PŘEHLED POTRAVIN OBSAHUJÍCÍCH AMINOKYSELINY. ŠEST AMINOKYSELIN, KTERÉ SE ZTRÁCEJÍ Z NAŠICH VLASŮ. VĚDĚLI JSTE, ŽE…

– Člověk má na hlavě běžně zhruba 100 až 150 tisíc vlasových vláken. Blonďaté kštice se vyznačují mnohem větším množství vláken než tmavé či zrzavé.
– Jeden vlas je silný 0,02 – 0,04mm, takže na jeden milimetr čtvereční se vejde 20 až 50 vlasů.
– Vlas je silný jako železný drát. Přetrhne se při vynaložení síly 60kg a přitom se natáhne zhruba o 70 %.
– Zdravý vlas má životnost zhruba 2 až 6 let.
– Barva vlasů je závislá na melanoforu. Kořen vlasu obsahuje pigmentové buňky zvané melanin, které vytvářejí černý pigment. Melanofor je chromatofor, který pigment přenáší do nového vlasu. Čím větší je objem takto přeneseného pigmentu, tím tmavší vlasy jsou.
– Dětem začínají růst vlasy zhruba ve třetím měsíci po početí v lůně matky. Vyvíjejí se ve formě vlasových uzlíků společně s tím, jak zárodek roste, a při narození dítěte už měří několik centimetrů. Jaké množství vlasů dítě bude mít, je rozhodnuto ještě před narozením.
– Vlasy rostou rychleji na jaře a v létě než na podzim a v zimě.

Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví nebo sytí, ospalí nebo naopak odpočatí.
S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se rozvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.

6 AMINOKYSELIN, KTERÉ SE POSTUPEM DOBY ZTRÁCEJÍ Z NAŠICH VLASŮ, JSOU:

cystein
histidin
lysin
methionin
tryptofan
tyroxin

PŘEHLED POTRAVIN OBSAHUJÍCÍCH PROTEINY – AMINOKYSELINY

Potraviny obsahující proteiny živočišného původu – zahrnují všechny druhy aminokyselin:

o mléko a mléčné výrobky
o ryby
o vejce
o libové maso.

Potraviny obsahující proteiny rostlinného původu – zahrnují pouze některé ze široké škály aminokyselin:

o obilniny
o mouka
o rýže
o chleba
o luštěniny (sušené fazole, sójové boby, čočka, cizrna)
o olejniny (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky)
o ostatní ovoce a zelenina.

GABRIELA ČERNÁ

3.1.2005 12:00

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist