578792336b771.jpg

Není cholesterol jako cholesterol. Určitě už víš, že existuje hodný (HDL cholesterol) i ten zlý (LDL) cholesterol, jehož hladinu si musíš opravdu dobře hlídat ideálně správnou skladbou jídelníčku. Ale čokoládu z něj vyřazovat rozhodně kvůli cholesterolu nemusíš. Kakaové máslo v čokoládě sice obsahuje vysoký podíl nasycených tuků, ale také obsahuje kyselinu stearovou, která se jako nasycený tuk nechová. Výsledkem je, že čokoláda rozhodně hladinu LDL cholesterolu nezvyšuje. U některých lidí dokonce zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu. Jedna nula pro čokoládu.

Zdroj: archiv redakce

1 / 7

Není cholesterol jako cholesterol. Určitě už víš, že existuje hodný (HDL cholesterol) i ten zlý (LDL) cholesterol, jehož hladinu si musíš opravdu dobře hlídat ideálně správnou skladbou jídelníčku. Ale čokoládu z něj vyřazovat rozhodně kvůli cholesterolu nemusíš. Kakaové máslo v čokoládě sice obsahuje vysoký podíl nasycených tuků, ale také obsahuje kyselinu stearovou, která se jako nasycený tuk nechová. Výsledkem je, že čokoláda rozhodně hladinu LDL cholesterolu nezvyšuje. U některých lidí dokonce zvyšuje hladinu hodného HDL cholesterolu. Jedna nula pro čokoládu.

Zdroj: archiv redakce

Miniatury Zavřít
TOPlist