4 jarní brusinkové recepty

Připravili jsme pro vás 4 recepty z maximálně zdravých brusinek, které nejen nádherně vypadají, ale také úžasně chutnají.

O tom, že brusinky jsou velmi zdravé není pochyb. Že to však těmto rudým bobulkám sluší i v úžasných jarních receptech, o tom se můžete přesvědčit sami.

Gratinované cibule s ricottovo-Cranberry náplní

Suroviny pro 4 osoby:
4 velké cibule (ca. 500 g)
sůl
300 g ricotty
pepř
100 g sušených Cranberries (amerických brusinek)
1 kg listového špenátu
2 lžíce olivového oleje
75 g středně vyzrálé goudy

Příprava:
1. Cibule oloupejte a povařte asi 15 minut ve slané vodě.
2. Ricottu ochuťte solí a pepřem. Cranberries nasekejte nahrubo a vmíchejte k ricottě. Cibuli rozeberte na jednotlivé vrstvy. Na každou vrstvu cibule dejte lžičku náplně.
3. Listový špenát důkladně opláchněte a proberte. Blanšírujte 3–4 minuty ve slané vodě. Slijte a nechte dobře okapat.
4. Nákypovou formu vymažte olivovým olejem. Dejte do ní špenát a pokapejte zbylým olivovým olejem. Na špenát vyskládejte naplněné cibule a posypte strouhanou goudou. V předehřáté troubě na 200 stupňů (v horkovzdušné troubě na 180 stupňů) zapékejte asi 20–25 minut. Podávejte s novými bramborami.

Doba přípravy:
ca. 70 minut

Nutriční hodnoty porce:
Energie: 531 kcal / 2223 kJ
Bílkoviny: 20,3 g
Tuky: 38,5 g
Sacharidy: 23 g

 

Gnocchi v pálivé Cranberry-rajčatové omáčce

Suroviny pro 4 osoby:
na omáčku:
1 cibule
1 stroužek česneku
1 červená chilli paprička
1 lžíce oleje
375 ml sterilovaných rajčat (tetrapakové balení nebo plechovka)
2 lžíce rybízové marmelády
75 g sušených Cranberries (amerických brusinek)
sůl

na gnocchi:
30 g vlašských ořechů
2–3 snítky rozmarýnu
4 lžíce olivového oleje
500 g hotových gnocchi (z chladícího regálu)
sůl

Příprava:
1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na kostičky. Chilli papričku rozřízněte a odstraňte semínka. Papričku omyjte a nasekejte. V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli, česnek i chilli papričku. Přidejte rajčata, marmeládu, Cranberries a vařte na mírné teplotě 3–5 minut. Ochuťte solí.
2. Ořechy nasekejte nahrubo. Rozmarýn opláchněte. V teflonové pánvi rozehřejte olej a gnocchi v něm opečte dozlatova. Ke konci přidejte ořechy a rozmarýn. Ochuťte solí. Gnocchi podávejte s rajčatovou omáčkou.

Tip:
K podávání se hodí čerstvě strouhaný parmezán.

Doba přípravy:
ca. 25 minut

Nutriční hodnoty porce:
Energie: 366 kcal / 1537 kJ
Bílkoviny: 5,9 g
Tuky: 18,2 g
Sacharidy: 43 g

 

Smažený camembert s Cranberries

Suroviny pro 4 osoby:
20 g sušených Cranberries, amerických brusinek
4 lžíce strouhanky
1 lžíce sekané hladkolisté petrželky
1 lžička sekaného tymiánu
250 g sýra brie nebo camembertu
1 vejce

na omáčku:
100 g sušených Cranberries
100 ml Cranberry nektaru
čerstvý zázvor velikosti vlašského ořechu
100 ml růžové grapefruitové šťávy
30 g cukru (bílého nebo hnědého)

Příprava
1. Nejprve přiveďte k varu sušené Cranberries s nektarem. Vařte bez pokličky, dokud se všechna tekutina nevypaří. Vychlaďte. Zázvor oloupejte a nastrouhejte. Všechny přísady na omáčku dejte do mixéru a zpracujte do pyré. Před podáváním nechte minimálně 1 hodinu odstát.
2. Na přípravu camembertu nasekejte najemno sušené brusinky a smíchejte se strouhankou a tymiánem. Camembert nakrájejte na 8 kousků. Ty obalujte postupně v rozšlehaném vajíčku a pak ve strouhankové směsi. Sýr vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě při 175 stupních 3 – 4 minuty. Camembert podávejte horký s omáčkou.

Nutriční hodnoty porce
Energie: 411 kcal / 1724 kJ
Bílkoviny: 15,4 g
Tuky: 14,1g
Sacharidy: 48,3 g

Kozí sýr na listovém salátu s Cranberry směsí

Suroviny pro 4 osoby:
na Cranberry směs:
80 g sušených Cranberries (amerických brusinek)
1/2 červené cibule
100 g salátové okurky
20 g vlašských ořechů
3 lžíce omáčky Cumberland

kromě toho:
150 g salátových listů
(např. frisée, hlávkový salát, římský salát, lollo rosso)
4 malé plátky mladého kozího sýra

Příprava:
1. Cranberries nasekejte. Cibuli oloupejte a nasekejte na kostičky. Okurku omyjte, rozpulte a vyjměte semínka. Okurku nasekejte na malé kostky. Ořechy nasekejte nahrubo a krátce je opečte v teflonové pánvi. Vše smíchejte s omáčkou Cumberland.
2. Salát očistěte, listy operte a osušte (nejlépe v salátové odstředivce). Kozí sýr rozložte na salátové listy a podávejte s Cranberry směsí a s bagetou.

Doba přípravy:
ca. 20 minut

Nutriční hodnoty porce:
Energie: 190 kcal / 797 kJ
Bílkoviny: 6,5 gTuky: 9,2 g
Sacharidy: 22 g

8.4.2011 2:00| autor: El

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist