Opravdu znáte italskou kuchyni? 7 nejčastějších faux-pas

„Hlady zesláblý se sotva vleču, do toho makaróny, víno, kečup…“ zpívá se v jedné populární písni. V osmdesátých letech, kdy tato parodie na Lasciate mi cantare vznikla, nebylo v Česku povědomí o italské kuchyni věru valné. A dnes?

Vzpomínám na jakýsi slaný koláč jménem pizza prodávaný v pražské holešovické tržnici. Dnes, kdy Ital vaří v (české) kuchyni, je podstatně jiná situace a kečup na špagety si dovoluje dát jen opravdu kverulant. Anebo snad ne? Parmská kulinářská akademie Barilla sestavila žebříček nejhorších zločinů, kterých se cizinci dopouštějí na italské kuchyni.

Pro Italy jsou pravým kulinářským hororem a kečup na pastě je opravdu tím nejhanebnějším hříchem. „Madonna, mia!“ rozčilují se horké hlavy, které z míry dokáže vyvést například i capuccino – tedy hezky česky kapučíno. Odhlédněme nyní od kvality tohoto nápoje, jež je v mnohých českých hospůdkách a kavárnách nevalná. Vlastně jde o to, že capuccino by se nemělo servírovat skoro vůbec. Italové si jej totiž dávají výhradně k snídani a v kombinaci se sladkým pečivem! Hotovým neštěstím je podle italských odborníků zapít capuccinem večeři.

A věděly jste, že boloňské špagety ve skutečnosti vůbec nepocházejí z Itálie? Podle akademiků je toto jídlo neautentické. Jde o americkou úpravu, která se ale rychle rozšířila do celého světa. V Bologni je boloňská omáčka servírována nikoliv se špagetami, ale s tagliatelle. A nespokojeně kroutí Italové hlavou také nad špagetami s kuřecím masem. „V Itálii by si nikdo něco takového nikdy neobjednal!“ čertí se. Co by asi řekli českému rizotu? No, naštěstí ho nikdo z uznávaných italských kulinářských expertů ještě neochutnal.

článek

7 rad od Italů určených cizincům

1. Nikdy nepijte capuccino po večeři

Capuccino je ideálním nápojem k snídani a má být servírováno s něčím sladkým. Pravý Ital si jej nikdy nedá během dne.

2. Těstoviny nejsou příloha

Vážení Italové, tohle asi Čechům nevysvětlíte.

3. Nedávejte olej do vody na pastu

Olej, nejlépe olivový, se přidává až poté, co jsou těstoviny uvařeny.

4. Nedávejte na špagety kečup

Nejhorší ze všech hříchů!

5. Boloňské špagety v Bologni neznají

Boloňská omáčka se jí s tagliatelle.

6. Pasta s kuřecím? Tohle Ital nezná!

V Itálii by vám toto jídlo nikdy nepředložili.

7. Čas večeře je čas pro rodinu

Večeřet před televizí? To se v Itálii nesluší!

Také máte v okolí někoho, kdo jí jídla v neuvěřitelných kombinacích? Která vám přijde nejšílenější? U nás vede řízek s knedlíkem a kynutý knedlík s kečupem, což jsou oblíbená jídla dětí našich redaktorek. 🙂

Foto: Profimedia.cz

10.9.2013 8:00| autor: Marta Dostoupilová

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist