Femina.cz > Vše o zdraví > prevence > Velký bylinkový tahák: První pomoc při vánočním přejídání
Vánoční čas a konec roku je díky mnoha setkáním v kruhu rodiny, přátel a známých doslova útok na naše zažívání. Stolům plným rozmanitých dobrot téměř nikdo neodolá. Patříš mezi "hříšníky" také? A co na to tvůj žaludek, slinivka a...
Existuje hned několik zelených dobrodinců, kteří ti pomohou, když se přecpeš chlebíčky, jednohubkami, cukrovím a bramborovým salátem. Patří sem bylinky méně i více známé a některé přímo profláknuté. A všechny mají jedno společné - řeší obtíže s trávením. Vybrali jsme ty, které jsou lehce k mání - stačí dojít o kuchyně. Tak se honem přesvědč, jestli je všechny máš v pohotovosti.
Zdroj: archiv redakce
Anýzová semínka nebo mletý anýz máš určitě doma mezi kořením. Čili stále po ruce. Je to prastarý prostředek na prima trávení, který využívali již staří Egypťané, a později při svých opulentních hostinách i Římané. Posílí tvorbu žaludečních a žlučových šťáv, což podpoří lepší trávení. Zlobí-li tě žlučník, je anýz neocenitelným pomocníkem, který nejen tlumí křeče, ale zklidní i bolesti při žlučových kamenech. Výborně odbourává také nadýmání a zmákne veškeré střevní a žaludeční koliky.
Zdroj: archiv redakce
Síla anýzu je také protizánětlivá. Anýz je zkrátka jedinečným pomocníkem pro tvé bříško. Semínka můžeš žvýkat, anebo z mletého anýzu uvařit čaj. Nechej jej odstát tak 10 minut a pij vlažný a neslazený 3x denně. A tip navíc - anýzová semínka skvěle odbourávají zápach z úst a po čaji se zkvalitní spánek. Tomu říkáme pořádný pomocník, nemyslíš?
. Zdroj: archiv redakce
Patří k bylinkové a hojně využívané klasice, kterou znáš od dětství. Je to jasná volba v mnoha případech, nejen jako pomůcka pro zažívání. Heřmánek totiž můžeš považovat za všelék. Jeho sílu lze využít díky protizánětlivému efektu nejen pro trávicí trakt a žaludeční křeče, ale skoro při všech chorobách.
Zdroj: archiv redakce
Ač je silný, je také jemný a to obzvláště k dětem a rovněž pomáhá i druhým rostlinám. Věděla jsi třeba, že ti řezané květiny dlouho vydrží, když do jejich vody přidáš trochu heřmánkového odvaru? Stejně tak pokojové květiny budu prospívat lépe, zaliješ-li je občas heřmánkovým čajem. Tobě pomůže pokud budeš cítit plné břicho, bude tě pobolívat žlučník nebo se budeš jen cítit nafouknutá. Vyzkoušej heřmánkový čaj a hned bude lépe.
. Zdroj: archiv redakce
Voňavá léčba s koprem je nejen příjemná, ale i efektivní. Po heřmánku druhá nejčastěji využívaná bylinka. Je skvělá v kuchyni i pro léčbu. Aktivuje činnost žaludku a střev, tvorbu žaludečních šťáv, pomáhá při nadýmání, střevních kolikách a k lepšímu trávení. Takže zamražený nebo naložený kopr můžeš využít v případě nouze i pro zdraví, nejen jako ingredienci při vaření. I když nejlepší je kopr čerstvý, který můžeš přímo pojídat, nebo spařit do čaje či odvaru. Pak si dej vlažný šálek 2x denně. Vědělas, že kdysi ve Starověkém Římě byl kopr považován za afrodisiakum? Co víš, třeba to funguje i dnes...
. Zdroj: archiv redakce
Ne nadarmo se majoránka přidává do hustých polévek, k pečeným masům a je součástí zabijačkových produktů. Působí totiž jako pohlazení na trávení a činnost střev, proto jsou těžké pokrmy s ní jaksi stravitelnější. Je velmi oblíbeným kořením. Ale jako bylinka má nejen "trávicí zásluhy", je výborná i na kašel, při dušnosti a nespavosti. Odvar nebo čaj je hotov v cukuletu, a popíjet jej můžeš neslazený anebo s medem.
Zdroj: archiv redakce
A přidáme ještě jedno voňavé potěšení, které zcela jistě ani ve tvé kuchyni nechybí. Tím není nic menšího než paní Skořice.
Tato dáma je kůrou skořicovníku, což je stálezelený strom z tropů. A není jen prima kořením, ale také pákou na střevní infekce, záněty, špatné trávení a nedostatečnou produkci žaludečních šťáv. Výborná je i na zlepšení krevního běhu a stabilizaci krevního tlaku. Stačí, když si dáš lžičku 2 - 3x denně, buď spolu se lžící medu, nebo jen pořádně zapiješ neslazeným nápojem.
Tak co říkáš? Teď už tě žádné trávicí problémy nezaskočí, viď? A jak to máš ty? Využíváš sílu bylinek - v kuchyni i k léčbě? Poděl se s námi o své zkušenosti!
. Zdroj: archiv redakce