Vánoční cukroví pro štíhlou linii

Za chvíli tu máme další adventní neděli a než se stačíme rozkoukat, už budeme sedět před televizí, dívat se na pohádky, soukat do sebe vánoční cukroví a kila budou vesele naskakovat a naskakovat… Ale pozor, můžete tomu zabránit!

Zatímco jsou naše peněženky s přibývajícími dny ke konci roku lehčí a lehčí, naše bříška a boky se obalují vrstvami tuku. Pak si pod stromečkem místo parfému a kosmetiky rozbalíte permanentku do fitka a vánoční atmosféra je v tahu. Možná, že i vy uvažuje o tom, čím nahradit klasické kalorické pochoutky, nebo zmírnit vliv jejich konzumace na vaše zdraví. Nebo vás alespoň napadlo, že místo nezdravých složek cukroví jako je cukr nebo bílá mouka by šlo použít něco kvalitnějšího.

Nezapomeňte o Vánocích hlavně na pohyb a přidejte vaše rady, jak se o Vánocích udržet v kondici. V našich receptech použijeme méně cukru, klasický bílý cukr nahrazujeme ovocným (fruktóza má při stejném množství energie vyšší sladivost, proto ji potřebujeme méně než bílého cukru) nebo třtinovým cukrem (lze použít i med nebo melasu) a omezíme tuk a vejce. Vyhneme se bílé mouce, kterou nahradíme celozrnnou moukou nebo obilninami. Toto cukroví je snáze stravitelné, obsahuje vitamíny a minerály a je zdraví prospěšné, nejde jen o prázdné sladké a tučné kalorie. Na druhou stranu nerezignujeme na výbornou chuť.

Dobrá rada nad zlato!

 

•    Pečte z celozrnné mouky – je v ní vyšší množství minerálních látek než v mouce hladké.
•    Pokud chcete použít při pečení čokoládu, vybírejte jen tu hořkou s vysokým obsahem kakaa.
•    Potíráte-li cukroví marmeládou, volte vždy tu bez přídavku cukru.
•    Vhodné ovoce je např. granátové jablko, jablko, pomeranč, mandarinka či švestka, nedoporučují se naopak fíky, datle nebo banány.
•    S lískovými a vlašskými ořechy opatrně! Jsou dost tučné! Rozinek si naopak dopřejte dosyta.
•    Cukr v těstu nahraďte nízkokalorickými sladidly. Osladit cukroví můžete také kořením – skořicí, vanilkou, muškátem, zázvorem či pomerančovou kůrou.
•    Při vykrajování cukroví používejte menší formy.

Recepty na „light“ cukroví:

Sněhové pečivo
Do 4 bílků (260 kJ) přidáme 40 g sladidla, které snáší teploty, např. Sweet 2000, (700 kJ), zrnko soli, vymícháme do husté pěny a stříkáme na pečící papír. Sušíme několik hodin při 50 stupních. Do 4 bílků lze též přidat zcela nekalorický aspartam a 10 g pudinkového prášku (100 kJ), čímž se energetická hodnota sníží na 4 kJ, postup je stejný.

Oříškové lupínky
Do 4 našlehaných bílků (260 kJ) vmícháme lehce 70 g cukru (1150 kJ), 140 g polohrubé mouky (2520 kJ) a 50 g oříšků nebo mandlí (1400 kJ). Upečeme ve vymazané formě na biskupský chléb. Druhý až třetí den nakrájíme co nejtenčí lupínky, které rozložíme na nevymazané plechy a ještě jednou upečeme do světle růžova. Pozor nepřipálit!

Mrkvové rohlíčky
Z 40 g rozemletých vloček (580 kJ), 50 g nastrouhané mrkve (90 kJ), 40 g hladké mouky (560 kJ)a 20 g tuku (500 kJ) vypracujeme těsto, přisladíme dle chuti např. sladidlem DIAFAN a tvoříme rohlíčky, které upečeme v troubě.

Želé s granátovým jablkem
10 g dortové želatiny (150 kJ) připravíme dle návodu na obalu, přidáme sladidlo. Do formiček, nebo do hluboké lžíce naaranžujeme ovoce (např. granátové jablko) a opatrně zalijeme želatinou. Necháme ztuhnout.

Želatinová kostka
Obdobně připravíme želatinu s černým rybízem. Želatinu necháme mírně vychladnout a přidáme do ní ovoce, např. černý rybíz. Nalijeme formy a necháme v ztuhnout. Nakrájíme na kousky.

Tvarohové pečivo s marmeládou
250g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu, 250g másla, sůl, 1 žloutek, mouka na vyválení, tuk na vymazání plechu, marmeláda na ozdobu. Vše zpracujeme a vyválíme v hladké těsto, tvořítkem vykrajujeme tvary a klademe na tukem vymazaný plech. Pečeme zvolna ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Po vychladnutí potíráme marmeládou a slepujeme vždy dva díly k sobě.

Kuličky ze sušeného ovoce
Rozemleté sušené ovoce 100 g (900 kJ), 80 g oříšků (1920 kJ) smícháme dohromady, přidáme pár kapek vody, aby se těsto spojilo a obalíme v 10 g kokosové moučky (280 kJ) a dáme zchladnout do ledničky.

Ovesné rohlíčky
Zpracujeme hmotu ze 100 g rozemletých vloček (1455 kJ), 130 g hladké mouky (1820 kJ), 100 g Hery (2 500 kJ), 40 g cukru ( 660 kJ) a 4 lžic vody a tvoříme rohlíčky, které pečeme v troubě.

Musli mufinky
20 ks: 100 g másla, 80 g medu, 2 vejce, 120 g hladké mouky, lžička prášku do pečiva 150 g musli bez cukru, 200 g jablek, 1 lžička citronové šťávy, 50 ml ovocného čaje 20 papírových formiček. Vytvoříme krém z tuku a medu, přidáme ostatní popsané ingredience, čaj není třeba, pokud jsou jablka vodnatá, těsto nalijeme do formiček, pečeme na 180 st. 35 min.

Miniodpalované pečivo
Odpalovaný korpus 1,5 g (20 kJ) nastříkáme náplní, kterou tvoří 2 g tvarohu s nekalorickým sladidlem (6 kJ) a barevné sypání 1g (15 kJ).

4.12.2010 12:00| autor: Elen

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist