Zápisky z Paříže: Bon appétit!

Druhý ze série pařížských zápisků bude o jídle. Ochutnávání by bylo poněkud komplikované… tak nabízím aspoň spoustu fotek 🙂

Jak jsem psala v prvním „praktickém“ blogu, nejlepším místem, kde se kochat spoustou jídla, jsou pařížské otevřené trhy. Mají kouzelnou venkovskou atmosféru, ač uprostřed města, a hýří všemi možnými barvami a vůněmi. Zajímavé je, že navzdory očekávání, právě na trhu se domluvíte anglicky spíš, než třeba v supermarketu.
A je moc hezké pozorovat, jak spolu lidé na trhu mluví, smějí se a vtipkují, myslím, že to je asi to, co připomíná tu atmosféru venkova. Jako kdyby se všichni znali.

A místy je to trochu zoologická.

Miluju francouzskou cibulačku. Jako, úplně moc 🙂 Takže to byl jeden z mých hlavních cílů, který nezůstal neuspokojen. Pravá francouzská cibulačka totiž není řídký vývar s cibulí, s jedním vystrašeným toustíkem plovoucím na povrchu, jak je u nás nejčastěji servírovaná. Je to polévka intenzivní barvy i chuti, s pořádnou dávkou opečené bagety, ještě pořádnější dávkou sýra, a ještě k tomu je gratinovaná, aby sýr napovrchu hezky zhnědnul a polévka dostala trochu pečené „příchutě“.
Takhle nějak to vypadá.

A takhle nějak to vypadá, když to jednomu faaaakt chutná.

V Praze dostanete opravdu neuvěřitelnou cibulačku v Café Imperial. Dobrá je i v brasserii La Gare, ale orgastických výšin té z dílny Zdeňka Pohlreicha nedosahuje ani náhodou. Do La Gare se ovšem vyplatí zajít na klasickou francouzskou specialitu, kohouta na víně.

Další okouzlení: pekárny, neboli patisserie. Jsou doslova na každém rohu, to je jasné. Ale jde o to, že tak jako u nás se v každé prodávají kulaté koláče z kynutého těsta, meruňkové taštičky a štrúdl, tak v každé francouzské pekárně najdete luxusní vypiplané dezerty hned vedle čerstvě upečených baget. Magnifique!

A domácí koláče. Uuuuuuu!

K Francii patří samozřejmě i makronky, křehoučké barevné spojované pečivo klasických i hodně exotických chutí. Tenhle dort ozdobený makronkami je z rozkošného, ovšem taky nechutně drahého krámečku ve Versailles.

Nesmím zapomenout na créme brulée, pochoutku z opravdické vanilky, se zkaramelizovanou krustičkou, jenž je pevná na poklepání 🙂

Co na Paříži opravdu miluju, jsou všudypřítomná lahůdkářství s hotovými dobrůtkami. Bývají klasicky francouzská nebo italská, japonská, čínská, libanonská, prostě lecjaká 🙂 Pokud se chcete najíst rychle, levně, dobře, a třeba i zdravě, tak to je ono.

Končím, mám hlad.

23.5.2011 12:00

Další testy kosmetiky

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist