Životně důležitá želatina

Téma „želatina“ se stalo v současnosti moderním. Často se o ní aktivně diskutuje nejen v lékařských ordinacích, ale i v kosmetických salonech.

Je opravdu zajímavé, odpovědět si na otázku k jakým účelům je využívána a z jakých surovin ji lze vyrobit.

Jak souvisí želatina s kolagenem a proč je v našem jídelníčku nezbytná

Želatina poskytuje čtyři aminokyseliny potřebné pro tvorbu kolagenu. Pokud je množství těchto aminokyselin v organismu dostačující, kolagen se dobře obnovuje, a tím zabezpečuje dobrý stav kůže, vlasů, kloubních chrupavek, šlach, všech vazivových tkání a cév. Protože je však v našem jídelníčku zdrojů kolagenních aminokyselin málo, vyplatí se hledat jejich další zdroje v různých potravinách a náš jídelníček tak jimi doplnit.

Kolagen je nezbytný zejména v dětství a dospívání pro tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání vápníku. V dospělosti chrání naše klouby před artrózou.

Proč je pro nás kolagen tak důležitý

Kolagen se vyskytuje ve všech typech pojivových tkání. Je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech, v chrupavkách a dokonce i ve stěnách krevních cév.

Víte, že kolagen ovlivňuje:

– pružnost pokožky

– pevnost a pružnost vlasů a nehtů

– zmírnění vzniku celulitidy

– stav našich chrupavek

– pružnost šlach

– pružnost cévních stěn

Co vlastně želatina je

Želatina je produkt přírodního původu a je zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Odklonem od tradičních pokrmů našich babiček se tělu mnohdy nedostává vše čeho si žádá. Naši předci, vzhledem k omezeným zdrojům potravy, využívali zvířecích kůží, chrupavek a pojivových tkání v jídelníčku daleko více než jsme zvyklí nyní my. Uvádí se, že jedním z důvodů zhoršování stavu vlasů a nehtů u současné populace je právě nedostatek želatiny v jídelníčku. Jak tedy tuto životně důležitou látku do těla dopravit v době fitness a lehkých pokrmů

Želatinu můžeme najít např. v sulci, huspenině, tlačence a podobných potravinách. Želatina má velmi podobné složení aminokyselin jako náš „lidský“ kolagen. Je proto vhodným zdrojem těchto aminokyselin a působí na zlepšení regenerace našeho vlastního kolagenu. Ze zvířecího  kolagenu se vyrábí nejen potravinářská želatina, ale i klih, chirurgická vlákna a materiály pro plastickou chirurgii.

Sladký tip společnosti HARIBO –  želatinoví medvídci HARIBO jsou z kvalitní potravinářské želatiny, která se vyrábí z vepřových kůží. Jsou tedy stejným zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu jako například sulc, huspenina nebo tlačenka.

11.5.2006 12:05| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist