Recepty vánoční cukroví

Máme tady čas pečení. Už víte, jaké mňamky letos připravíte vašim nejbližším? Bude to klasika ala vanilkové rohlíčky nebo něco inovativnějšího? Mrkněte společně s námi na dnešní voňavý článek a udělejte si seznam vašeho vánočního pečení i vy.

Prolistujte babiččiny recepty vánoční cukroví

Myslíte si, že starý babiččin sešit neskrývá opravdové skvosty, co se týká vánočních receptů? Chyba lávky! Byl by opravdu hřích, nechat ladem tradiční recepty a postupy na sváteční dobroty bez povšimnutí v šuplíku. Uvařte si třeba horké maliny a mrkněte, jaké dělala vaše bábinka rohlíčky, tlapky nebo marokánky.

Skvělé tipy, jak oživit recepty vánoční cukroví

  • Do vanilkových rohlíčků neváhejte dát na místo vanilkového či vanilinového cukru pravou vanilku. Těsto bude krásně vonět a po upečení bude lahodně chutnat.
  • Tam, kam patří máslo, dejte ho tam. Náhražky jsou sice levnější, ale ve výsledku se podepíší na chuti i struktuře daného typu cukroví.
  • Do čokoládových polev rozpusťte hořkou čokoládu a zakápněte smetanou, bude mít hladkou, sametově jemnou konzistenci a především zákusky budou chutnat všem bez rozdílů. Ve výsledku se po nich opravdu jenom zapráší
  • Fondán nahraďte marcipánem. Mandlová chuť i vůně bude symbolem letošních svátků.
  • Pokud voláte po změně, recepty vánočního cukroví rozšiřte o cupcakes. Je to sice americká mňamka, ale vypadá opravdu lákavě. Můžete si vyhrát s příchutěmi krémů, ale i jejich ozdobou. Košíčky na tyto koláčky zvolte ty s vánočním motivem.

Recepty vánoční cukroví: Aneb co budou péct naše čtenářky?

„Neustále hledám tipy na recepty vánoční cukroví a podle všeho to letos uděláme jinak. Plánuji upéct zákusky, drobné věnečky, špičky, kávová zrna a pražské koule. U nás totiž suché linecké nebo perníčky moc neletí. Máme rádi krémovou náplň.“ Jana, 33 let

„Koupila jsem si novou kuchařku a už chytám inspiraci. Letos upeču domácí vánočku, kokosky, pracny a tři druhy perníčků. Děti chtějí perníkovou chaloupku, ale nevím, zda to zvládnu.“ Martina, 30 let

Recepty si žádají nejen špetku fantazie, ale především chuť pustit se do pečení. V dnešní době bohužel není na vypékání kdoví kolik času, ale na domácí vanilkové rohlíčky a medvědí tlapky prostě žádná cukrárna nemá. Například u nás se u pečení vánočního cukroví sejde celá rodina. Pečeme vždy u babičky a skvěle se u toho bavíme. Není tomu jinak, než že pánové opravdu s chutí ujídají.

A tady máte naše nejoblíbenější recepty:

Sušené švestky v čokoládě

Podle chuti a počtu hostů koupíme určité množství vypeckovaných sušených švestek. Vložíme do jejich  středů  sladké loupané mandle. Necháme rozpustit čokoládu, v ní švestky namočíme a pak je ihned obalujeme ve strouhaných vlašských oříšcích. Jednoznačně pochoutka. Vyzkoušejte!

Kokosové koule s ananasem 

Nevýhodou, jedinou u této pochoutky, je krátká doba trvanlivosti, takže doporučujeme ji připravit až těsně před svátky anebo se do její výroby pustit třeba v případě, že už klasické pečené vánoční cukroví došlo. Nejprve je třeba upéci piškotové těsto ze 120 g cukru, 120 g polohrubé mouky, 1 lžíce kypřícího prášku, špetky soli, 3 žloutků a poloviny vanilkového cukru. Ze zbylých 3 žloutků ušlehat sníh a ten do těsta vmíchat. Piškot by měl být upečený důkladně, ale přitom by měl rozhodně zůstat světle žlutý. Piškotové těsto upečeme a po vychladnutí ho rozcupujeme do mísy. Velkou plechovku ananasu scedíme a ananas bez šťávy rozmixujeme na kaši, tu přidáme k piškotu do mísy. V další nádobě zvlášť ušleháme 2 šlehačky po 200 ml, přidáme do nich jeden ztužovač šlehačky. Takto připravenou šlehačku spojíme s obsahem hmoty v míse a poté z hmoty vytváříme kuličky. Ty na závěr obalíme ve strouhaném kokosu, vyrovnáme na podnos a necháme je vychladit v lednici.

Sladké nepečené brambory

Jedná se opět o nepečené vánoční cukroví, které připravíte velmi snadno. Na jeho výrobu budete potřebovat kakao, dětské piškoty, mandlovou tresť, cappuccino, 25 dkg krupice, 25 dkg cukru, 10 dkg másla a 4 lžíce vody. Těsto vypracujeme z krupice, másla, mletého cukru, 4 lžic vody a ½ mandlové tresti. Dobře zabalené ho vložíme na 24 hodin do lednice, aby krupice v něm dostatečně nabobtnala a změkla. Vždy 2 dětské piškoty slepíme marmeládou a rychle je namočíme v předem uvařeném a vychladlém cappuccinu. Těstem obalujeme vždy 2 slepené piškoty, které na závěr ještě obalíme v kakau. Na obalení sladkých brambor kakaem použijte hlubší misku, do ní vsypte kakao a krouživými pohyby misky docílíte velmi snadno toho, že se kuličky samy rovnoměrně obalí kakaem. Na slepení piškotů místo marmelády můžete využít také zbytek krému od přípravy jiného cukroví.

A jaké cukroví máte nejraději vy? Bez kterého druhu si neumíte představit Vánoce? Napište nám do diskuze.

Foto zdroj: profimedia.cz

8.12.2014 8:00| autor: Lenka Zelnitiusová a Zuzana Bohdalová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist