Víno: Víte jak na něj?

Staňte se odborníkem přes víno!

O rostoucí popularitě vína u nás vypovídají statistiky naprosto jednoznačně. Za posledních padesát let vzrostla jeho spotřeba o více jak deset litrů na osobu, a průměrný Čech tak za rok vypije více než 17 litrů. Tento objem ale zdaleka nedosahuje evropského průměru, protože abychom na něj dosáhli, musel by každý z nás přidat téměř jednou tolik ročně. Počet vypitých lahví z vás ale odborníka na víno neudělá, a právě proto jsme pro vás nachystali cyklus vinařských rad.

Kde začít?

Kde jinde než v restauraci. Jak se vlastně zorientovat v tolika druzích vína, abychom se při objednávání necítili jako malý žáček u tabule? „K určitým pokrmům se hodí různé odrůdy vína, a pokud chceme zapůsobit, měli bychom znát ty nejvhodnější kombinace,“ radí profesor Vilém Kraus, přední český vinařský odborník a prezident Festivalu otevřených sklepů.

Vězte tedy, že k lehkým jídlům se hodí suchá kabinetní vína, jako je Müller-Thurgau nebo Ryzlink rýnský, naopak hutná jídla potřebují vína s větším obsahem alkoholu a extraktu, tedy Rulandské šedé nebo například Neuburk. „Ke kořeněným jídlům bych doporučil plná a výrazná vína, tedy Cabernet Savignon, Frankovku nebo Merlot,“ doplňuje Kraus.

Náš tip: Nebojte se zeptat číšníka, co by doporučil on. Vyhnete se tak případnému faux pas a navíc si otestujete kvalitu restaurace. Obecně totiž platí, že jaký číšník, taková restaurace.


Víno vyplivnou jenom odborníci

Správný výběr je ale teprve začátek. Poté nám totiž číšník nalije vzorek vína a na nás je, abychom zkontrolovali jeho kvalitu. Čirost, jas i jiskra nám řeknou, zda je víno zdravé. Poté si k vínu přičichneme, a nakonec ochutnáme a povalíme v ústech. „Například na jihomoravském Festivalu otevřených sklepů můžete vidět skutečné vinaře, kteří tento vzorek často nepolykají a vyplivnou ho. To bych ale v restauraci nedoporučoval, protože ne všichni by to mohli vnímat jako akt zkušenosti,“ vysvětluje se smíchem Vilém Kraus.

Náš tip: Řiďte se sami sebou. Pijte prostě víno, které vám chutná.

Za stopku nebo za patku, nikdy jinak

Samotná konzumace má taky svá pravidla. Pokud dolíváte sami, počkejte vždy, až když je sklenice prázdná a naplňte ji jen po její nejširší část, tedy přibližně do třetiny, a to i v případě, že máte v úmyslu svou partnerku opít. „Kruhovitým pohybem pak sklenici zavíníme,“ ukazuje Kraus.

Poslední radou je způsob držení skleničky, který vás může nemilosrdně prozradit. „Nikdy nedržte skleničku nahoře, protože upatlaná sklenice z vás okamžitě udělá balíka. Kromě toho vám víno zteplá,“ radí profesor Kraus. K držení sklenice slouží její stopka, zkušenější vinaři mohou držet za patu sklenice.

Náš tip: Držení za patku sklenice i kruhovitý pohyb při zavínění je lepší nejdříve nacvičit. Asi byste totiž nechtěli, aby se kvůli kruhovitému pohybu ocitlo víno kdekoliv jinde než ve vaší skleničce.

Na Festival za odborníky

Teď už znáte základní pravidla správné konzumace vína a nemělo by vás tedy nic překvapit. „Pokud se ale člověk chce dozvědět ještě něco navíc, pak doporučuji navštívit přímo některý z moravských sklípků, nebo ještě lépe Festival otevřených sklepů na Mikulovsku. Jeho podzimní vydání totiž bude plné zábavně-naučných programů, které z vás udělají téměř odborníka,“ zve manažer Festivalu otevřených sklepů, Aleš Tureček.

26.8.2009 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist