ZNÁTE SÝROVOU HISTORII

První zmínky o sýrech jsou ze starého Egypta. Na egyptských destičkách jsou znázorněni dělníci vyrábějící sýr. S římskými legionáři, kteří byli velmi zruční, putovalo umění výroby sýra do celé Evropy. Znalost výroby sýra se však velmi rozšířila až během středověku. Sýry se vyráběly především v klášterech a mniši se také stali největšími inovátory. Především díky nim máme dnes na pultech obchodů tolik různých druhů a variant sýrů. Renesance přinesla úpadek jejich popularity, tehdy byl tento produkt prohlašován přímo za nezdravý. Jeho obliba znovu vzrostla ve století devatenáctém, v této době se také výroba začala stěhovat ze soukromých farem do průmyslového zpracování.

CELKEM EXISTUJE OSM DRUHŮ SÝRŮ…

1. čerstvé a měkké sýry
2. zrající sýry
3. polotvrdé sýry
4. tvrdé sýry
5. plísňové sýry
6. sýry s vnitřní plísní
7. tavené sýry
8. uzené sýry

Camembert

Camembert je sýr s historií starou něco málo přes 200 let. Na počátku výroby bylo dobrodiní paní Marie Harel z francouzské vesnice Camembert. Paní Harel poskytovala útočiště mnichům z oblasti Brie a ti ji na oplátku pomáhali s produkcí sýrů. Mniši znali účinky vhodných bakterií, které napomáhaly vzniku mimořádně lahodného sýra. Ten paní Marie formovala do malých bochníčků o váze asi 240g, které pak balila do dřevěných kulatých krabiček. Camembert je sladký sýr s příjemnou vůní, který uzrává tři týdny s pomocí solí. Znalci tvrdí, že nejlepší sýr býval z letní a podzimní produkce.

Brie

Mezi ušlechtilé měkké sýry s bílou plísní na povrchu však nepatří jenom slavný francouzský Camembert, ale i řada dalších typů sýrů a kromě jiného i Brie. Tento sýr převzal své jméno od místa svého původu. Technologie výroby se zrodila v prostředí Ile-de-France v oblasti Brie. Vyrábí se pouze z kravského mléka a na pulty obchodů se dostává s řadou lákavých příchutí.

Sýry Brie Président se prodávají vcelku nebo krájené na jednotlivé dílky koláče. Až doposud byl běžně k dostání plísňový sýr bez příchuti – tzv. přírodní. Posléze se nabídka rozšířila o sýry s příchutí na povrchu. A nyní lze zakoupit i sýr Président, který má příchuť uvnitř. Sýr Brie Président je v chuti jemně pikantní, uvnitř mírně nažloutlý. Vzhledem ke své tloušťce zraje rychleji.

Kateřina Procházková
Senior Consultant PR
Agentura Fenomen komunikace a. s.

23.8.2004 12:00| autor: Markéta Dušková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist