. Pokud potřebujete zpracovat větší množství surovin, určitě si ráda práci usnadníte. V případě, že často vaříte jen sama pro sebe, je to zbytečné. Řešením je také robot, který umí od každého něco, ale zase bývá náročnější na sestavení, údržbu i prostor.

A na jaký přístroj nedáte dopustit vy, a který byl naopak zbytečnou investicí?

8.1.2013 10:00| autor: Lenka Šimková
Více o tématu: kuchynětechnikavaření

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist