1. Žampiony si očistíme a nakrájíme na malé kostičky.
2. Orestujeme na pánvi na rozpuštěném másle, přidáme kmín a majoránku. 3. Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme. 4. Měkké žampiony přelijeme mlékem s moukou a dáme bujon (podle chuti). 5. Omáčka nám postupně zhoustne, už jí zjemníme jen máslem. 6. Do omáčky lze dát ještě 100 ml smetany. 7. Osolíme, opepříme a servírujeme s houskovými knedlíky, rýží nebo těstovinami. 8. Pro vylepšení je samozřejmě lepší tuto omáčku připravit z masa. Hovězí maso je se žampiony dobrou kombinací.
Budete se možná divit, ale žampiony mají něco společného i s bramborami. Mají stejný podíl bílkovin s tím rozdílem, že houby mají ještě nižší množství kalorií. Obsahují zároveň vitamíny B, kyselinu listovou a stopové prvky. Žampiony mají své nezaměnitelné aroma, dají se klidně i zavařit a zmrazit. Čas od času si je můžeme užít i ve smažené formě nebo také orestované na másle se zeleninou či jako plněnou pochoutku s vejci, šunkou a sýrem. Variací je celá řada, žampionová omáčka je jednou z možností. Milovníci hub si tak přijdou na své i mimo sezónu. Žampiony se dají jednoduše koupit v obchodě. Velké jsou výhodné v tom, že se lépe loupou. Určitě jim přijdete na chuť i vy.