Femina.cz > Rady a články o kráse > péče o zuby > Tloustnutí, akné i špatné zuby? Absolutně ne aneb 7 největších mýtů o čokoládě
Taky ujíždíš na čokoládě jakéhokoliv druhu a vytáčí tě všechny ty hlášky o tom, jak moc je nezdravá, jak se ti po ní horší pleť, jak kazí zuby? Pak tě náš dnešní článek určitě potěší. Boříme totiž zažité mýty....
Není cholesterol jako cholesterol. Určitě už víš, že existuje hodný (HDL cholesterol) i ten zlý (LDL) cholesterol, jehož hladinu si musíš opravdu dobře hlídat ideálně správnou skladbou jídelníčku. Ale čokoládu z něj vyřazovat rozhodně kvůli cholesterolu nemusíš. Kakaové máslo v čokoládě sice obsahuje vysoký podíl nasycených tuků, ale také obsahuje kyselinu stearovou, která se jako nasycený tuk nechová. Výsledkem je, že čokoláda rozhodně hladinu LDL cholesterolu nezvyšuje. U některých lidí dokonce zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu. Jedna nula pro čokoládu.
Zdroj: archiv redakce
Taky tě už odmalička všichni straší tím, že když budeš jíst čokoládu, budeš mít zuby samou plombu a kaz? Pak tě můžeme uklidnit, protože odborníci zjistili, že mnohem větší škody napáchá rafinovaný cukr. Když tedy sáhneš po kvalitní čokoládě, pak ti problémy se zuby nehrozí. A co víc, vědci z univerzity v Osace dokonce zjistili, že části kakaového bobu mohou snižovat množství bakterií v ústech a bránit kažení zubů. Říkáš si čokoládová pasta? Ano, prosím!
. Zdroj: archiv redakce
Už se ženeš do špajzu pro čokoládu a říkáš si, na tohle čekám celé roky? Ještě zadrž. Jasně, že ti teď neřekneme, že se můžeš nezřízeně cpát čokoládou a na tvé postavě to nebude vidět. Čokoládové palačinky k snídani, po obědě tabulka mléčné čokolády jako dezert a sladká tečka na konci dne v podobě čokoládového dortu tvému pasu neprospěje v žádném alternativním vesmíru. Budeš-li se však držet hesla všeho s mírou, možná tě překvapíme. Malé množství čokolády pět dní v týdnu totiž vědci propojili s nižším BMI indexem, i když zkoumané osoby snědly celkově více kalorií než ostatní účastníci studie. Že by čokoládová dieta? My jsme pro!
. Zdroj: archiv redakce
Jen prázdné kalorie a jednoduché cukry. Hlavně tato představa o nutriční (ne)hodnotě udělala z čokolády spíše úlet a příležitost pro odklon od jinak zdravého jídelníčku. Ve skutečnosti hnědá hmota skrývá mnohem více, než by se mohlo zdát. Běžná tyčinka z tmavé čokolády obsahuje stejné množství antioxidantů jako skoro tři šálky zeleného čaje, jedna sklenice červeného vína nebo 65 gramů borůvek.
. Zdroj: archiv redakce
Běžně se doporučuje konzumovat hlavně tmavou čokoládu. Obecně se uznává pravidlo, čím tmavší čokoláda, tím více antioxidantů obsahuje. Nemusíš se ale bát, že se všechny zdravotní benefity čokolády automaticky vynulují, pokud si zobneš čtvereček, jehož podíl kakaa zdaleka nedosahuje doporučovaných 70 %. I konzumace čokolády s nižším podílem má stále pozitivní účinek třeba na krevní tlak a hladinu stresu v těle.
Zdroj: archiv redakce
Již Aztékové si spojovali čokoládu se sexuálním vzrušením a slavný milovník Casanova si ji ordinoval před tím, než se vydal na své „sváděcí“ výpravy. Vědci ale zatím neprokázali propojení mezi pojídáním čokolády a stimulací libida. Čokoláda má nicméně schopnost snižovat stres a má jisté afrodiziakální účinky psychologického charakteru. Takže pokud věříš, že ti čokoláda pomáhá zvýšit chuť na sex, tak ti ji opravdu zvýší. Odborně to ale prokázáno nebylo. Ale i jako placebo efekt je čokoška dobrá, no ne?
. Zdroj: archiv redakce
Existuje mnoho teorií, co bychom měli a neměli jíst, pokud naši pleť hyzdí nevyzpytatelné pupínky. Z vědeckého hlediska ale nebyla mezi výskytem akné a složením jídelníčku prokázána žádná spojitost. Takže vypuštění čokolády je v tomto smyslu zbytečné sebetrýznění, nemyslíš?
A jaký je tedy verdikt? Čokoládu si rozhodně upírat nemusíš! V běžném jídelníčku průměrného Evropana je mnoho jiných mnohem nezdravějších potravin, které si zaslouží vyškrtnout. Navíc se střídmostí je čokoláda nejen neškodná, ale dokonce zdraví prospěšná.
A když nic, dají se z ní dělat úžasné věci. Mrkni do galerie.
Zdroj: archiv redakce