Vánoce: 2. část – správné stravování

Donutit se o Vánocích k pohybu je velice těžké. Ještě těžší je dodržovat správné stravovací návyky. Odolat pokušení přejídat se sladkostmi, vánočním cukrovím a překonat vůni všech dalších vánočních delikates? To snad ani nejde. Co tedy s tím?

Je zbytečné z jídelníčku úplně vypouštět vánoční pokrmy. Co by to pak bylo za Vánoce! Důležité ale je, v jakém množství a jak často tato jídla konzumujeme. Také o Vánocích je potřeba dodržovat pravidelný stravovací rytmus a hlídat si potraviny. Měli bychom se snažit jíst pravidelně, jídlo si rozdělit do pěti denních dávek a dodržovat starý dobrý pitný režim – vypít dva až tři litry tekutin.

Co ano a co ne

Kromě cukroví, vánočky, smaženého kapra, bramborového salátu nebo třeba řízků patří k času adventu i zdravé pokrmy, jako jsou například vánoční kuba, jablka se skořicí, sušené švestky, rybí polévka nebo jiné pokrmy z ryb. A právě na ty bychom určitě neměli zapomínat!

Plánování jídelníčku

MUDr. Jitka Housová radí „naplánování jídelníčku“. Večer si jednoduše naplánujte jídelníček na další den. Po dohodě s lékařem je možné do jídelního schématu zanést i menší hříchy v podobě cukroví, smaženého kapra s bramborovým salátem nebo chlebíčky. Hlavní je ale dodržet energetický limit. Opět i zde platí dodržet rovnováhu mezi příjmem potravy a výdejem energie.

27.11.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist