Femina.cz » Magazín » Hubnutí » Žampiony - chutné a dietní

Žampiony - chutné a dietní

Žampiony - chutné a dietní

Magazín: Hubnutí | autor: Redakce | vydáno 11. 02. 2014

Žampiony jsou velice rozšířenou a oblíbenou pochoutkou. V gastronomii se nepoužívá jiných hub tolik, jako žampionů. Jsou snadno dostupné v mnoha obchodech a pokud jste trpěliví, snadno si je najdete i v přírodě.

Jedná se o skvělou stravu, která je naprosto ideální pro hubnutí. Díky nízkému množství kalorií se při konzumaci nelze obávat, že ztloustneme, ba naopak svojí energetickou hodnotou jsou srovnatelné například s bramborami. Žampiony jsou hůře stravitelné, než jiná jídla, ale tento nedostatek je nicotný oproti vlastnostem, které jsou prospěšné. Pravidelnou konzumací lze snížit potřebu inzulinu pro regulaci krevní glukózy, jsou tedy naprosto ideální pro lidi trpící cukrovkou nebo obezitou.

Ačkoliv jsou žampiony chudé na vitamíny A, C a E, tak jsou naopak bohaté na kyselinu listovou a niacin. Jedná se také o skvělý zdroj minerálů jako jsou draslík, fosfor, železo a stopové prvky.

Jsou oblíbenou pochoutkou vegetariánů a hlavně jsou významnou součástí nejrůznějších dietních receptur. 

Kam pro žampiony?

Tyto elegantní a těžko zaměnitelné houby rostou převážně ve vysokých trávách, na zahradách, pastvinách a na okrajích hájů. Také se cíleně pěstují ve velkých sklepích, jelikož prospívají ve vlhku a nízké teplotě. Uměle se pěstují proto, jelikož konzumace žampionů roste a jejich přirozené podmínky v přírodě by nebyly schopny pokrýt požadavky spotřebitelů.

Nejčastější prohřešky vůči módě. Nedělejte je!

Nejčastější prohřešky vůči módě. Nedělejte je!

Móda je to, co brzy vyjde z módy, zní jedno zajímavé tvrzení. Daleko důležitější než pomíjivá mód...

Při nákupu žampionů v obchodech se zeleninou a v supermarketech byste měli kontrolovat jejich vzhled. Žampiony jsou houby s bílým či nahnědlým kloboukem, nesmí být na povrchu oslizlé, lepkavé a nesmí nést náznaky hniloby.

Jak žampiony upravovat?

Užití žampionů v kuchyni má mnoho podob. Nejčastěji se konzumují jako příloha k masu, přidávají se do polévek, do zeleninových jídel, těstovin, bramborových pokrmů, k rybám, do pomazánek, salátů, omelet, ale i jako samostatné jídlo. Pečené žampiony jsou lahodnou pochoutkou, stejně jako žampiony plněné různými nádivkami. Žampiony můžeme upravovat nejrůznějším způsobem a vždy budou velmi chutným, zdravým a dietním jídlem. Ať už budeme žampiony zapékat, dusit, vařit, smažit, restovat či nakládat do nálevu. Pokud je pokapeme mírně citronem, zachovají si svou barvu. 

Abychom se nezbavili zdravých vlastností žampionů, musíme je konzumovat čerstvé. Pokud je chceme skladovat, měli bychom čerstvé žampiony dát v děrované nádobě do lednice při teplotě do 6°C, ale na dobu maximálně pěti dnů. Musíme dbát na to, aby nezvlhly, což by byl základ hniloby. Žampiony se dají i usušit na zimu, je však třeba je rozmixovat na prášek a uschovat ve sklenici s těsným víčkem, aby k prášku nemohl vzduch. 

Foto zdroj: profimedia.cz

Další články z rubriky

Komentáře (3)

Datum Autor Nadpis
18. 02. 2014 glady ... (reakcí: 0)
12. 02. 2014 lucik21 ... (reakcí: 1)
11. 02. 2014 Bobina1 - (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Tom Ford Orchid Soleil - EDP 100 ml

Tom Ford Orchid Soleil - EDP 100 ml

Smyslná vůně...

Testy kosmetiky: Parfumerie | vydáno 28. 03. 2017

Naše tipy

Dnešní horoskop

Štír

28. 03. 2017 Horoskop Štír

Zapomněla jsi zaplatit složenku, nebo ses opozdila s platbou? Tak dnes na tebe bude ve schránce čekat nemilé překvape... Celý horoskop

Karta dne

Královna mečů
Jsi postavená před důležitou konfrontaci, do života ti přichází starší žena, která se nebojí nahlas říct svoji pravdu. Nepřemýšlí nad tím, jestli někoho zraní a bez ob...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Online výklad karet i tipy pro krásu aneb...

Pokud ses nemohla dočkat dalšího online výkladu karet, který pro tebe každý měsíc chystá Sára, pak je konečně tady. U...

Celý článek

Stojí za hřích

TOPlist