Než začnete péct cukroví…

V dnešní době sice již můžete mnohé vzhledné i chutné vánoční pečivo nakoupit v obchodě, ale přece jen tím především vaše děti ochuzujete o část vánoční poezie. Již samotné pečení vánočního cukroví bývá totiž v mnoha domácnostech jakousi voňavou tradicí, bohužel však mnohdy poznamenanou spěchem a stresem. Poradíme vám, jak se tento každoroční rituál úspěšně připravit.

Pořiďte si seznam.

Na prvním místě je samozřejmě seznam druhů cukroví. Ať již ho nově sestavujete nebo v potu tváře vyhledáte někde v hloubi krabice s recepty, je vhodné se nad všemi položkami znovu zamyslet. Opravdu je ten či onen druh nutně vyžadován? A nejsou oříšková kolečka právě to, co vždycky loni na míse zbývalo? Nebylo by lepší místo nich zkusit něco nového? Doporučuji do seznamu zařadit i několik slaných druhů pečiva a něco nízkokalorického (což rozhodně nemusí být na úkor chuti). A ještě jedno malé doporučení. Rozhodněte se předem, kolik druhů jste maximálně ochotna péct, dejte si pevné číslo a další nové druhy již pak zařazujte pouze místo stávajících. Jinak dopadnete jako v mojí rodině, kde jsme se s obtížemi zastavili na třiceti druzích. Seznam si pečlivě uschovejte, bude se za rok zase hodit.

Jak zjistíme rozpočet?

K seznamu neoddělitelně patří i rozpočet hlavních surovin. Vhodné je provedení tabulkou, kdy si k jednotlivým druhům cukroví připíšete, kolik mouky, cukru, másla, oříšků apod. Konečný součet zaokrouhlujete směrem nahoru. Některé speciální suroviny si můžete poznamenat vedle (jako třeba láhev rumu nebo sklenici marmelády), aby nebyla tabulka zbytečně obsáhlá. Na velký předvánoční nákup si potom vemte seznam, nosiče a auto (pokud máte). Doporučuji nic z toho nezapomenout :-).

Kdy začít?

Cukroví je vhodné napéct s přibližně čtrnáctidenním předstihem (některé speciální druhy jako třeba perníčky i dříve). Jednak je správně odleželé pečivo lepší a jednak tak získáte i časovou rezervu, kdyby se něco nezdařilo. Pokud vše proběhne podle plánu, máte alespoň těsně před vánocemi více klidu a v tomto ohledu klidné svědomí. Při pečení bez rozpaků zaměstnejte celou rodinu. Práce se najde i pro děti, pro které je třeba slepování lineckého marmeládou podstatně zajímavějším dobrodružstvím než pro Vás, i pro manžela, který může alespoň hlídat troubu :-). Je také vhodné mít po ruce nějakého rychlého nákupního posla, kdyby se přece jen vloudila chybička.

Jak cukroví uskladnit?

A když už máme napečeno, musíme cukroví správně uskladnit. Vhodné je nějaké chladné a přiměřeně vlhké místo (aby pečivo neplesnivělo, ale zase aby zůstalo vláčné). Ukládáme třeba do krabic vyložených alobalem, nám se doma například docela osvědčily krabice od klávesnic. Cukroví přikryjeme ubrousky nebo alobalem. Doporučuji neuskladňovat někde, kde se často prochází, neboť to svádí ke stálému ochutnávání :-).
A pamatujte, že více než na počtu druhů a množství cukroví záleží na tom, jakou náladu budete mít při jeho konzumaci. :-)))

10.3.2000 12:00| autor: Blanka Málková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist