Mlsný jazýček aneb Jídla, která nesnáším

Mám pocit, že u nás doma je v centru pozornosti jediné téma: Jídlo. Co budeme vařit, kdy pojedeme nakoupit, kdo bude vařit a co se bude vařit pro syna, který je absolutní nejedlík. Nebojuji s ním, nerozčiluji se.

Ani se mě nedotýká, když poslouchám, že moje francouzské brambory jsou hnusné, zatímco v jídelně výborné. Jsem ráda, že se nají alespoň v té jídelně. Koneckonců jako dítě jsem nebyla o moc lepší.

Ofrňováním nad plným talířem jsem strávila hodiny doufajíc, že mě rodiče od studeného oběda brzy propustí. Byli však vytrvalejší, než jsem si myslela, a tak jsem přišla na finty v podobě nacpané pusy a plivání do záchodu nebo do obrovské keramické vázy, kterou jsem pak potají vymývala, když rodiče nebyli doma. Dnes je to naopak: jím s chutí a ráda, zvláště když vaří můj muž. Ten si dokáže vyhrát s každým jídlem. Z ničeho uvaří vynikající oběd a doplní jej zeleninovým salátem.

Ačkoli… jistá vybíravost v jídle mi vlastně přeci jen zůstala. Jsou jídla, která nestrávím. Nevadí mi ani škraloup, ani teplé mléko, ani špenát, ale játra nepozřu v žádné úpravě. Nechutná mi tlusté maso, které se klepe jako sulc ještě minutu poté, co se talíř dostane na stůl. Ani houby nepovažuji za úžasnou pochutinu. Jejich podivná chuť a těžko identifikovatelná hmota, v niž se v ústech promění, mě rozhodně neuvádí v úžas. Nemám ráda ani divočinu pro její zvláštní zápach. Také veškeré potvory z moře vytažené jsou mi navzdory vydatné propagaci cizí.
Zato klasická česká jídla u nás mají zelenou. Svíčková, rajská, znojemská, utopenci… mňam! Ale i na cizích kuchyních si pochutnám. Těstoviny, pizza, řízek či segedínský guláš se třemi knedlíky. Miluju zelí na všechny způsoby – v haluškách stejně jako zelné závitky, zvané holubky, či jako přílohu k pečenému masu a bramborovému knedlíku. Výčet oblíbených jídel by byl věru dlouhý. Zakončila bych to sladkou tečkou v podobě plněných buchet, šlehané bábovky, koláčků nebo medovníku.

A co vy? Které jídlo vám nesmí přijít na oči a na které nedáte dopustit? Co byste nepozřeli ani za zlaté prase a do čeho se rozhodně nutit nemusíte?

P.S. Tohle jsem asi neměla psát v deset večer. Jdu se podívat, co máme v lednici dobrého. .-)

5.4.2013 12:00

Další testy kosmetiky

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist