To nejlepší nádobí do vaší kuchyně!

Tedy hrnec s velkým H, nebo nádobí s velkým N. Jak je libo, dnešní kuchyně mají mnohem širší výběr z materiálů, kterými oblaží své sporáky a varné desky. Jaké nádobí je tedy to nej?

Někomu vyhovuje jeden typ nádobí na všechno vaření, jiný má skříň plnou ve stylu „každý pes, jiná ves“ a je maximálně spokojen, protože různorodost uspokojuje všechny jeho nároky. Takže se pojďme podívat na některé typy nádobí, nejlepší nebo nejobyčejnější?

Smaltované nádobí
Smaltované nádobí bývalo kdysi velmi oblíbené, bylo levné, lehké a dobře a rychle se v něm ohřívalo. Hodí se na rychlé ohřívání a vaření.

Jedná se o hliníkové nádobí, které je chráněno smaltovanou vrstvou. Tato vrstva má jednu nepěknou vlastnost a to, že se snadno oškrábe a odlupuje, například po pádu hrnce na zem. Pokud smaltované nádobí používáte denně nebo velmi často, doporučuje se vyměnit ho přibližně za dva roky. Pak už mohou nežádoucí látky z hliníkového základu přecházet i do pokrmů.

Litinové nádobí

Litina je těžký materiál, hrnce jsou obyčejně potaženy silnou smaltovanou vrstvou, která zabraňuje přecházení nežádoucích látek z původního železného materiálu. Hodí se na delší vaření, smažení, dušení… protože se nezahřívá rychle, ale jednou nabytou teplotu dokáže poměrně dobře udržet.

Hliníkové nádoby

Známé ešusy nebo rendlíčky z hliníku jsou lehké, ovšem dnes se již často nepoužívají. Dokonce se spekulovalo o jejich zakázání, protože zejména ve styku s kyselými a ohřívanými potravinami se z nich uvolňoval hliník – údajný viník demence ve stáří. Takže hliník – nebrat!

Titanové nádobí

Titanové nádobí mívá silné dno, většinou s vrstvou hliníku či mědi, která zabezpečuje rychlejší a rovnoměrné vedení tepla, čímž šetří použitou energii a pokrmy připravuje celkem rychle. Povrch je odolný, lze na něj použít třeba kovové náčiní, jako jsou vidličky, obracečky apod.…

Teflonové nádobí
Tak na to naopak kovové náčiní nepatří, protože teflonová vrstva, kterou je nádobí potaženo, se snadno poškrábe. Na trhu jsou ovšem také dražší varianty teflonového nádobí, které kovové obracečky v pohodě snesou. Při výběru teflonového nádobí preferujte raděj dražší modely, jsou trvanlivější. Při koupi levných lisovaných pánví s méně kvalitní teflonovou vrstvou se dno brzy zdeformuje a kroutí, pánev pak musíme vyměnit i po 3 či 6 měsících. Proč? Protože tenký materiál se snadno přehřeje, nesmí se prudce ochlazovat, to vše působí na jeho kvalitu.

Teflonovou pánev nikdy nepřehřívejte naprázdno, do ovzduší a do potravin se mohou uvolňovat škodlivé látky, také ji pravidelně kontrolujte, zda není poškrábaná či odloupaná, potom je vaření na ní zdraví škodlivé.

Skleněné nádobí

Je velmi vzhledné, působí čistě, ale špatně vede teplo a je náchylné k prasknutí ve chvíli, kdy prudce změníme jeho teplotu a také je s ním nutno manipulovat opatrněji. Speciální skleněné mísy se však výtečně hodí na zapékání.

Keramické nádobí

Nejznámější je asi římský hrnec, který v sobě skrývá všechny výhody keramického nádobí. Před použitím je však třeba nádobí namočit ve vodě. Pokrmy se v tomto nádobí pečou rovnoměrně, vlhce a jídlo se nepřipaluje. Hrnec s víkem se hodí pro přípravy například velkých kusů masa, protože se hodí na delší pečení. Nevýhodou je poréznost a sklon k praskání.

Silikonové nádobí

Silikonové nádobí je známé zejména z různých forem na pečení. Výhodou je skladnost, lehkost a nerozbitnost. Snese teploty od -40°C do 220°C, teplo rovnoměrně přenáší na potraviny. Přesto dávejte pozor na i malá poškození, poté se v něm začnou pokrmy připalovat a mohou se uvolňovat pro zdraví nevhodné látky.

Plastové nádobí

Plastové nádobí se hodí hlavně do mikrovlnné trouby, pro tento účel jsou konstruovány a je to na nich vždy viditelně označeno. Principem je úprava, která zaručuje stabilnost materiálu. Do mikrovlnky tedy nepoužívejte jiné plastové nádobí nebo dokonce kelímky od potravin, protože jde o nestabilní materiály a mohou se z nich uvolňovat toxické látky!

Nerezové nádobí

Je moderní, a když si pořídíte opravdu kvalitní hrnce či pánve, nebude vám činit vážnějších obtíží, na pánvích s reliéfem kostiček se jídlo údajně tolik nepřipaluje a máte omezenou spotřebu tuku, stejně jako u pánví teflonových. Ovšem pozor na slabé a nekvalitní kousky, v těch se bude všechno šmahem připalovat. Na nerezové nádobí by si měli dát pozor alergici na nikl. Nerez nikl obsahuje a v miniaturním množství se uvolňuje i do jídla, takže může vyvolávat alergickou reakci.

Hledáte inspiraci pro vybavení vaší kuchyně?

Zdroj: Illková, Nečasová, Vašíčková: Zdravá výživa malých dětí (Portál, 2005)
16.3.2009 12:00| autor: Renata Petříčková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist