Nejlepší čokolády světa podle Academy of Chocolate

Pokud patříte k těm milovníkům čokolády, kteří nad mléčnou milkou mávnou rukou, a orientují se spíš na „čokoládovější“ lahůdky, bude vás zajímat žebříček těch nejlepších na světě!

Letošní výsledky prestižního ocenění Academy of Chocolate Awards potvrzují, že exkluzivita čokoládových výrobků není nutně záležitostí tradice či velikosti společnosti, ale především pečlivého zpracování a exkluzivity. V některých případech se jedná o tak úzkoprofilové zboží, že je na našem trhu neseženete. Naštěstí to ale neplatí o všech oceněných produktech.

Soutěž pravidelně hodnotí spoustu faktorů a obsahuje mnoho různých katerogií. V nejsledovanější kategori tabulkových čokolád (Bar Categories) získaly nejvíce ocenění pro hořké a mléčné čokolády produkty od výrobců Amedei, Michel CluizelValrhona. Tyto značky se drží na špici již delší dobu a jejich umístění na prvních příčkách se dalo očekávat. Mezi nejvýše oceněnými je však i řada překvapení. Jako nejlepší neochucené hořké čokolády (Bean to Bar Best Dark Bar) porota vybrala i dvě málo známé značky Duffy´sAskinosie, mezi nejlepší ochucené mléčné čokolády (Best Flavoured Milk Bar) se zase dostala značka Rococo.

Duffy´s pochází z dílny malé anglické čokoládovny Red Star z hrabství Lincolnshire, která nakupuje nejlepší čokoládové boby z různých částí světa. Letošní vítěz s názvem Duffy´s Chocolate Indio Rojo 72% je například vyroben z bobů pěstěných v Hondurasu a je to vskutku luxusní záležitost: britský výrobce byl před soutěží schopen vyrobit pouhých 250 kusů, neboť v první loňské sklizni se sklidilo pouhých 50 kg bobů.

Druhé překvapení – Askinosie San Jose Del Tambo 70% – pochází z malé čokoládovny v americkém státě Missouri a zaujme již svým obalem: Na první pohled ošuntělý voskovaný papír s jakoby obyčejným potiskem a roztřepeným provázkem ve skutečnosti skrývá něco speciálního. „V lednu letošního roku, tedy ještě před získáním ocenění, se 10g této čokolády v prodávalo Británii za jednu libru, což určitě není levná záležitost,” vysvětluje Martin Richter, projektový manažer společnosti Čokoláda.cz.

Co se týče mléčných čokolád, kategorii neochucených tabulek (Best Milk Bean to Bar) vyhrál produkt Maralumi 47% od výrobce Michel Cluizel. Zajímavé je ale vítězství ochucené čokolády (Best Flavoured Milk Bar) s názvem Rococo Sea Salt z dílny malé rodinné londýnské čokoládovny, která se vyznačuje sametovou mléčnou chutí s jemným koncovým tónem mořské soli.

Pokud byste chtěli například vítěznou Duffy´s čokoládu ochutnat, máte smůlu. U nás ji zatím koupit nelze. Neplatí to ale pro všechny vítěze soutěže: například Amedei Toscano Black, Amedei Number 9, Michel Cluizel Los Ancones a dokonce i Rococo Sea Salt na našem trhu koupíte, například v online obchodě www.cokolada.cz.

_____________________

Výsledky soutěže  Academy of Chocolate Awards 2011, kategorie tabulkových čokolád:

Hořká čokoláda – Zlatá medaile:
– Duffy’s Chocolate Honduras Indio rojo 72%
– Amedei Number 9
– Michel Cluizel Los Ancones 67%
– Askinosie San Jose del Tambo
– Amedei Toscano black 63%

Mléčná čokoláda – Zlatá medaile:
– Michel Cluizel Maralumi 47%

Mléčná čokoláda ochucená – Zlatá medaile
– Rococo Sea Salt
– Amedei In Contro with hazelnuts
– Amelia Rope Pale lemon and sea salt
– Thorntons Tonka
– Amelia Rope Pale rose edition 1
______________________

23.6.2011 12:00| autor: redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist