Dobrá vánočka

Dnes pro vás přinášíme několik zajímavostí o tomto tradičním vánočním pokrmu, který má na českém stole v různých obměnách a pod různými jmény tradici starou již přes šest set let. Dále pak pravý staročeský recept na dobrou vánočku. A protože již dnes mnoho lidí místo zdlouhavého pečení kupuje vánočku v obchodech, máme i pro ně několi důležitých rad, aby je nečekalo zklamání v podobě vánočky tvrdé nebo plesnivé.

Původně se tomuto sladkému těstovému pletenci říkalo húsce (pro podobnost s tvarem pečené husy), jméno vánočka – vánoční houska přišlo až později. Z němčiny byl kromě jiného převzatý i název calta (Zelten), který se dodnes uchoval v názvu pražské Celetné ulice.

Staročeský recept:

Vánočky se dělaly v různých obměnách, např. pro chudé bez vajec, levnější. My vám přinášíme recept na tzv. dobrou vánočku pro měšťanský stůl.

Do hluboké mísy dá se 1 kg. mouky, 30 dkgr. másla se v ní rozemne, přidá se 30 dkgr. cukru, trochu soli, z půl citronu kůra, trochu tlučené vanilky, 4 žloutky, 2 lehce rozšlehané bílky a 8 dkgr. skynutých kvasnic a zadělá se to smetanou.

Těsto se vypracuje, pak se dá na vál, dobře se prohněte, přidá se k němu 14 dkgr. hrozinek a 14 dkgr. oloupaných a na nudličky skrájených mandlí a nechá se vykynout. Vykynuté rozdělí se na 7 kusů, které se kulatě vyválí do délky asi 60 cm. Pak se 4 díly zapletou, dají se na máslem pomazaný plech, na to se zapletou 3 díly, na ty spodní se položí a ku konci stočí se poslední 2 díly, dají se nahoru a vánočka nechá se půl hodiny kynout. Pak se pomaže rozkloktaným vejcem a dá se péci. Peče se zvolna hodinu.

Když kupujete vánočku…

  • …měla by být čerstvá. Po lehkém stisknutí hmoty vánočky se tato musí pružně vrátit do původního stavu.
  • …nesmí být ani připálená ani příliš bledá, to by znamenalo, že není plně propečená a vlhká střídka brzy splesniví.
  • …kůrka nesmí být na spodní straně ušpiněná, to ukazuje na nedostatečné čištění pečících plechů.
  • …nízký objem svědčí o nedostatečném kynutí a střídka je pak příliš hutná a nedobrá
  • …nepravidelný a deformovaný tvar ukazuje na nedodržení technologie výroby nebo na nešetrnou přepravu či skladování.

Ať již vánočku budete letos péct nebo kupovat, přejeme vám, ať si na ní opravdu pochutnáte!

 


Máte také svůj oblíbený a vyzkoušený recept a chcete ho doporučit dalším čtenářkám a čtenářům? Napište nám ho a my ho rádi uveřejníme na těchto stránkách.

19.12.2000 12:00| autor: Blanka Málková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist