Nízkotučná strava pro děti?

Příliš mnoho vlákniny a málo tuků škodí dětem stejně, jako příliš málo vlákniny a tuků mnoho.

Výživa současné západní společnosti je na otřesné úrovni v kvalitě i kvantitě konzumovaných potravin. Společnost se přejídá nezdravými pokrmy, tloustne a je stále více „zamořena“ civilizačními chorobami. Jenže se zdravou výživou se to také nesmí přehánět, každý extrém škodí, zvláště u dětí. Světová zdravotnická organizace proto varovala rodiče, že strava příliš bohatá na vlákninu a příliš chudá na tuky může škodit stejně jako právě přetučnělá a nezdravá jídla. Nedodává totiž dětem potřebné vitaminy.

Nejvíce ohroženy jsou přitom v tomto ohledu děti mladší pěti let. Vláknina je sice pro zdravé trávení nezbytná, neboť udržuje v dobré kondici střeva a jejich sliznici, jenže při velké konzumaci vlákniny dochází k vyplavování vitaminů či minerálů z těla. Potraviny příliš chudé na tuky zase neobsahují dostatek v tucích rozpustných vitaminů, které jsou pro zdravý vývoj dítěte nezbytné.

Řada rodičů posedlých zdravou výživou nutí stejnou stravu i svým dětem a odpírá jim dostatek mléčných výrobků, libového masa, vajec a ryb, které přitom obsahují živiny nutné pro vývoj mladého těla.

Světová zdravotnická organizace vydala doporučení týkající se některých „problematických“ potravin ve výživě dětí:

► Batolatům by mělo být polotučné mléko podáváno od dvou let věku. Do pěti let by neměly děti vůbec dostávat odtučněné mléko namísto plnotučného či polotučného.

► Přestože tučné ryby jako losos, makrela či sardinky obsahují řadu škodlivin, čtyři porce chlapcům a dvě porce dívkám týdně mohou prospět a neublíží. Větší dávky ale lékaři nedoporučují. Vůbec by ale děti neměly jíst žraloka či mečouna, v jejichž těle se ukládá příliš mnoho rtuti.

► Děti do pěti let by měly dostávat také čerstvá vařená vejce a ořechy, pokud na ně nemají alergii.

► Děti předškolního věku by neměly jíst potraviny s otrubami, celozrnné těstoviny a hnědou rýži. Od pěti let ale mohou být postupně na tyto potraviny zvykány.

► Do tří let není třeba dětem potraviny solit, od jedenácti let by pak mladiství neměli přijímat více než šest gramů soli denně.

30.6.2008 12:00| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist