Pečete vánoční cukroví? Máme pro vás recepty, po kterých nepřiberete!

Vánoce bez cukroví si dokáže představit jen málokdo. Je to úžasně sladká tradice. Taky hodně tučná. A máte-li problémy s udržením optimální váhy, pak i rozhodně nebezpečná. Přijatelným kompromisem pro vaše chuťové buňky a vaši postavu budou následující recepty.

Bílá mouka, máslo, cukr. To jsou naši největší vánoční nepřátelé a paradoxně i spojenci. S otevřenou náručí je zveme do kuchyně, ale když se zabydlí na našich stehnech či bříšku, rozhodně nejásáme nadšením. Naštěstí moderní gastronomie přispěchala na pomoc a nabízí celou řadu zdravějších, někdy dokonce i chutnějších alternativ tradičního cukroví. Ingredience, které bychom dříve marně sháněly, jsou dnes běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou či v dobře zásobených supermarketech. K přípravě lahodného vánočního pečiva tak můžete použít například  špaldovou či pohankovou mouku nebo fruktózu a třtinový cukr.

Pokud i vy toužíte ochutnat něco nového a nebojíte se „zdravých“ experimentů, nabídněte letos svým hostům vanilkové rohlíčky z pohankové mouky a slepované linecké cukroví z mouky špaldové.

Vanilkové rohlíčky

Ingredience

  • 280 g hladké pohankové mouky
  • 200 g másla
  • 1 bio vanilkový cukr
  • 100 g moučkového třtinového cukru + trocha na obalení
  • 120 g strouhaných vlašských ořechů, mandlí nebo lískových ořechů

Návod k přípravě

  1. 1. Mouku si prosijeme na vál, přidáme rozměklé máslo, vanilkový a třtinový cukr. Vše promísíme a vytvoříme hladké těsto. Na závěr přidáme ořechy a těsto ještě jednou důkladně prohněteme.
  2. 2. Nechte těsto odpočívat v chladu alespoň přes noc.
  3. 3. Odleželé těsto si rozdělte na čtvrtiny. Z každé čtvrtiny poté utvořte váleček přibližně o průměru dva centimetry. Váleček poté krájejte kolmo na stejné dílky. Z těchto dílků vytvarujte rohlíčky a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  4. 4. Troubu si předehřejte na 150 °C. Poté teprve vložte plech do trouby a pečte asi 10 až 15 minut. Rohlíčky krátce po vyndání z trouby obalte v moučkovém třtinovém cukru.
  5. 5. Aby chuť rohlíků pořádně vynikla, nechte je odležet minimálně čtrnáct dní v suchém a chladném prostředí.

Linecké cukroví
Ingredience

  • 200g celozrnné mouky špaldové
  • 300g hladké mouky špaldové
  • 250g másla
  • 150g cukru fruktózy nebo třtinového cukru
  • 1 ks vanilkového cukru fruktóza
  • cca 100ml čerstvé citrónové šťávy nebo 2 žloutky
  • na slepení marmeláda bez cukru

Návod k přípravě

  1. 1. Na vál si vysypeme mouku, přidáme k ní vanilkový cukr, fruktózu a rozměklé máslo. Všechny přísady zpracujeme do hladkého těsta. Přidáme pár kapek citrónové šťávy. S citrónovou šťávou pracujte opatrně. Dávkujte ji do těsta postupně a pokaždé těsto důkladně prohněťte. Jakmile si budete jistí, že těsto má požadovanou konzistenci, už žádnou šťávu z citrónu nepřidávejte.
  2. 2. Zpracované těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme odpočinout na 12 hodin do lednice.
  3. 3. Druhý den těsto rozválíme na placku o tloušťce 3 mm a vykrájíme z ní libovolné tvary, například kolečka, hvězdičky či autíčka. Fantazii se meze nekladou. Plech nevymazávejte, ale vložte na něj pečicí papír. Na ten poté položte kousky těsta. Mezitím si troubu předehřejte na 220°C a pečte asi sedm minut. Pozor na to, aby vám nezačaly černat okraje. To znamená, že máte buď příliš vyválené těsto, nebo jste cukroví nechali v troubě déle než doporučovaných sedm minut.
  4. 4. Vychladlé tvary promažte kvalitní marmeládou či namočenými a rozemletými hrozinkami s trochou citrónové šťávy. Pokud se rozhodnete pro marmelády, volte spíše ty z trpkého ovoce, jako jsou například marmelády rybízové.

Foto: Profimedia.cz, diatebes-retgeber.net

3.12.2013 10:00| autor: Jana Hlavatá

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist