Nápadité přísady

Kolikrát žasnu, když si pročítám obsah různých kosmetických přípravků.

Zde vám pro zajímavost – a možná i pro usmání – přinášíme krátký přehled toho, co všechno kosmetický průmysl využívá za suroviny.

Chaluha bublinatá: tzv. hnědá řasa, díky obsahu vlákniny a vyživujících látek se přidává do odtučňovacích kúr.
Chlorela obecná: jednobuněčná zelená řasa, která se vykytuje běžně ve Sladkých vodách. Označuje se bylinnou budoucností, obsahuje velké množství bílkovin, mastných kyselin a cukrů. Získává se z ní chloretin. Ten potlačuje růst stafylokoků a jiných mikrobů.
Semena kakaovníku obecného: obsahují látky podobné těm, které nacházíme v kávě nebo v čaji – tedy kofein a teobromin. Mimo nich kakaová zrna obsahují také mastný olej, barviva, škrob a cukr. V kosmetice a lékárnictví se používá kakaový olej vznikající lisováním pražených a oloupaných semen za tepla.
Z plodů kokosovníku ořechoplodého pochází kokosové mléko. Z bílé vrstvy ořechu se lisuje olej. Zelené části palmy se pak využívají na palmový olej a také víno.
Hitem se stává olej z technického konopí setého. Je velmi bohatý na minerální látky, vitaminy, mastné kyseliny aj. Přidává se do kosmetických řad pro lidi trpící ekzémy či lupénkou.
Len setý se pěstuje pro svůj cenný olej a sliz. V kosmetice se využívá lněný olej, lékárenství draselné mýdlo a líh s draselným mýdlem. Tyto přípravky najdou uplatnění u ekzémů, lupénky, seborrhoické dermatitidy anebo lupů.
Oves setý: obsahuje bílkoviny, tuky, škrob, saponiny, vitamin A, D,E a minerály. Odvar z ovesných vloček se přidává do koupelí. Zvyšuje látkovou výměnu a napomáhá zklidňovat pokožku při kožních zánětech a ekzémech.
Semena podzemnice olejné: vykopaná z půdy, očištěná a vysušená na slunci jsou známá všem jako burské oříšky, arašídy. Obsahují mnoho vitaminů, mastného oleje, fosfolipidů, licitinu a kefalínu, bílkovin a organických kyselin. Jsou tedy velmi výživná. Lisováním semen se získá podzemnicový olej , součást řady koupelových přísad.
Rakytník řešetlákový: je to keř, u něhož se sbírají zralé plody červenooranžové barvy. Obsahují hodně vitaminu A a C. Přidávají se např. do některých vyživujících krémů na ruce.
Semena skočce obecného jsou zdrojem ricinového oleje. Lisovaný za studena, zbavený jedovatých látek, našel uplatnění jako projímadlo.
Slunečnice roční: je olejnina, z jejíchž jader se vyrábí slunečnicový olej. Ten obsahuje kyselinu olejovou, linolovou, palmitovou, stearovou, juristovou, arachovou a velké množství vitaminu E. V kosmetice se pak zpracovává již češtěný slunečnicový olej.
Sója luštinatá: sójové boby obsahují mastný olej, bílkoviny, cukry, vitaminy a minerály – hlavně fosfor a vápník. V kosmetice se využívá sójový olej.

Informace k článku čerpány z knihy „Péče o pleť a vlasy“

29.8.2006 8:48| autor: Zuzka

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist