Recepty vánoční cukroví

Máme tady čas pečení. Už víte, jaké mňamky letos připravíte vašim nejbližším? Bude to klasika ala vanilkové rohlíčky nebo něco inovativnějšího? Mrkněte společně s námi na dnešní voňavý článek a udělejte si seznam vašeho vánočního pečení i vy.

Prolistujte babiččiny recepty vánoční cukroví

Myslíte si, že starý babiččin sešit neskrývá opravdové skvosty, co se týká vánočních receptů? Chyba lávky! Byl by opravdu hřích, nechat ladem tradiční recepty a postupy na sváteční dobroty bez povšimnutí v šuplíku. Uvařte si třeba horké maliny a mrkněte, jaké dělala vaše bábinka rohlíčky, tlapky nebo marokánky.

Skvělé tipy, jak oživit recepty vánoční cukroví

  • Do vanilkových rohlíčků neváhejte dát na místo vanilkového či vanilinového cukru pravou vanilku. Těsto bude krásně vonět a po upečení bude lahodně chutnat.
  • Tam, kam patří máslo, dejte ho tam. Náhražky jsou sice levnější, ale ve výsledku se podepíší na chuti i struktuře daného typu cukroví.
  • Do čokoládových polev rozpusťte hořkou čokoládu a zakápněte smetanou, bude mít hladkou, sametově jemnou konzistenci a především zákusky budou chutnat všem bez rozdílů. Ve výsledku se po nich opravdu jenom zapráší
  • Fondán nahraďte marcipánem. Mandlová chuť i vůně bude symbolem letošních svátků.
  • Pokud voláte po změně, recepty vánočního cukroví rozšiřte o cupcakes. Je to sice americká mňamka, ale vypadá opravdu lákavě. Můžete si vyhrát s příchutěmi krémů, ale i jejich ozdobou. Košíčky na tyto koláčky zvolte ty s vánočním motivem.

Recepty vánoční cukroví: Aneb co budou péct naše čtenářky?

„Neustále hledám tipy na recepty vánoční cukroví a podle všeho to letos uděláme jinak. Plánuji upéct zákusky, drobné věnečky, špičky, kávová zrna a pražské koule. U nás totiž suché linecké nebo perníčky moc neletí. Máme rádi krémovou náplň.“ Jana, 33 let

„Koupila jsem si novou kuchařku a už chytám inspiraci. Letos upeču domácí vánočku, kokosky, pracny a tři druhy perníčků. Děti chtějí perníkovou chaloupku, ale nevím, zda to zvládnu.“ Martina, 30 let

Recepty si žádají nejen špetku fantazie, ale především chuť pustit se do pečení. V dnešní době bohužel není na vypékání kdoví kolik času, ale na domácí vanilkové rohlíčky a medvědí tlapky prostě žádná cukrárna nemá. Například u nás se u pečení vánočního cukroví sejde celá rodina. Pečeme vždy u babičky a skvěle se u toho bavíme. Není tomu jinak, než že pánové opravdu s chutí ujídají.

A tady máte naše nejoblíbenější recepty:

Sušené švestky v čokoládě

Podle chuti a počtu hostů koupíme určité množství vypeckovaných sušených švestek. Vložíme do jejich  středů  sladké loupané mandle. Necháme rozpustit čokoládu, v ní švestky namočíme a pak je ihned obalujeme ve strouhaných vlašských oříšcích. Jednoznačně pochoutka. Vyzkoušejte!

Kokosové koule s ananasem 

Nevýhodou, jedinou u této pochoutky, je krátká doba trvanlivosti, takže doporučujeme ji připravit až těsně před svátky anebo se do její výroby pustit třeba v případě, že už klasické pečené vánoční cukroví došlo. Nejprve je třeba upéci piškotové těsto ze 120 g cukru, 120 g polohrubé mouky, 1 lžíce kypřícího prášku, špetky soli, 3 žloutků a poloviny vanilkového cukru. Ze zbylých 3 žloutků ušlehat sníh a ten do těsta vmíchat. Piškot by měl být upečený důkladně, ale přitom by měl rozhodně zůstat světle žlutý. Piškotové těsto upečeme a po vychladnutí ho rozcupujeme do mísy. Velkou plechovku ananasu scedíme a ananas bez šťávy rozmixujeme na kaši, tu přidáme k piškotu do mísy. V další nádobě zvlášť ušleháme 2 šlehačky po 200 ml, přidáme do nich jeden ztužovač šlehačky. Takto připravenou šlehačku spojíme s obsahem hmoty v míse a poté z hmoty vytváříme kuličky. Ty na závěr obalíme ve strouhaném kokosu, vyrovnáme na podnos a necháme je vychladit v lednici.

Sladké nepečené brambory

Jedná se opět o nepečené vánoční cukroví, které připravíte velmi snadno. Na jeho výrobu budete potřebovat kakao, dětské piškoty, mandlovou tresť, cappuccino, 25 dkg krupice, 25 dkg cukru, 10 dkg másla a 4 lžíce vody. Těsto vypracujeme z krupice, másla, mletého cukru, 4 lžic vody a ½ mandlové tresti. Dobře zabalené ho vložíme na 24 hodin do lednice, aby krupice v něm dostatečně nabobtnala a změkla. Vždy 2 dětské piškoty slepíme marmeládou a rychle je namočíme v předem uvařeném a vychladlém cappuccinu. Těstem obalujeme vždy 2 slepené piškoty, které na závěr ještě obalíme v kakau. Na obalení sladkých brambor kakaem použijte hlubší misku, do ní vsypte kakao a krouživými pohyby misky docílíte velmi snadno toho, že se kuličky samy rovnoměrně obalí kakaem. Na slepení piškotů místo marmelády můžete využít také zbytek krému od přípravy jiného cukroví.

A jaké cukroví máte nejraději vy? Bez kterého druhu si neumíte představit Vánoce? Napište nám do diskuze.

Foto zdroj: profimedia.cz

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist