Femina.cz » Magazín » Zábava » Jiří Macoun: Spisovatel v kuchyni – harmonie chutí a vůní!

Jiří Macoun: Spisovatel v kuchyni – harmonie chutí a vůní!

Jiří Macoun: Spisovatel v kuchyni – harmonie chutí a vůní!

Magazín: Zábava | autor: Renata Petříčková | vydáno 05. 02. 2014

Při povídání o skvělé knížce Bratři bagři určené pro technikou okouzlené kluky školáky, kterou napsal Jiří Macoun, se náš hovor nečekaně stočil od všemožných strojů a rypadel, představte si k vaření! Jak řeč plynula, tak jsem neomylně postřehla, že tenhle pán se vyzná nejen v psaní a strojírenství, ale i v kuchařském umění, protože játra s jablečnou omáčkou jako nedělní pokrm pro rodinu mě opravdu zaujala.

Jednou jsem dělala kuřecí játra s avokádem a pravda, pro mě to byl asi vrchol kuchařské divočiny. Ovšem játra s Macounovou jablečnou omáčkou? Dá se to vůbec jíst?

Tak předně, vaření není divočina, ale lidstvu ten nejprospěšnější druh umění. Jako každá tvůrčí činnost vyžaduje především představivost. Na začátku mého kuchařského objevu byla dcera, která vehementně odmítá jíst tepelně upravenou cibuli. Plný zlosti nad její vybíravostí jsem se rozhodl uvařit nějaké šílené jídlo bez cibule, ať pozná, zač je toho loket! Vzal jsem kuřecí játra, rozkrájel je na menší kousky, smíchal s trochou bylinek, oregano, saturejka například, a usmažil na pánvi. Wok je nejlepší, protože je možné v něm pokračovat ve vaření omáčky. Játra jsem vyndal do misky a do výpeku začal lít přísady, které by snad výraznou chutí mohly nahradit nenahraditelnou cibuli. Nastrouhal jsem napřed na jemno jedno velké jablko. Do míchacího víc než půllitrového hrnku jsem na jablečnou dřeň nalil bílé víno, přidal škrob a la čína, sójovou omáčku asi tak dvě polévkové lžíce a směs jsem vylil opatrně do pánve. Povařil do zhoustnutí a ochutnal. Nebylo to ono. Ovocná příchuť chtěla zesílit. Do omáčky jsem přidal dobře 3 - 4 lžíce rybízového sirupu, možná i víc. Chuťově se dostala omáčka do zamýšlené polohy, ale přeci jenom cosi chybělo. Pomohla citrónová šťáva. Výsledná chuť by měla být od sójové omáčky přiměřeně slaná s bylinkovým nádechem, po jablcích a sirupu ovocně vonná s výrazným, ale nepřehnaným kyselým řízem. U nás doma pokrm podáváme s klasickou dušenou rýží a játra přeléváme při servírování poměrně velkým množstvím omáčky, protože její lahodná chuť ve spojení s nahořklými játry je jedinečná a skvělá. Cpeme se my i návštěvy.

Aha, takže prvotní záměr jen jaksi nahradit cibuli nevyšel - vy jste zdánlivě nezbytnou surovinu PŘEVELICE PŘEDČIL! A co další chuťovky, které mnozí nenávidí - co umíte s olomouckými syrečky, olivami, jablečným octem a podobnými věcmi, jež někdo považuje za nejedlé, a druzí nad nimi slastí slintají?

Měl bych tip na využití jablečného octa. V Německu jsem se naučil připravovat vynikající zeleninový pokrm. Vezmete hlávku ledového salátu a lupeny natrháte rukama do mísy a pomačkáte. Pak opražíte nasucho pytlík slunečnicových semínek, nakrájíte mrkev na tenká kolečka, rovněž okurku hadovku a rajče jedno dvě, můžete přidat i rucolu, mražený nebo čerstvý nasekaný kopr nebo bazalku, jak kdo chce. Zálivku vytvoříte z polévkové lžíce medu, stejného množství plnotučné hořčice a přiměřeného přídavku jablečného octa a oleje. Směs důkladně promícháte, aby med i ostatní přísady dokonale splynuly a zapracujete se zeleninou dohromady. Zejména pražená semínka dodávají pokrmu neopakovatelnou chuť. Salát je možné podávat i jako samostatné jídlo s pikantním nebo méně obvyklým pečivem.

Tam je snad něco, co přebije zápach jablečného octa?

Jo takhle! Když pro vás jablečný ocet není, tak do salátu nalijte jinou kyselotinu. Nějaký druh bylinkového octa doporučuji. Nácvik požívání potravin budících odpor není předmětem kuchařského umění, ale případem pro dušezpytce všeho druhu. Nejvíc ale pomůže, a zadarmo, silná vůle a sebevýchova. Mně se dělalo špatně z krupičné kaše a mléčné polévky. Po mnohaměsíčním postupném přivykání jsem oba pokrmy zařadil do jídelníčku. Když se chce (podmínka absolutní platnosti), zvládne silná osobnost všechno.

Vaše vaření je asi dobrodružství. Napsat nějakou podnětnou kuchařku Vás ještě nenapadlo?

Obávám se, že by se mé kulinářské nápady nesetkaly s pochopením ze strany nakladatelů. Současnou úspěšnou kuchařku musí napsat osobnost známá, bez ohledu na to, jak jí to ve skutečnosti v kuchyni jde. Také je zvykem, aby obsahovala hodně moc receptů, které nikdo stejně nezkusí. Mé vaření ale dobrodružstvím je. Zejména když chci stihnout všechno v co nejkratším čase. Občas se stane, že naráz v jednom tahu vařím polévku v papiňáku, peču nějakou buchtu v troubě, připravuji zeleninový salát, dusím kuřecí porce s koprem, otvírám konzervu s protlakem, háži kousky masa kočkám, umývám použité nádobí, míchám těstíčko na nočky jako zavářku, dávám vařit brambory a...koláč z trouby ven nebo bude na uhel! Máte pravdu, sobotní nebo nedělní oběd je takové kuchařské vzrůšo v mém podání.

To je pravda, smysluplných kuchařek, aby člověk pohledal a těch, ve kterých je tvůrčí nadšení jsou ještě vzácnější. Mě nadchla Nigella Lawson jak v televizi, tak ve své knize, která je hladivým čtením plným právě kuchařské pohody a přímo labužnického rozkošnictví? Znáte ji? Případně - díváte se vůbec na pořady o vaření, jakože jich je taky jako much (v porůzné i hrůzné kvalitě...)

Paní kuchařku neznám, ale protože si povídáme po mailu, tak jsem si ji vygoogloval. Pěkná ženská. Jídlu nejspíš rozumí, protože není nadměrně hubená a tak to mám rád. Na vařící pořady se nedívám. Nad kuchtěním přemýšlím vlastní hlavou. Jsem zastáncem kreativního vaření, tedy tvořivého. Inspirativní recepty ale čtu nebo hledám na internetu. Usiluji o pestrý jídelníček. A vůbec se nevyhýbám klasice. České omáčky, koprovka, fazolky na kyselo, křenová, rajská, s hořčicí, okurková, houbová jsou nedoceňovanými perlami domácí kuchyně. Pochopitelně záleží na závěrečném dochucení, přiměřené slanosti, nepřepepřenosti, ponechání prostoru pro vyniknutí základní chuti ústřední přísady. Poslední dobou se důsledně vyhýbám glutamátu, šetřím se sójovkou a dochucovadly stejného ražení. Začal jsem používat kousek másla, který dovede dostat jídlo do správné chuťové polohy stejně dobře a mnohem víc zdravě.

No, tak to byste si s Nigellou rozhodně rozuměl a s používáním másla naprosto souhlasím. Zrovna včera jsem ho šoupla do hrachové polévky a byl to koncert. Knížku o vaření z Vás nevymámím, dobrá, takže, co jiného chystáte pro své čtenáře?

Začnu od konce. Jakmile skončíme naše povídání o kuchyňských činnostech, otevřu šuplík (soubor, jak jinak, že), ve kterém mám uložený rukopis určený spíše pro politizující pány, než pro normální dámy. Dílo se nejspíš bude jmenovat Lepší dějiny Česka a bude pojednávat o tom, jak bychom se jako národ měli, kdybychom některé historické události 20. století uřídili obráceně. Dějiny jsou stejně fraška. Vůbec se divím, že se něco takového učí ve školách a přikládá se tomu navíc nesmírná vážnost. Kuchařská výuka by ozdravila morálku národa mnohem lépe, protože ve zdravém těle je i zdravý (normální) duch. Zároveň se ale nezříkám povídání o vaření. Spíš než knihu bych to třeba viděl na nepravidelný seriál Macounových kuchařských nápadů. Třeba takové čínské kynuté knedlíky by zcela určitě v Čechách zaujaly spíš víc kuchařek a kuchařů než míň. Takže se zase někdy zeptejte, až budete mít chvilku.

To udělám velmi ráda! A do té doby přeji úspěchy nejen na poli kuchařském, ale i ryze pracovním…

Foto zdroj: profimedia.cz

Další články z rubriky

Komentáře (2)

Datum Autor Nadpis
05. 02. 2014 lucik21 ... (reakcí: 0)
05. 02. 2014 glady ... (reakcí: 0)

Testy kosmetiky

Victoria´s Secret Fearless - tělové mléko

Victoria´s Secret Fearless - tělové mléko

Nechte se unést podmanivými tóny!

Testy kosmetiky: Tělová | vydáno 08. 12. 2016

Naše tipy

Dnešní horoskop

Beran

08. 12. 2016 Horoskop Beran

Pokud dlouho otálíš s tím, aby sis řekla o vyšší plat, dnes je k tomu vhodná doba. Šéf ocení tvou poctivou práci a na... Celý horoskop

Karta dne

Věž
Vše, co jsi až doposud vykonala, je v destrukci, situace, kterou jsi dlouho nemohla dořešit, bouchne jako sopka a její žhavá láva rozmetá všechno kolem tebe. Zničí vše...

Astroporadna - odpovídá Sára

astroporadna
  • Duchovno
  • Výklad tarotů
  • Magické obrázky
  • Andělské karty
  • Výklad pomocí kamenů
  • Partnerské vztahy
  • Aktivace čaker
Nech si poradit

Redakční blog

Redakční blog

Výklady karet, láska i Vánoce aneb Nový t...

Taky už tě tak stresuje, jak nezadržitelně se Vánoce blíží? Začínáš panikařit, protože ještě nemáš nakoupené všechny ...

Celý článek

Stojí za hřích

Bydlete lépe s Living.cz

TOPlist