4 jarní brusinkové recepty

Připravili jsme pro vás 4 recepty z maximálně zdravých brusinek, které nejen nádherně vypadají, ale také úžasně chutnají.

O tom, že brusinky jsou velmi zdravé není pochyb. Že to však těmto rudým bobulkám sluší i v úžasných jarních receptech, o tom se můžete přesvědčit sami.

Gratinované cibule s ricottovo-Cranberry náplní

Suroviny pro 4 osoby:
4 velké cibule (ca. 500 g)
sůl
300 g ricotty
pepř
100 g sušených Cranberries (amerických brusinek)
1 kg listového špenátu
2 lžíce olivového oleje
75 g středně vyzrálé goudy

Příprava:
1. Cibule oloupejte a povařte asi 15 minut ve slané vodě.
2. Ricottu ochuťte solí a pepřem. Cranberries nasekejte nahrubo a vmíchejte k ricottě. Cibuli rozeberte na jednotlivé vrstvy. Na každou vrstvu cibule dejte lžičku náplně.
3. Listový špenát důkladně opláchněte a proberte. Blanšírujte 3–4 minuty ve slané vodě. Slijte a nechte dobře okapat.
4. Nákypovou formu vymažte olivovým olejem. Dejte do ní špenát a pokapejte zbylým olivovým olejem. Na špenát vyskládejte naplněné cibule a posypte strouhanou goudou. V předehřáté troubě na 200 stupňů (v horkovzdušné troubě na 180 stupňů) zapékejte asi 20–25 minut. Podávejte s novými bramborami.

Doba přípravy:
ca. 70 minut

Nutriční hodnoty porce:
Energie: 531 kcal / 2223 kJ
Bílkoviny: 20,3 g
Tuky: 38,5 g
Sacharidy: 23 g

 

Gnocchi v pálivé Cranberry-rajčatové omáčce

Suroviny pro 4 osoby:
na omáčku:
1 cibule
1 stroužek česneku
1 červená chilli paprička
1 lžíce oleje
375 ml sterilovaných rajčat (tetrapakové balení nebo plechovka)
2 lžíce rybízové marmelády
75 g sušených Cranberries (amerických brusinek)
sůl

na gnocchi:
30 g vlašských ořechů
2–3 snítky rozmarýnu
4 lžíce olivového oleje
500 g hotových gnocchi (z chladícího regálu)
sůl

Příprava:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Chilli papričku rozřízněte a odstraňte semínka. Papričku omyjte a nasekejte. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli, česnek i chilli papričku. Přidejte rajčata, marmeládu, Cranberries a vařte na mírné teplotě 3–5 minut. Ochuťte solí.
2. Ořechy nasekejte nahrubo. Rozmarýn opláchněte. V teflonové pánvi rozehřejte olej a gnocchi v něm opečte dozlatova. Ke konci přidejte ořechy a rozmarýn. Ochuťte solí. Gnocchi podávejte s rajčatovou omáčkou.

Tip:
K podávání se hodí čerstvě strouhaný parmezán.

Doba přípravy:
ca. 25 minut

Nutriční hodnoty porce:
Energie: 366 kcal / 1537 kJ
Bílkoviny: 5,9 g
Tuky: 18,2 g
Sacharidy: 43 g

 

Smažený camembert s Cranberries

Suroviny pro 4 osoby:
20 g sušených Cranberries, amerických brusinek
4 lžíce strouhanky
1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
1 lžička sekaného tymiánu
250 g sýra brie nebo camembertu
1 vejce

na omáčku:
100 g sušených Cranberries
100 ml Cranberry nektaru
čerstvý zázvor velikosti vlašského ořechu
100 ml růžové grapefruitové šťávy
30 g cukru (bílého nebo hnědého)

Příprava
1. Nejprve přiveďte k varu sušené Cranberries s nektarem. Vařte bez pokličky, dokud se všechna tekutina nevypaří. Vychlaďte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Všechny přísady na omáčku dejte do mixéru a zpracujte do pyré. Před podáváním nechte minimálně 1 hodinu odstát.
2. Na přípravu camembertu nasekejte najemno sušené brusinky a smíchejte se strouhankou a tymiánem. Camembert nakrájejte na 8 kousků. Ty obalujte postupně v rozšlehaném vajíčku a pak ve strouhankové směsi. Sýr vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 175 stupních 3 – 4 minuty. Camembert podávejte horký s omáčkou.

Nutriční hodnoty porce
Energie: 411 kcal / 1724 kJ
Bílkoviny: 15,4 g
Tuky: 14,1g
Sacharidy: 48,3 g

Kozí sýr na listovém salátu s Cranberry směsí

Suroviny pro 4 osoby:
na Cranberry směs:
80 g sušených Cranberries (amerických brusinek)
1/2 červené cibule
100 g salátové okurky
20 g vlašských ořechů
3 lžíce omáčky Cumberland

kromě toho:
150 g salátových listů
(např. frisée, hlávkový salát, římský salát, lollo rosso)
4 malé plátky mladého kozího sýra

Příprava:
1. Cranberries nasekejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Okurku omyjte, rozpulte a vyjměte semínka. Okurku nasekejte na malé kostky. Ořechy nasekejte nahrubo a krátce je opečte v teflonové pánvi. Vše smíchejte s omáčkou Cumberland.
2. Salát očistěte, listy operte a osušte (nejlépe v salátové odstředivce). Kozí sýr rozložte na salátové listy a podávejte s Cranberry směsí a s bagetou.

Doba přípravy:
ca. 20 minut

Nutriční hodnoty porce:
Energie: 190 kcal / 797 kJ
Bílkoviny: 6,5 gTuky: 9,2 g
Sacharidy: 22 g

8.4.2011 2:00| autor: El
štítky: brusinky

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist