!!OLD_Poradna zdraví a zdravého hubnutí

Máte problémy s nadváhou? Řešíte váhu během a po těhotenství? Pozorujete problémy se štítnou žlázou, s pravidelností menstruačního cyklu nebo máte akne? Na vaše dotazy budou odpovídat lékařky z kliniky Endocare - paní doktorky Rosická, Jedličková a Mgr. Laštovičková.Více o Endocare se dozvíte z našeho článku ZDE nebo na stránkách Endocare.cz 

Pro psaní dotazu do poradny musíte být přihlášen/a.

Přihlaste se zde

Dotazy

  • Dotaz: Roztažený žaludek, co s ním?

    Dobrý den, moc Vám děkuji za odpověď. Vašeho odborného názoru si velice vážím a jsem Vám vděčná, že jste mému dotazu věnovali čas a odpověděli komplexně a srozumitelně. Je mi teprve 31 let, nadváhu nemám, ale roztažený žaludek a střeva mi velice komplikují život. Tak ráda bych se vrátila k běžným stravovacím návykům, kdy bych si mohla dát s rodinou normální jídlo a nemusela se neustále „plnit“ velkým objemem zeleniny nebo psyllia či jiné vlákniny abych neustále netrpěla pocitem hladu. Mohla bych Vás moc poprosit, neporadili byste mi, zda by Vámi doporučený zákrok nebyl možný uskutečnit někde bez doporučení lékaře? Resp. i při skutečnosti, že můj BMI je normální (175 cm, 62 kg)? Mojí obvodní lékařce bych vše klidně vysvětlila a jistě by tento problém pochopila, ale nevím, zda by její doporučení stačilo. V mém případě by se nejednalo o řešení nadváhy, ale o návrat do normálního života a naopak snahu o zařazení i kvalitních tuků a bílkovin v množství, které tělo potřebuje (abych jako nyní netrpěla nedostatkem potřebných vitamínů a minerálů vzhledem ke konzumaci nízkokalorických potravin). Moc Vám děkuji a přeji příjemné adventní dny.

    Odpověď:

    Dobrý den, nejlépe by bylo, kdybyste přišla v lednu k nám do ambulance a pokusíme se vymyslet, jak vám pomoci. Pokud se chcete objednat, zavolejte mi mezi 9-14 a já vám u mne najdu termím.

    S pozdravem MUDr. Jedličková, Endocare.cz

    Odpověděl/a: Endocare, 15.12.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Jak vrátit zpět roztažený žaludek?

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Již řadu let užívám jako doplněk stravy psyllium (za cílem zhubnutí/udržení váhy). Bohužel jsem za tu dobu stále postupně zvyšovala dávku a tak nyní každý večer „potřebuji zaplnit žaludek“ velkým množstvím objemu. Domnívám se, že to můj žaludek výrazně roztáhlo (vyšetření MR potvrdilo, že jak žaludek, tak střeva jsou výrazně objemnější, než je běžné). Je to tedy začarovaný kruh. Kdybych měla sníst běžnou potravu ve stejném objemu, jistě bych hodně přibrala, pokud si však žaludek před spaním nenaplním, nemůžu spát. Tím, že je roztažený, nutí mě do jídla. Takže psyllium je jediná možnost. Jinak se stravuji opravdu velice zdravě - fast food, sladkosti ani smažené absolutně nekonzumuji, jím převážně zeleninu, dále ryby, libové hovězí a krůtí maso a také hodně piji. Ráda bych se navrátila k normálním porcím, aniž by trpěla pocitem hladu. Prosím poradila byste mi jak tento problém řešit? Za jak dlouho (a zda vůbec) je možné žaludek opět „smrsknout“? Dříve jsem jedla málo a malé porce, teprve se zařazením velkého množství zeleniny a psyllia jsem začala „trpět hlady“ a mít s jídlem a jídelníčkem problémy. Moc Vám děkuji za odborný názor.

    Odpověď:

    Dobrý den, 

    pokud je již objem žaludku zvětšený, pak se již samostatně nemůže vrátit do původního stavu, stejně tak rozšíření střeva. Dlouhodobou konzumací velkých porcí se opravdu žaludek může roztáhnout, jeho stěna ale není schopna se zpět smrštit, aby dosáhl původního objemu. 

    U žádných doplňků stravy rozhodně není vhodné překračovat doporučené dávkování. 

    Pokud byste nyní konzumovala malé porce, nejspíše Vás tedy nezasytí - objemný žaludek nezaplní dostatečně. Snažte se jíst pomalu, dobře kousat, zařazujte zeleninu a konzumujte potraviny s nízkým obsahem tuku, kterých můžete zkonzumovat více, aniž byste přijala nadměrné množství energie. 

    Pokud je Vaše hmotnost nyní výrazně vyšší, než by být měla (BMI - body mass index 35 a výše) nebo dosahovala-li se v minulosti Vaše hmotnost těchto hodnot, potencionálně by mohla být pro Vás řešením bariatrická operace - např. sleeve gastrektomie nebo plikace žaludku . Jedná se o chirurgické metody léčby obezity, při nichž se zmenšuje objem žaludku. 

    Tyto metody neslouží k léčbě nadváhy nebo pokud pacient úspěšně redukuje hmotnost konzervativními metodami (dieta, pohyb, psychoterapie) a zvládá si hmotnost udržet. 

    Neuvádíte kolik nyní vážíte a měříte, zda máte nějaké zdravotní potíže, nelze tedy konkrétněji zhodnotit, zda by pro Vás byl bariatrický výkon možný a potencionálně vhodný. 

    Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka. 

    Odpověděl/a: Endocare, 9.12.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Silná menstruace a antikoncepce

    Dobrý den, ve 14ti sem dostala první menstruaci, pak rok nic, v 15ti sem jí měla 2x a další přišla až v 16ti, ale takovým způsobem, že jsem silně krvácela 5 týdnů až sem omdlévala, na to sem dostala léky na zastavení a po půl roce vyvolávačku na kterou mi byla nasazena antikoncepce, kterou jsem brala až do 25 let bez přestání a je pravda, že i bez problémů s cyklem, občas sem cykli protáhla přebíráním. Po té sem se dočetla, že první menstruace nebývají pravidelné, protože se vyvíjejí vaječníky a když se to upraví antikoncepcí, mozek se o nic nemusí starat a zakrní funkce, která řídí tento proces. Po vysazení sem měla cyklus rok obráceně 3 týdny krvácení a 1 týden pauza a další rok (to je do teď) sem ji měla jen dvakrát a to vždy během detoxikační kůry (detoxikační náplasti na chodidla + čaje). Myslím si, že tím, že sem nasadila antikoncepci moc brzy, tak sem si odsunula onen vývoj do dnešních let, ale můj gynekolog se mě snaží přesvědčit, že bych tu antikoncepci měla brát znovu, že mi ten "problém" vyřeší. Já si ale myslím, že kdyby měla antikoncepce něco vyřešit, tak už by to udělala během těch deseti let co jsem jí brala. Na toto mě straší, že mi může začít přerůstat sliznice a tvořit se tam nejrůznější nemoci. Myslím si, že nemocná budu z toho, když do sebe budu pořád ládovat nějaké prášky. Co myslíte vy? Mám dát na svůj instinkt, nebo poslechnout lékaře, čeká mě další prevence a bojím se jeho nátlaku aby mi nacpal receptík. Děkuji mockrát a přeji Vám příjemné dny. Iva

    Odpověď:

    Dobrý den, 

    vývoj pohlavní osy trvá skutečně cca dva roky od objevení se první menstruace a osobně považuji skutečně za vhodné v tomto období hormonální antikoncepci nenasazovat, pokud k tomu není závažný důvod. 

    Na druhou není normální, abyste měla tak silné krvácení, jak uvádíte, a ani menstruace ve velmi dlouhých intervalech není ideální. Jistě by bylo vhodné provést podrobnější vyšetření, ať už ve vztahu ke gynekologické oblasti (např. mě napadá endometrioza), vyšetření krevní srážlivosti a jistě také hormonální vyšetření. To vše v době, kdy hormonální antikoncepci neužíváte. 

    Odpověděl/a: Endocare, 5.12.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Problémy s menstruací

    Dobrý den, od té doby, co jsem ze zdravotních důvodů přestala brát hormonální antikoncepci mám potíže s cyklem. Doktorka usoudila, že mi chybí nějaký hormon, tak mi píchla vyvolávací injekci po 1. měsíci, co jsem to nedostala. Pak to bylo dobré. Jenže po dvou měsících jsem začala mít silné špinění, tak mi doktorka dala prášky na upravení cyklu. A další měsíc jsem to měla dostat zrovna v týdnu, kdy jsem měla jet k moři, tak jsem požádala doktorku u prášky na oddálení. To bylo na začátku září. Poté, co jsem tyto prášky přestala brát, tak jsem menstruaci dostala do 5 dnů, přesně jak bylo v příbalovém letáku. Teď ale v dalším měsíci nic. Myslím, že to bude rozhozením hormonů, ale na další injekce nebo pro další prášky se mi jít nechce. Poradíte mi prosím, co bych měla dělat? Mám dál čekat, koupit si bylinky, tinktury nebo něco takového? Nemůže se něco stát když menstruaci nedostanu delší dobu? Děkuji za odpověď.

    Odpověď:

    Dobrý den, 

    neustálé zásahy do přirozeného menstruačního cyklu vedou u řady žen k narušení fyziologických regulací a je třeba dát organismu čas, aby si nastavil novou rovnováhu. Pokud byl cyklus před užíváním hormonální antikoncepce normální, pak je pravděpodobné, že časem zase normální bude. Neužívejte nyní nic, nenechte si aplikovat žádné další hormony a dejte tělu čas. Bez menstrace můžete být klidně půl roku a vůbec nic se nestane. 

    S pozdravem a přáním příjemného dne

    MUDr. Martina Rosická, Ph.D. 

     

    Odpověděl/a: Endocare, 7.11.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Tloustnu a vzteky brečím

    Dobrý den.já mám problém jako každá druhá žena.Léčím se sníž.funkcí šž.Všude mi říkaj že pokud mám správnou léčbu tak hubnutí by mělo být normální jako u zdravého jedince.Bohužel tomu tak není.Beru Letrox 50.1x1 ale i přes to že výsledky jsou dobré moje tělo si dělá co chce.Nevím co s tím.Už mám z toho depresi a vzteky brečím.Poradíte mi co s tím??

    Odpověď:

    Dobrý den, 

    pokud je správně nastavena léčba štítné žlázy, pak by opravdu neměla být redukce hmotnosti tímto negativně ovlivněna. Chápu, že pokud Vaše dosavadní snaha nepřináší výsledky, že se objevují negativní emoce - vztek, smutek, zklamání. Pro zjištění, proč se redukce nedaří, je nutné zhodnocení stravování a pohybových aktivit - zda v tomto není chyba. Vhodné by bylo se v tomto poradit s odborníky - s lékařem, který se věnuje obezitologii, nebo s nutričním terapeutem. Pokud budete mít zájem, můžete se přijít poradit i do naší ambulance - viz www.endocare.cz 

    Spolu s odborníky jistě zjistíte, proč se Vám hubnout nedaří a společně toto změníte. 

    Držím Vám palce, s pozdravem Mgr.J.Laštovičková, nutriční terapeutka. 

    Odpověděl/a: Endocare, 31.10.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Jojo efekt

    Dobry den, jiz pravidelne 3 roky sportuji a podarilo se mi zhubnout 15 kg. Jenze pak se váha zastavila na 68 kg a uz jsem nehubla ani kdyz jsem pridala vice behu a pak ubrala i jidlo...dopadlo to tak, ze jsem behala 5 x tydne po hodine, k tomu 3x tydne posilovala a muj jidelnicek vypadal takto: Snidane:dva platky zitneho chleba s lucinou a sunkou Svacina: dve jablka Obed: kuřecí maso, ryze, omacka + polevka Svacina: dve jablka Vecere: zelenina Proto jsem vyzkousela sacharidove vlny, ktere jsem mšsíc a půl drzela podctive, ale pak uz jsem vlnila jen do 150 g a dalsi den jedla vse na co jsem mela chut behem dni s hladovkou...chvili to fungovalo a zhubla jsem na 63 kg, jenze pak jsem najednou zacala strasne rychle pribirat a mam vse zpet a stale pribiram i kdyz se snazim drzet prijem kolem 200 g sacharidu, 120 g bilkovin a 6500 kj... Muzete mi prosim poradit jak mam zastavit to pribirani a zacit zase hubnout nejlepe tak 1 kg tydne? Při jakých hodnotách?Sport mi opravdu nedela problem, je mi 25 let, vysoka 168 a váha nyni zase 68 kg s tim ze 20 kg z toho je tuk a 20 kg svalova hmota... Predem Vám dekuji za kazdou Vasi radu...

    Odpověď:

    Dobrý den, 

    po zařazení sacharidových vln se u Vás nejspíše projevil jojo efekt. Aby bylo možné odhalit, kde je chyba v nastavení režimu, bylo by vhodné celkově zhodnotit vaše stravování a pohybové aktivity - neuvádíte, zda i nyní sportujete 8x týdně, jak dlouho aktivita trvá, jak je nastavena zátěž, apod. 

    Dědičné dispozice mohou ovlivňovat naši tělesnou konstituci, důležité je také zhodnotit vývoj váhy v minulosti - pokud je váha 68 kg Vaší stabilní nejnižší hmotností, bylo by vhodné zaměřit se na její udržení a poté spíše na tvarování postavy - problémových partií - prostřednictvím cíleného nastavení pohybu a dlouhodobého dodržování zdravého stravování. Váha již dále nemusí klesat, mělo by se ale měnit složení těla. 

    Proč nyní hmotnost opět roste a kde je špatně režim nastaven, není možné zhodnotit takto na dálku (uvádíte současný stravovací režim s poměrně vysokým příjmem bílkovin a mírně nižším příjmem sacharidů, který by však neměl mít za důsledek zvyšování hmotnosti, i když o jeho vhodnosti jistě lze diskutovat) - bylo by proto vhodné, abyste se poradila s odborníkem - lékařem nebo nutričním terapeutem. Je nutné zhodnotit složení těla - zda se jedná o zvýšení hmotnosti vlivem zvýšení celkového tělesného tuku nebo sval. tkáně nebo zvýšení obsahu vody v těle, aj., případně vyloučit jiné zdravotní potíže a zhodnotit nastavení režimu. 

    Poradit se můžete i v naší ambulanci - více informací naleznete na www.endocare.cz. 

    S pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka. 

    Odpověděl/a: Endocare, 24.10.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Přílišné hubnutí, co s tím?

    Dobrý den,je mi 56 let a nechtěně jsem zhubla 10kg.odneslo to mé tělo../povyslá kůže/.myslíte,že se to dá ještě nějak napravit???Měřím 166cm,vážím nyní 57kg.Děkuji za odpověď.JJ

    Odpověď:

    Dobrý den, 

    pokud se v současné době s nižší hmotností necítíte dobře, bylo by vhodné se pokusit ji mírně navýšit. Hodnota Vašeho BMI je nyní 20,7 vzhledem k Vašemu věku (a tedy i vyššímu riziku osteoporózy by bylo vhodné BMI o něco vyšší). 

    Kvalita naší pokožky a její elasticita je velmi individuální - navýšením hmotnosti a také množství tělesného tuku by mělo dojít k mírné úpravě, nicméně nelze vyloučit, že nějaké následky na stavu pokožky Vám po nechtěném zhubnutí zůstanou - závisí to zejména na stavu Vaši pokožky (např. suchá pokožka je problematičtější než pokožka "normální"). 

    S pozdravem Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka. 

    Odpověděl/a: Endocare, 22.10.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Jak se zbavit faldíků kolem břicha

    Dobrý den, je mi 52 let, měřím 162 cm a vážím 60 kg. Během posledního roku se mi udělaly nehezké faldíky kolem břicha a kolem žaludku. Stravuju se myslím přiměřeně, jím všechno, ale nepřejídám se, pracuju v kanceláři, nemám mnoho pohybu. Měla bych držet nějakou dietu nebo se spíše zaměřit na pohyb? Děkuji. Jana

    Odpověď:

    Dobrý den paní Jano, 
    pokud Vás trápí faldíky na břiše, bylo by vhodné věnovat svou pozornost pohybu a mírné úpravě stravy. Zcela jistě je vhodné se stravovat zdravě (dle zásad zdravého životního stylu - konzumovat dostatek ovoce, zeleniny, preferovat celozrnné produkty, polotučné mléčné produkty, libové maso, aj.), nicméně pro tvarování postavy je stěžejní zejména pohyb. 
    Pokud máte sedavé zaměstnání a jak píšete - pohybu nemáte mnoho - je na místě přidat pohyb. Pro redukci tuku v oblasti břicha je vhodný aerobní pohyb - např. svižná chůze, nordic walking, jízda na kole nebo např. chůze na páse, eliptický (crossový trenažer), apod. Vhodným doplňkovým cvičením je např. pilates nebo také plavání.  Pohybu byste se měla věnovat 3-5x týdně hodinu, můžete jej však zařadit i denně - např. 30 minut svižné chůze denně a pak 1-2x týdně hodinku. 

    Přeji Vám mnoho úspěchů, s pozdravem J. Laštovičková, nutriční terapeutka. 

    Odpověděl/a: Endocare, 17.10.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Jak přibrat?

    Dobrý den, je to pár týdnů co jsem se začala snažit přibrat po cca půl roce restriktivního příjmu potravy. Nikdy jsem úplně jíst nepřestala, jedla jsem "zdravá" nízkokalorická jídla v malých porcích. Teď se snažím jíst opět normálně (porce řídím podle mamky), ale problémem jsou svačiny. Vím, že je vhodné pečivo + bílkovina + ovoce/zelenina, ale na svačiny tohoto typu nemám vůbec chuť. Naopak toužím po sladkostech, zmrzlinách, nanucích, nebo doma pečených koláčích. Myslíte, že je problém, jíst tyto pochutiny k jedné svačině každý den, aspoň dokud nedosáhnu zdravé váhy? Děkuji za odpověď.

    Odpověď:

    Dobrý den, 

    z toho, co píšete, mám dojem, že restriktivní dieta ve Vašem případě mohla znamenat až mentální anorexii. Neuvádíte svou výšku a svou současnou váhu, není tedy možné zhodnotit současný stav. Pokud máte nízkou hmotnost, pro její zvýšení je nutné i zvýšit příjem energie - nelze však příliš doporučit navyšovat ho zejména sladkostmi nebo zmrzlinami - z toho, co uvádíte, je njevhodnější doma pečený koláč - s ovocem, použijte třeba i tvaroh, mák, med, celozrnnou mouku, rostlinný olej. Střídejte dny, kdy tyto svačiny zařazujete a kdy zařazujete jiné - ovoce a jogurty, pečivo a sýr (plátkový/čerstvý), apod.

    Nicméně mentální anorexie je závažné onemocnění, které se v některých případech může změnit až na bulimii. Je zapotřebí opatrnosti a dobře nastaveného režimu. Doporučovala bych Vám proto obrátit se v tomto na odborníka - nejlépe psychologa se zkušenostmi v oblasti poruch příjmu potravy nebo také na nutričního terapeuta. Můžete se přijít poradit i do naší ambulance - více informací naleznete na www.endocare.cz 

    S pozdravem Jitka Laštovičková, nutriční terapeutka.

    Odpověděl/a: Endocare, 8.10.2014 0:00 | Komentovat

  • Dotaz: Jak hubnout s diagnozou zpomalené štítné žlázy?

    Dobrý den,poradí mi někdo jak hubnout s diagnozou zpomalené štítné žlázy???sportuju a stejně přibírám na vaze.Už si nevím rady,zkoušela jsem všechno.

    Odpověď:

    "Zpomalená"štítná žláza tím jistě myslíte sníženou fci štítné žlázy, toto onemocnění postihuje cca 20% žen, při jasné hypothyreoze se vám může váha zvýšit o cca 4-5kg, ale pokud jste řádně léčena- vaše laboratorní výsledky jsou v normě- a štítná žláza nemá na vaší váhu vliv. Pokud hodně sportujete, váhový přírůstek může být způsobem nárůstem svalové hmoty, bylo by vhodné sledovat složení vašeho těla -mn.svalů,tuků,... Měření můžete absolovovat i u nás endocare.cz

    s pozdravem Dr.Jedličková R

    Odpověděl/a: Endocare, 6.10.2014 0:00 | Komentovat

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist