Umění skryté v tabulce čokolády

Čokoládu nejde nemilovat, vždyť její lahodná chuť, blahodárné účinky na naše zdraví i psychiku, ale také zlepšení soustředění a lepší výkon je k nezaplacení. Jakou by sis měla vybrat?

aluna-1100x618.jpg Zdroj: http://eshop.prazskacokolada.cz/

Čokoláda pro mozek i zdraví

Čokoládu milujeme asi všichni, ale samozřejmě, ne každá čokoláda je stejná a ne každá je vyrobená z kvalitních kakaových bobů, které jsou jejím základem. Kakaové boby obsahují fytochemikálie, které působí v našem těle jako antioxidanty, vážou na sebe volné radikály a chrání tak naše tělo před negativním vlivem stresu i civilizačními chorobami. Dlouhodobé studie prokázaly pozitivní účinky konzumace čokolády na naše kognitivní funkce, tedy myšlení, pozornost, soustředění i rychlost rozhodování.

V tmavých čokoládách se nacházejí flavanoly, což je jistá forma flavonoidů. Mají antioxidační a protizánětlivé účinky, pomáhají chránit mozek před poškozením volnými radikály.

Další složkou je potom kofein, stimulant centrálního nervového systému. Je známý svou schopností zvýšit duševní bdělosti a zmírnit duševní únavu.

Theobromin je sloučenina související s kofeinem. Působí jako stimulant a vazodilatátor, tedy zvyšuje průtok krve, a tím i přívod kyslíku do mozku. Čokolády obsahují také fenyletylamin, který stimuluje uvolňování dopaminu z mozku. Dopamin je neurotransmiter zodpovědný za pocit potěšení a motivace. Kvalitní čokolády jsou ostatně známé tím, že zvyšují produkci endorfinů, takzvaných hormonů štěstí. Endorfiny vyvolávají pocit euforie a snižují stres.

Anandamid je chemická sloučenina, a právě ona dodává tmavé čokoládě intenzivní chuť. Její hlavní přínos je ale v tom, že snižuje hladinu stresových hormonů. Ve velkém zde také najdeš aminokyselinu tryptofan, předchůdce serotoninu. Serotonin je další neurotransmiter spadající mezi „hormony štěstí“ a je zodpovědný za pozitivní náladu.

To už je pořádná nálož důvodů, proč si na nějaké té čokoládové pochoutce pochutnat. Jakou vybrat?

Aluna bean to bar

Luxusní čokoláda s názvem Aluna bean to bar získala svůj název mimo jiné proto, že je pečlivě zpracovávána od kakaového bobu (z anglického bean) až po tabulku čokolády (z anglického bar), to vše ručním způsobem a lidmi z firmy vyznávající hodnoty, kvality, udržitelnosti, přátelství a hluboké filozofie.

Proč je lepší než ostatní čokolády?

100 gramová tabulka čokolády v průměru obsahuje 546 kalorií, okolo 50 % tvoří blahodárné kakaové máslo, 20 % sacharidy a 10 % bílkoviny. Je také vynikajícím zdrojem železa, manganu, mědi a hořčíku.

Do čokolády, která je vyráběna s láskou a plní cíle zdaleka přesahující běžný čokoládový produkt, nikdy nejsou přidávána umělá barviva ani dochucovadla.

A nejdůležitější je, že právě díky ručnímu zpracování je možné doslazovat čokoládu zdravějším kokosovým cukrem, který má nižší glykemický index než cukr bílý. Výrobce zkrátka vybírá jen ty nejkvalitnější a nejhodnotnější ingredience po celém světě, ale hlavně nikdy nepoužívá palmový tuk, barviva ani lepek.

Alchymie výroby čokoládových produktů

Z alchymistické dílny pražské čokoládovny zatím vzešlo několik produktů a produktových řad té nejvyšší kvality. A protože cílem je nabídnout co možná nezdravější a nutričně bohatou čokoládu, používají se ingredience, jako je například přírodní vanilka či kokosové mléko. Ale to zdaleka není vše. Postupně vznikají další bean to bar čokolády s fantastickými příchutěmi – růžový pepř, růže, černý rybíz, meloun, lístky moringy či dokonce jedlé zlato.

Důkaz kvality

Právě 44% mléčná Aluna bean to bar získala hned několik ocenění na evropské International Chocolate Awards. Nejedná se o ocenění ledajaké, tato čokoláda obsadila všechny top pozice. Získala stříbrnou a zlatou medaili za chuť a použití alternativního cukru a stříbrnou a Special medaili na celosvětové soutěži International Chocolate Awards, čímž se stala vůbec nejvýše oceněnou českou čokoládou  na celosvětové úrovni.

Pozadu nezůstávají ani další čokolády z této rodiny, například Aluna 66 % a Aluna 44 % s kokosovým mlékem, které pro změnu získaly ocenění Great Taste Awards.

Zdá se, že každý z nás by od této chvíle měl mít po ruce Aluna bean to bar. A jestli se ptáš proč, je to proto, že stejně jako firma Pražská čokoláda můžeš i ty sama růst, rozvíjet se a dosahovat neuvěřitelných výsledků jen díky čokoládě.

A pokud chceš tuhle čokoládu vyhrát, zkus své štěstí v soutěži s Pražskou čokoládou Steiner & Kovařík a vyhraj dárek v podobě balíčku 3 kusů Been to bar čokolád Aluna. Více najdeš na facebooku Pražské čokolády

1.11.2021 12:00| autor: Komerční prezentace

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist