Čas burčáku a vinobraní

Září tradičně patří vinobraní! Je čas organismus oblažit čerstvým burčákem! A právě jemu jsou věnovány následující řádky. Nechte si tedy pročistit krev a opojit se zkvašeným moštem z révy vinné.

Jak již bylo řečeno, je burčák částečně zkvašený mošt vinné révy a obsahuje alkohol, cukr a samozřejmě kyseliny. Burčák je vývojové stádium při výrobě vína a je k dispozici jen několik málo dní po začátku kvašení moštu. Většinou seženete burčák z bílých hroznů. Samozřejmě, že existuje burčák také z modrých hroznů, ale není téměř v prodeji.

Kvalitní burčák

Poznáte ho podle světle žluté barvy, je zkalený kvasným kalem a na dně a stěnách nádoby se může usazovat jemná usazenina. Burčák v sobě nesmí mít žádné mechanické nečistoty nebo velké shluky kvasinek.

Jak hovoří zákon

Českým vinařským zákonem je stanoveno, že burčákem se rozumí jen produkt z letošních tuzemských hroznů a v prodeji smí být jen od 15. srpna do 30. listopadu daného roku.

Tipy na pražské ochutnávky burčáku:
Můžete vyrazit do Balbínovy poetické hospůdky, Týnské literární kavárny, Nuselské Blatničky, v Královské zahradě Pražského hradu proběhne vinobraní 6. a 7. října. Už v sobotu 15.9. bude Trojské vinobraní v Botanické zahradě, následující víkend můžete zavítat na Vinohradské a Vysočanské vinobraní.

14.9.2007 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist