Čokoládový adventní kalendář. Jaký vybrat?

Adventní kalendáře jsou neodmyslitelnou součástí Vánoc a vyrábějí se ze všeho možného. V okýnkách s jednotlivými prosincovými daty můžeš najít kosmetické přípravky, šperky, ochutnávky exotických produktů, drobné hračky, oříšková másla a mnoho dalších věcí, které tě zaujmou, potěší i pobaví, ale hlavně zkrátí čekání na Štědrý den.

shutterstock_1818336974-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock.com

Tradice adventu

Advent je období čtyř neděl a týdnů před Vánocemi. V překladu z latiny „advent“ znamená „přichází“. Což je spojováno s příchodem Ježíše na svět a křesťané po celém světě využívají čtyři adventní neděle k přípravě a zdůraznění skutečného významu Vánoc. Nikdo si není jistý, kdy přesně se advent slavil poprvé, ale pochází minimálně z roku 567. Z té doby se dochovaly záznamy, které nařizovaly mnichům, aby se postili během prosince až do Vánoc.

První adventní kalendář

Adventní kalendáře si lidé vyráběli asi od roku 1850. Ovšem první čokoládový adventní kalendář se objevil v roce 1958 ve Velké Británii. Tehdejší firma Cadbury vyráběla poté adventní kalendáře přerušovaně od roku 1972 do roku 1986, ale až v roce 1993 se konečně staly trvalou tradicí výroby. Je působivé, že nejvýznamnější společnost působící na trhu s čokoládovými adventními kalendáři funguje dodnes a vyrábí více než 140 různých druhů produktů.

Advent z pražské čokoládovny

My však zůstaneme s adventními kalendáři u nás v Čechách. I tady totiž najdeš tradici výroby, a to v pražské čokoládovně. Vyznavače ekologie potěší, že adventní kalendář neobsahuje téměř žádné umělé materiály, pouze provázek, papírové sáčky a dřevěné kolíčky. Tím se blíží spíše papírovým kalendářům, které byly na počátku 20. století populární v Německu. Ty se skládaly ze dvou listů – zadní karta obsahovala čísla 1 až 24 a druhý list tvořil obrázek, který jste mohli každý den vystřihnout a spolu s číslem zavěsit na nějaké významné a viditelné místo. Výroba těchto kalendářů paradoxně ztroskotala na nedostatku lepenky, ze které by se mohly dál vyrábět.

Proč je čokoládový kalendář nejlepší?

Už určitě víš, že čokoláda není tak úžasná pouze pro svou lahodnou chuť. A že své blahodárné účinky může rozvinout pouze ve vysokoprocentních verzích. Obsahuje totiž důležité sloučeniny, které působí na náš mozek, psychický stav i výkon. Samozřejmě, ne každá čokoláda je stejná, a ne každá je vyrobená z kvalitních kakaových bobů, které jsou jejím základem. Co se týče zdraví, hořké vysokoprocentní čokolády jsou plné antioxidantů, které pomáhají chránit mozek před poškozením volnými radikály. Významnou složkou je i kofein, známý stimulant centrálního nervového systému se schopností zvýšit duševní bdělosti a zmírnit duševní únavu. Theobromin je sloučenina související s kofeinem. Působí jako stimulant a vazodilatátor, tedy zvyšuje průtok krve, a tím i přívod kyslíku do mozku.

Tyto čokolády mají ovšem hlavní podíl na psychické pohodě, kterou v období před Vánocemi určitě oceníš. Je v nich totiž obsažen také fenyletylamin, který stimuluje uvolňování dopaminu z mozku. Dopamin je neurotransmiter zodpovědný za pocit potěšení a motivace. Kvalitní čokolády jsou ostatně známé tím, že zvyšují produkci endorfinů, takzvaných hormonů štěstí. A právě endorfiny vyvolávají pocit euforie a snižují stres.

Další blahodárnou sloučeninou je anandamid, a právě ona dodává tmavé čokoládě intenzivní chuť. Její hlavní přínos je ale v tom, že snižuje hladinu stresových hormonů. Ve velkém zde také najdeš aminokyselinu tryptofan, na jejímž základě se uvolňuje serotonin, tedy další neurotransmiter spadající mezi hormony štěstí, který je zodpovědný za pozitivní náladu.

Radost, zdraví a láska naplňují tradici adventu

„Čokoládové adventy“ se již dávno staly tradicí po celém světě a bylo by velmi překvapující, kdyby právě Pražská čokoláda s.r.o. tuto tradici nedržela. Její adventní kalendář má ovšem jinou podobu než ostatní čokoládové kalendáře, které běžně najdeš na trhu.

Z alchymistické dílny pražské čokoládovny zatím vzešlo několik produktů a produktových řad té nejvyšší kvality. A protože cílem je nabídnout co možná nezdravější a nutričně bohatou čokoládu, používají se ingredience, jako je například přírodní vanilka či kokosové mléko. Ale to zdaleka není vše. Postupně vznikají další produkty s fantastickými příchutěmi –červený pepř, růže, černý rybíz, meloun, lístky moringy či dokonce jedlé zlato. Dále je důležité, že právě díky ručnímu zpracování je možné doslazovat čokoládu zdravějším kokosovým cukrem, který má nižší glykemický index než cukr bílý. Firma zkrátka vybírá jen ty nejkvalitnější a nejhodnotnější ingredience po celém světě, ale hlavně nikdy nepoužívá palmový tuk, nikdy nejsou přidávána umělá barviva ani dochucovadla či lepek.

Nyní nám už nezbývá nic jiného, než ti popřát tu správnou adventní atmosféru klidu, pokoje, pokory a lásky, podpořenou jedinečným adventním kalendářem plným lahodné chuti.

Vyhraj s Pražskou čokoládou Steiner & Kovařík dárek v podobě adventního kalendáře. Více najdeš zde

12.11.2021 11:36| autor: Komerční prezentace
Více o tématu: já a čokoládazdraví

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist