ZNÁTE SÝROVOU HISTORII

První zmínky o sýrech jsou ze starého Egypta. Na egyptských destičkách jsou znázorněni dělníci vyrábějící sýr. S římskými legionáři, kteří byli velmi zruční, putovalo umění výroby sýra do celé Evropy. Znalost výroby sýra se však velmi rozšířila až během středověku. Sýry se vyráběly především v klášterech a mniši se také stali největšími inovátory. Především díky nim máme dnes na pultech obchodů tolik různých druhů a variant sýrů. Renesance přinesla úpadek jejich popularity, tehdy byl tento produkt prohlašován přímo za nezdravý. Jeho obliba znovu vzrostla ve století devatenáctém, v této době se také výroba začala stěhovat ze soukromých farem do průmyslového zpracování.

CELKEM EXISTUJE OSM DRUHŮ SÝRŮ…

1. čerstvé a měkké sýry
2. zrající sýry
3. polotvrdé sýry
4. tvrdé sýry
5. plísňové sýry
6. sýry s vnitřní plísní
7. tavené sýry
8. uzené sýry

Camembert

Camembert je sýr s historií starou něco málo přes 200 let. Na počátku výroby bylo dobrodiní paní Marie Harel z francouzské vesnice Camembert. Paní Harel poskytovala útočiště mnichům z oblasti Brie a ti ji na oplátku pomáhali s produkcí sýrů. Mniši znali účinky vhodných bakterií, které napomáhaly vzniku mimořádně lahodného sýra. Ten paní Marie formovala do malých bochníčků o váze asi 240g, které pak balila do dřevěných kulatých krabiček. Camembert je sladký sýr s příjemnou vůní, který uzrává tři týdny s pomocí solí. Znalci tvrdí, že nejlepší sýr býval z letní a podzimní produkce.

Brie

Mezi ušlechtilé měkké sýry s bílou plísní na povrchu však nepatří jenom slavný francouzský Camembert, ale i řada dalších typů sýrů a kromě jiného i Brie. Tento sýr převzal své jméno od místa svého původu. Technologie výroby se zrodila v prostředí Ile-de-France v oblasti Brie. Vyrábí se pouze z kravského mléka a na pulty obchodů se dostává s řadou lákavých příchutí.

Sýry Brie Président se prodávají vcelku nebo krájené na jednotlivé dílky koláče. Až doposud byl běžně k dostání plísňový sýr bez příchuti – tzv. přírodní. Posléze se nabídka rozšířila o sýry s příchutí na povrchu. A nyní lze zakoupit i sýr Président, který má příchuť uvnitř. Sýr Brie Président je v chuti jemně pikantní, uvnitř mírně nažloutlý. Vzhledem ke své tloušťce zraje rychleji.

Kateřina Procházková
Senior Consultant PR
Agentura Fenomen komunikace a. s.

23.8.2004 12:00| autor: Markéta Dušková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist