Tipy na chutné snídaně

Pokud patříte mezi zastánce zdravé výživy a rádi si pro nastartování náročného denního procesu připravíte něco dobrého, máme pro vás tipy na přípravu nevšední snídaně.

 

Už jsme vás v článku Dietní tip: Sojový nápoj informovali o jeho výhodách. A nyní ho můžete přímo vyzkoušet v několika skvělých receptech. Můžete vyzkoušet třeba chutné borůvkové muffiny či zdravější variantu snídaně v podobě ovesné kaše s horkým ovocem.

 

A specialista na výživu vám poradí, jak by měla správná snídaně vypadat.

„Já sám patřím mezi ty, kteří trpí nesnášenlivostí kravského mléka. Díky tomu, že naštěstí existují náhrady kravského mléka, které například v případě sójového nápoje navíc neobsahují živočišný tuk a cholesterol, nejsem ochuzen i o snídani typu mléko a cereálie nebo ovesné palačinky s ovocem,“ uvádí Ing. Petr Havlíček, specialista na výživu.

 

/files/GLU2b67fd_snidane.jpg
Snídani jako takovou považuji za velmi důležitý moment v denním režimu. Univerzální recept na to, jak by měla snídaně vypadat asi neexistuje, i když mnoho výživových odborníků zaníceně propaguje snídaně určitého typu. Můžeme ovšem uvést, jaké snídaně se vůbec nehodí. Například anglická snídaně „na vidličku“: typu vajíčka-slanina-bílý chléb. Taková snídaně je natolik těžce stravitelná a energeticky vydatná, že si ji může dovolit jen horník, který ale začne pracovat až trochu delší dobu po jídle . Opačným extrémem jsou živinově nedostačující snídaně jako například samotného ovoce. Správná snídaně má být poměrně vydatná (tvoří cca. 25 % z denního energetického příjmu), dobře stravitelná a živinově vyvážená. To znamená, že správná snídaně má mít nejen vyvážený poměr mezi živinami – tj. bílkovinami, tuky a sacharidy, ale tyto živiny musí pocházet ze správných potravních zdrojů. Jestli si ji někdo připraví na sladko nebo trochu na slano, je otázkou individuálních preferencí a životního stylu. Co ovšem nemůže být ani otázkou životního stylu, ani otázkou chuťových preferencí je vypouštění snídaně. Její absence totiž vede k poměrně rychlému energetickému vyčerpání organismu, poklesu pracovní výkonnosti a časnému nástupu únavy. Dlouhodobé vynechávání snídaní zapříčiňuje prokazatelně i zpomalení látkové výměny a následný nárůst podílu tukové tkáně,“ dodává Ing. Petr Havlíček.

 

Vyzkoušejte recepty na chutné snídaně:


/files/porridge_1.jpgOvesná kaše s horkým ovocem
Suroviny:

• 500 g čerstvého nebo zavařeného lesního ovoce (například borůvky, černý rybíz, maliny)
• šťáva a kůra z 1 pomeranče
• med na ochucení
• 75 g ovesných vloček
• 150 ml nápoje Alpro soya Natural

Příprava:
Na přípravu horkého ovoce vložíme do pánve lesní plody, pomerančovou šťávu a kůru. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme 3 – 5 minut. Poté odstavíme z vařiče. Pro mlsnější jazýčky můžeme dosladit medem. Hotovou směs přiklopíme pokličkou, než ji budeme servírovat na kaši.
Sojový nápoj a ovesné vločky vložíme do středně velké misky a promícháme. Vaříme 3 minuty v mikrovlnné troubě na maximální výkon. Poté opět promícháme a vaříme další 2 minuty. Následně misku vyjmeme a necháme odstát 1 minutu. Misku s kaší dozdobíme medem a horkým ovocem.

 
/files/muffins_1.jpgBorůvkové muffiny
Suroviny:

• 225 g hladké mouky
• 1 polévková lžíce prášku do pečiva
• ½ kávové lžičky skořice
• 115 g cukru krystal
• 2 střední vejce – vyšlehat
• 85 g margarínu
• 100 ml Alpro soya Natural
• 3 – 4 kávové lžičky borůvkového džemu nebo zavařeniny

Příprava:

Předehřejeme si troubu na 200°C, plynovou na stupeň č. 6. Mezitím si nachystáme 10 papírových košíčků, které vložíme do formy na muffiny nebo na plech. Do mísy vsypeme prosetou mouku, prášek do pečiva, cukr, skořici a dobře promícháme. V druhé nádobě utřeme margarín, přidáme sojový nápoj, vejce, borůvkový džem a lehce promícháváme, než se všechny suroviny spojí.

 

Hotovou směs za jemného míchání opatrně přiléváme do mísy s moukou. Připraveným těstem plníme košíčky pomocí lžíce tak, že na vrstvu s těstem přidáme borůvkový džem a zakončíme opět porcí těsta. Pečeme v horní části trouby přibližně 15 – 20 minut dozlatova. Borůvkové Muffiny si vychutnáme teplé i vychladnuté.

Foto: thinkstock.com, womensfitness.co.uk, vitality4life.co.uk, leanstrongmom.com, hellawella.com

10.7.2010 12:00| autor: Renata Jarošová

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist