Květiny, které se dají jíst. Zpestřete svá jídla originálně!

Květiny jsou krásné, a nejen ve váze! I na talíři! Už jste někdy nějakou ochutnali? Zkuste to! Syrový salát nebo dokonce vařené jídlo vás okouzlí.

bydleni-kvetiny_1-1100x618.jpg

Pro většinu lidí je konzumace květin nepředstavitelná, nicméně v dřívějších dobách to nic tak zvláštního nebylo. Hlad je přece jen nejlepší kuchař, a tak se chudí lidé často vydávali na louky, aby na nich posbírali něco k obědu. A proč taky ne? Některé květiny jsou velmi chutné a sladké, jiné potřebují dodat trochu šmrncu kořením, ale ani tak nepostrádají svůj půvab. Tak se rozhlédněte, již teď má příroda co nabídnout!

Než se vydáte na sběr

Vytipujte si louku či zahrádku „mimo civilizaci“. Takový košík plný pampelišek nebo sedmikrásek sice bude působit efektivně, ale pokud ho nasbíráte blízko silnice, ponesete si domů i těžké kovy, které jsou usazeny na každém lístečku i kvítečku.

Rozhodně nedoporučujeme kupovat květiny v zahradních centrech, neboť i tyhle krásky nejsou bio. Bývají pěstované za pomoci pesticidů, a aby lahodily oku, výrazně se lesknou. Samozřejmě že v tom je zase a opět chemie (pokud se nejedná o biozahradnictví nebo ekologické farmy.) Pro účely konzumace se výhradně hodí pouze ekologicky pěstované druhy, takže v ideálním případě louka daleko od lidí je to pravé! A co na ní sbírat?

článek

Fialky 

Květiny, spolu s listy ve tvaru srdce, jsou jedlé. Obojí může být použito do salátů, k výrobě želatiny a čaje. Fialky se také kandují a velmi často využívají jako dekorativní ozdoba. Zkusíte to? Pak si připravte 20 květů čerstvě natrhaných fialek, jeden bílek, prosetý moučkový cukr, jemný štěteček a vodu ve spreji na omytí květů.

Poté, co jsou fialky očištěné, jednotlivé kvítky rozložte na potravinovou folii a nechte uschnout. Vyšlehejte bílek a potřete jím každý kvítek, který následně posypte cukrem. Fialky dejte na místo, kde mohou dva, tři dny v bezpečí usychat. Během tohoto procesu odstraňte stonek. Dobrou chuť!

Pampeliška 

Plevel, který zná každý? Přece pampeliška! Někomu chutná příliš hořce, ale jinak je velmi zdravá už jen pro svůj vysoký obsah draslíku. Co s ní? Sirup anebo hodit do salátu.

Sedmikrásky

Na ozdobu, do salátů, nebo „jen tak“ na chuť a pro dobou náladu. Obsahují vitamíny a minerály.

Měsíček

Měsíček lékařský je velmi oblíbená okrasná rostlina, jejíž chuť je pikantní. Hodí se do rýžových pokrmů, polévek i těstovin. Okvětní lístky se využívají i jako bylinný lék či k ochucení másla.

Ibišek

Květy ibišku jsou jedlé, ale přesto se doporučuje udělat z nich spíš čaj. Květy se namočí do horké vody a nechají louhovat. Čaj se pije teplý i studený a může se dochutit třeba kapkou medu.

Zimolez 

Je známo přes 60 druhů zimolezů, které spojuje jedna výrazná vlastnost. V období květu nadělají hodně parády! Kvítka chutnají sladce a nektar z nich, ostatně jako celý květ, dozdobí jakýkoli jarní nebo letní salátek. Zkuste to!

článek

Šeřík

Opojně vonící šeřík skvěle vypadá i chutná. Má jemnou, delikátní chuť, ovšem ten v barvě lila podle doporučení odborníků patří jen k ozdobám. Velmi stylově a neotřele působí šeřík v jogurtu nebo pudinku.

Karafiáty 

Karafiáty? Lámete si hlavu, co s nimi? Ponořte je do vína a nechte louhovat! Vytvoříte krásný design v karafě i zajímavou chuť vína.

Příprava a využití

Nasbírané květy vždy řádně umyjte! Důležité je odstranění pestíků a tyčinek z květů. Stává se totiž, že tyto části někdy nejsou tak chutné jako ostatní. A co dalšího se dá z luční nebo zahrádkové nadílky vytvořit?

Hodí se jako efektní přídavek do salátu, hlavní ingredience při přípravě sirupu či nápaditá dekorace s ledovými kostkami v hlavní roli. Do formy na led nalijte vodu, přidejte kvítky a nechte zamrazit. Většina květů, jako příklad uveďme třeba macešky, se dá využít i při dekorování dortů, a to nejen těch svatebních! I jídlo, sobotní oběd či nedělní večeře dostane úplně jiný nádech, když se přizdobí krásnými, voňavými a barevnými květy. Jenom se toho nebát!

A co na louce sbíráte vy? Podělte se s námi o tip na zpracování vonných květů! 

Foto zdroj: profimedia.cz

2.5.2014 12:00| autor: Lucie Feiková
štítky: jídlokvětiny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist