Zatoulejte se do kraje Ropáků

Pro všechny milovníky horkých letních dnů jsou ty poslední teplé a slunečné alespoň malou náplastí na nepříliš povedené léto, které za chvíli skončí. Ale pořád před sebou máme ještě minimálně celý týden prázdnin a ten by se neměl promrhat. Pravda, na naplánování zahraniční dovolené už to moc času není, ale toulat se po kopcích a dolinách naší domoviny můžete hned a bez dlouhých příprav. A objevit můžete věci vskutku netušené. Třeba úplně nový živočišný druh hovící si ve smradu a uhlí a nesoucí jméno Ropák…

V dalším speciálním letním díle Toulavé kamery jste měli jedinečnou možnost zavítat do dvou od sebe poměrně vzdálených krajů a to i co do kilometrů, tak do krásy přírody. Zatímco v Olomouckém kraji najdete malebnou přírodu a svou náruč vám tu vřele rozevřou nádherné Jeseníky, do Ústeckého nejspíš za přírodou nevyrazíte. Stále ještě ho mnozí z nás mají spojený především s chemičkami, elektrárnami a stromy bez listí a jehličí chvějící se ve větru a připomínající pouze torzo kdysi krásné krajiny Krušných hor. Přesně tento kraj, je mým rodným a přesto, že má pověst jakou má, mám ho ráda. Zvykla jsem si na všechny ty komíny čnějící do oblak (pamatuji si jako dneska, jak z nich byla má švagrová vykulená, když k nám poprvé přijela z druhého konce republiky, dokonce nelenila a musela si elektrárny vyfotit, prý by jí to rodiče nevěřili:-)), na občasný závan čpavku, který vítr donese široko daleko od Litvínovské chemičky, na měsíční krajinu mosteckých dolů i na přírodu, která se jen velmi pomalu vzpamatovává z krutého zacházení …

Mimochodem pamatujete ještě na první režisérský počin Jana Svěráka z roku 1988, za nějž získal Studentského Oscara Americké filmové akademie, s názvem Ropáci? Krásně nás tehdy všechny doběhnul s novým živočišným druhem, který údajně objevili právě v Severních Čechách a který ke svému životu potřebuje výfukové zplodiny, popílek z elektráren a jako potravinu nade vše miluje uhlí. Musím se přiznat, že jsme jako děti věřili tomu, že v popílkovišti nedaleko Prunéřovské elektrárny skutečně žije. 🙂

Soudím, že po takovém úvodu vás asi do mé rodné hroudy nic a nikdo nenaláká. Ale vězte, že i tady najdete spoustu míst, která stojí za vidění. Třeba takový Žatec vás uvítá s otevřenou náručí a ještě zde ochutnáte výborný zlatavý chmelový mok. Ve zdejším pivovaru jich najdete hned několik druhů a spoustu se toho o něm také dozvíte. Věděli jste třeba, že chmel se zde pěstuje a sklízí už tisíc let? A že původně byl využíván jako léčivka, především k léčbě pošramocených nervů? Lidé jsou však tvorem vynalézavým a tak proč nespojit příjemné s užitečným a nevyrobit nápoj, který bude léčit nervy také a ještě se po něm budeme příjemně motat?:-) A pokud se vám nechce trmácet jen tak a hledat jednotlivé druhy piva po místních restauracích a obchodech, naplánujte si návštěvu tohoto města na přelomu srpna a září, kdy se tady každoročně koná Dočesná. Ochutnáte všechny možné i nemožné příchutě piva a ještě se u toho dobře pobavíte. Když už jsme u chmelu, také ještě pamatujete chmelové brigády? Člověk na nich vymrznul, nebo se pekl v horkém letním slunci, ale vždycky se užila hromada legrace. 🙂

Btw, víte, že existuje označení pro člověka milujícího pivo? Až se zase váš partner vrátí z oslavy s kamarády vratkým krokem a dobře naladěn, bez skurpulí jej můžete začít titulovat homo lupulus – člověk chmelový.

Ze Žatce můžete zamířit třeba do Litoměřic, kde se sice původně také chtěli věnovat pivu, ale záhy zjistili, že víno jim jde podstatně lépe. I když asi ještě mnohem známější jsou Litoměřice pro pravidelné jarní a podzimní veletrhy Zahrada Čech, kam se sjíždí nadšenci zahradničení už celé dlouhé roky. S otevřenou náručí vás přivítají také v Chrámcích u Mostu, kde si pochutnáte na výborné třešňové marmeládě, nebo na chlebu se škvarky a cibulí. Dáváte snad přednost něčemu ostřejšímu? Pak vás jistě neurazí stopičkou dobré Hruškovice.

Malebné a chutné Jeseníky

Za krásnou přírodou se můžete vydat na druhou stranu naší země do kraje Olomouckého, který já mám spojený hlavně s nevábně zapáchajícím sýrem. A to tak, že velmi silně. Nevím, jestli už jste někdy byli přítomni výrobě lahůdky v podobě olomouckých tvarůžků smažených v trojobalu, ale jedno je jisté: V životě jsem nic tak smradlavého nezažila! Odporný zápach linoucí se z kuchyně nás vyhnal z domova na několik dní a být na mě, tak celý byt vymaluju a vše, co jen půjde, vydesinfikuji. 🙂 Ale na druhou stranu nutno říct, že gurmánský zážitek to zase byl, to bez debat. A gurmáni jsou také v kraji Jeseníků. Nejen, že zde sesbírali dávno zapomenuté recepty od našich předků, ale dovedli je zde k dokonalosti. Napříč celým krajem si tak můžete užít gastronomický festival a ochutnat jídla, která jsou jednoduchá a lahodná a přesto se na ně za ta léta tak nějak pozapomnělo. Třeba takové mošničky plněné masem, mě vyloženě navnadily, že jsem nelenila a vyrazila prohledat lednici.:-)

22.8.2011 2:00| autor: Petra Martišková

Čtěte dále

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru nebo nás sledujte na facebooku:

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

TOPlist