Osvěžující recepty ze zakysané smetany pro horké letní dny

Ať už chcete shodit pár kil do plavek nebo prostě jen nemáte v parném počasí chuť na těžká jídla, stojíte před otázkou, jak se ideálně stravovat a co vařit, abyste organismus zbytečně nezatěžovali a maximálně využili nabídku čerstvého ovoce a zeleniny.

Zeptali jsme se výživového poradce, Mgr. Martina Jelínka ze společnosti ATAC, jak vypadá zdravá, lehká a chutná letní strava:
Pokud si chcete nejen přes léto udržet či zlepšit postavu, vaše strava by měla být v první řadě pestrá a vyvážená. Samozřejmě, že není špatné si občas zahřešit, jde jen o to, aby se takové „úlety“ nestaly každodenní pravidelností. Platí pravidlo – čím více zeleniny v průběhu dne sníme, tím přijmeme větší objem nízkokalorické stravy a toto se projeví na celkové energetické bilanci. Nedílnou součástí jídelníčku by mělo být i ovoce – dvěma porcemi denně (v podobě dopolední i odpolední svačiny) doplníme tekutiny i rychlou energii. Základem úspěšné redukce hmotnosti je rozumný úbytek tuků ve stravě a omezení konzumace jakýchkoli sladkostí (včetně zmrzlin, které v horkých letních dnech lákají k „hříchu“). S večerním jídlem omezíme množství přílohy (těstoviny, brambory, pečivo, rýže) a v průběhu snídaně, oběda i večeře zajistíme dostatek kvalitních bílkovin (vejce, maso, luštěniny).

Ovocný salát s mandlemi
300 g čerstvého ovoce (jablka, ananas, meloun, hroznové víno, kiwi, banán, jahody atd.)
1 lžíce javorového sirupu
180 g zakysané smetany Yoplait 8 %
dvě hrsti na jemno nasekaných mandlí

Ovoce očistíme a nakrájíme na kousky. Zakysanou smetanu smícháme s javorovým sirupem a přelijeme přes nakrájené ovoce. Necháme vychladit a před podáváním posypeme mandlemi.

Svěží salát
1 svazek ředkviček
2 kedlubny
1 cibule
2 mrkve
1 lžíce řeřichy
1 lžíce pažitky
2 lžíce olivového oleje
1 lžička hnědého cukru
sůl
250 g zakysané smetany Yoplait 8%
1 lžička hořčice

Zeleninu očistíme a strouháme na hrubo. Zeleninu poté postupně přidáváme do mísy a lehce každou část osolíme. Na závěr zeleninu opepříme a zakápneme olejem. Zakysanou smetanu smícháme se solí, pepřem, hnědým cukrem a hořčicí. Podle hustoty můžeme přidat trochu vody. Zálivku přelijeme přes salát a důkladně promícháme. Před podáváním necháme salát uležet v chladničce a servírujeme s řeřichou a tmavým pečivem.

Zeleninový salát s cizrnou
130 g salátové okurky
1 červená paprika
1 cibule
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
2 – 3 stroužky česneku (podle chuti)
280 g cizrny
sůl a pepř

Zeleninu nakrájíme na drobno a cibuli na menší kostičky. Zakysanou smetanu smícháme s rozdrceným česnekem, osolíme a opepříme. Cizrnu uvaříme podle návodu a necháme důkladně okapat. Poté ji promícháme s připravenou zeleninou a zalijeme smetanovou zálivkou. Před podáváním necháme salát vychladit.

Okurkový salát s koprem
Suroviny (4 porce):
2 větší okurky
Svatek kopru
200 g zakysané smetany Yoplait 11%
4 jarní cibulky
Svazek pažitky
Sůl a pepř
Sladká paprika
2 lžíce jablečného octa
2  lžičky moučkového cukru

Okurky zbavíme semínek a nakrájíme na tenké plátky. Poté je posypeme cca lžičkou soli, zakápneme lžící jablečného octa a 1 lžičkou moučkového cukru. Vše promícháme a necháme zhruba 30 minut v cedníku okapávat do misky. Poté okurky ještě lehce vymačkáme. Zakysanou smetanu rozmícháme společně s bylinkami nasekanými nadrobno a zbytkem moučkového cukru. Přimícháme okurku a opepříme podle chuti. Před podáváním lehounce poprášíme mletou paprikou.

Jahodový koktejl s vločkami
3 lžíce ovesných vloček
130 g jahod
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
5 lžic cukru
Mléko podle libosti

Ovesné vločky vložíme do mixéru a na sucho rozmixujeme. Poté do mixéru přidáme jahody, zakysanou smetanu a cukr a vše důkladně rozmixujeme. Podle libosti naředíme mlékem a znovu promixujeme. Před podáváním necháme důkladně vychladit.

Lehký malinovo borůvkový dezert
150 g mražených borůvek
150 g mražených malin
250 g zakysané smetany Yoplait 11%
3-5 lžic cukru (podle chuti)
mléko (podle libosti)

Zmrzlé borůvky a maliny vložíme do mixéru a nahrubo rozmixujeme. Směs dáme stranou a do mixéru dáme zakysanou smetanu a cukr. Rozmixujeme do krémové konzistence a podle toho, jak tekutý koktejl chceme, přidáme mléko. Na dno misky dáme část ovocné směsi, kterou překryjeme vrstvou našlehané smetany. Na vrch dáme zbytek ovoce a podáváme.

Třešňový koktejl se zakysanou smetanou
180 g zakysané smetany Yoplait 11%
3-4 sáčky vanilkového cukru (podle chuti)
½ hrnečku třešní (lépe kompotovaných)
10 ml griotky

Zakysanou smetanu, vypeckované třešně, cukr a griotku dáme do mixéru a pozvolna rozmixujeme do hladka. Ve finále by směs měla být přiměřeně tekutá, aby šla vypít. V případě potřeby doplníme mlékem. Před podáváním dáme na chvíli vychladit.

Zdroj: Archiv společnosti Yoplait, článek připraven ve spolupráci s odborníkem na výživu ze společnosti ATAC, www.kurzyatac.cz

13.7.2011 12:00| autor: redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist