Životně důležitá želatina

Téma „želatina“ se stalo v současnosti moderním. Často se o ní aktivně diskutuje nejen v lékařských ordinacích, ale i v kosmetických salonech.

Je opravdu zajímavé, odpovědět si na otázku k jakým účelům je využívána a z jakých surovin ji lze vyrobit.

Jak souvisí želatina s kolagenem a proč je v našem jídelníčku nezbytná

Želatina poskytuje čtyři aminokyseliny potřebné pro tvorbu kolagenu. Pokud je množství těchto aminokyselin v organismu dostačující, kolagen se dobře obnovuje, a tím zabezpečuje dobrý stav kůže, vlasů, kloubních chrupavek, šlach, všech vazivových tkání a cév. Protože je však v našem jídelníčku zdrojů kolagenních aminokyselin málo, vyplatí se hledat jejich další zdroje v různých potravinách a náš jídelníček tak jimi doplnit.

Kolagen je nezbytný zejména v dětství a dospívání pro tvorbu kostí, protože vytváří síť pro ukládání vápníku. V dospělosti chrání naše klouby před artrózou.

Proč je pro nás kolagen tak důležitý

Kolagen se vyskytuje ve všech typech pojivových tkání. Je přítomen v pokožce, šlachách, kostech a zubech, v chrupavkách a dokonce i ve stěnách krevních cév.

Víte, že kolagen ovlivňuje:

– pružnost pokožky

– pevnost a pružnost vlasů a nehtů

– zmírnění vzniku celulitidy

– stav našich chrupavek

– pružnost šlach

– pružnost cévních stěn

Co vlastně želatina je

Želatina je produkt přírodního původu a je zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu. Odklonem od tradičních pokrmů našich babiček se tělu mnohdy nedostává vše čeho si žádá. Naši předci, vzhledem k omezeným zdrojům potravy, využívali zvířecích kůží, chrupavek a pojivových tkání v jídelníčku daleko více než jsme zvyklí nyní my. Uvádí se, že jedním z důvodů zhoršování stavu vlasů a nehtů u současné populace je právě nedostatek želatiny v jídelníčku. Jak tedy tuto životně důležitou látku do těla dopravit v době fitness a lehkých pokrmů

Želatinu můžeme najít např. v sulci, huspenině, tlačence a podobných potravinách. Želatina má velmi podobné složení aminokyselin jako náš „lidský“ kolagen. Je proto vhodným zdrojem těchto aminokyselin a působí na zlepšení regenerace našeho vlastního kolagenu. Ze zvířecího  kolagenu se vyrábí nejen potravinářská želatina, ale i klih, chirurgická vlákna a materiály pro plastickou chirurgii.

Sladký tip společnosti HARIBO –  želatinoví medvídci HARIBO jsou z kvalitní potravinářské želatiny, která se vyrábí z vepřových kůží. Jsou tedy stejným zdrojem bílkovin pro stavbu kolagenu jako například sulc, huspenina nebo tlačenka.

11.5.2006 12:05| autor: Redakce

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

Na tomto webu zpracováváme cookies potřebné pro jeho fungování a analytiku, v případě udělení souhlasu také cookies pro účely cílení reklamy a personalizaci reklam. K tomu využíváme své partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Více informací o nastavení cookies naleznete zde.

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít

TOPlist