Čas burčáku a vinobraní

Září tradičně patří vinobraní! Je čas organismus oblažit čerstvým burčákem! A právě jemu jsou věnovány následující řádky. Nechte si tedy pročistit krev a opojit se zkvašeným moštem z révy vinné.

Jak již bylo řečeno, je burčák částečně zkvašený mošt vinné révy a obsahuje alkohol, cukr a samozřejmě kyseliny. Burčák je vývojové stádium při výrobě vína a je k dispozici jen několik málo dní po začátku kvašení moštu. Většinou seženete burčák z bílých hroznů. Samozřejmě, že existuje burčák také z modrých hroznů, ale není téměř v prodeji.

Kvalitní burčák

Poznáte ho podle světle žluté barvy, je zkalený kvasným kalem a na dně a stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Burčák v sobě nesmí mít žádné mechanické nečistoty nebo velké shluky kvasinek.

Jak hovoří zákon

Českým vinařským zákonem je stanoveno, že burčákem se rozumí jen produkt z letošních tuzemských hroznů a v prodeji smí být jen od 15. srpna do 30. listopadu daného roku.

Tipy na pražské ochutnávky burčáku:
Můžete vyrazit do Balbínovy poetické hospůdky, Týnské literární kavárny, Nuselské Blatničky, v Královské zahradě Pražského hradu proběhne vinobraní 6. a 7. října. Už v sobotu 15.9. bude Trojské vinobraní v Botanické zahradě, následující víkend můžete zavítat na Vinohradské a Vysočanské vinobraní.

14.9.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist