Antistresové topinambury

Vyrážíte v létě do Francie, Itálie nebo do Holanska? Zkuste tentokrát cestovat s mlsným jazýčkem. V těchto zemích hledejte topinambury, sladké brambory. V dávných dobách se sice  topinambury krmila hospodářská zvířata a myslivci jimi plnili krmelce, ale dnes?! 

Dnes si na topinambur zajdeme i my
Od indiánů kmene Tupinambus byl roku 1753, pod latinským názvem Helianthus tuberosu, převezen do Francie a odtud se rozšířil především do slunných oblastí Evropy.

Topinambur, může leckoho zmást, je to bylina z čeledi hvězdicovitých, ale pojídá se její hlíza, která po celá staletí soutěží s bramborou jako topinambur hlíznatý. V Anglii nenáročné plané topinambury pěstovali už v sedmnáctém století, v Jeruzalémě znali topinambur jako židovské brambory, nebo jeruzalemské artyčoky.

Rostou od jara a na podzim vykvétají květy žlutými jako slunečnice.  Zajímavé je, že po celou dobu vegetace mění obsah živin i chuť. Topinambur obsahuje minerální látky, vitamíny, stopové prvky a také polysacharid insulin, díky kterému se jeho pěstování začíná ve světě znovu obnovovat.
Vědecké výzkumy navíc prokázaly, že se živiny topinamburu významně podílí na detoxikaci organismu, léčí stresy i choroby zažívání, a protože v syrovém stavu obsahuje velké množství inulínu, hlízu topinamburu mohou bez obav konzumovat i „cukrovkáři“ jako diabetickou zeleninu.

Ovšem šťáva z topinamburu je velmi zdravá a chutná pro všechny jedlíky. 
Může se smíchat se šťávou s mrkve, sladká brambora výborně se hodí i do salátu, a to jak
syrová, tak dušená. Kuchařinky jistě potěší, že topinambur je svolný vaření s máslem, lze opéct, zapéct, okořenit, podávat jako přílohu, či jako hlavní chod.

Tak hurá na pikantní, docela jiný topinamburák! Zde je recept:

Nastrouhaný topinambur smícháme s vejcem
na kostičky pokrájeným sýrem, šunkou
najemno posekanou cibulkou
zahustíme hladkou moukou
osolíme, opepříme
přidáme tradiční majoránku nebo exotické oregáno
přimícháme lisovaný česnek
a posekanou chilli papričku.

Z těsta tvoříme malé placičky  a dozlatova je osmažíme v horkém slunečnicovém oleji.

Tip: Placičky můžeme obalit v trojobalu

Servírujeme horké, potřené hořčicí nebo bílým cottage sýrem a posypané nasekanou čerstvou ředkvičkou nebo pórkem.

Dobrou chuť!

26.7.2011 12:00| autor: Markéta
štítky: hlízapotraviny

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist