Skoro zapomenuté moruše

Dnes již slavná éra oblíbenosti moruší pomalu upadá. Ale dříve bylo využití morušovníků rozmanité – plody velké až 2,5 cm se kuchyňsky zpracovávaly a byly i oblíbeným ovocem na přímý konzum. Dělaly se z nich vína, džemy, kompoty, šťávy. Z plodů bílých moruší se dělal mošt.

Kdo jednou ochutnal moruše, poznal, že platí podobné co u oliv – buď si je zamilujete nebo do nich už nikdy nestrčíte nos. Sušené rozemleté moruše se používali jako sladidlo do sladkých zapékaných pokrmů či do kaší.

Plody bílých moruší jsou asi 1,5-2 cm dlouhé, bílé až lehce narůžovělé, obsahují 22% cukrů, ovocné kyseliny (jablečnou a citronovou), pektin, vitamín C, karoten, vitamín E, kyselinu listovou, vitamín B1  a B6, mnoho zásaditých minerálních látek a asi 78% vody. Plody černých moruší jsou  2,5 cm velké, připomínají  malinu. Obsahují 14-16% cukrů (glukózu a fruktózu), 1-2% ovocných kyselin (jablečnou a citronovou, vitamín C, B, kyselinu listovou, rostlinná barviva, pektiny a minerální látky. Jejich chuť je výraznější, kyselejší, přesto může někomu připadat fádní  a mdlá.

Plody moruší se podobají vzhledově ostružinám, jsou plné peciček a chutnají charakteristicky po této dřevině.  Barvu mají podle odrůdy buď zlatavou, bílou, nebo červenou či až černofialovou. Zrají v průběhu července a srpna a pokud je nezlikvidují nálety špačků, pak opadávají i s tenkou stopkou. Opadané měkké plody jsou téměř nepoužitelné, protože se velmi špatně čistí a jelikož jsou velmi měkké, tak navíc  bývají poškozené

A co obsahují?

Mají velice účinné barvivo, které mimochodem špatně pouští z oblečení, ale dá se využít i k přibarvování rybízového vína. Samotné víno z moruší je mdlé, v kombinaci s rybízem získá říz. Plody pročišťují organismus a regulují hladinu cukru v krvi. Působí mírně močopudně a protiprůjmově. Bílé moruše jsou účinné při nachlazení, podporují vykašlávání hlenů a působí příznivě při srdečních  a cévních chorobách.

25.7.2007 12:00| autor: Renata

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist