Žampionová omáčka se smetanou

Suroviny

žampiony

250 g

mléko

450 ml

hladká mouka na zahuštění

2-4 PL

vývar

1 l

máslo

1 PL

smetana

100 ml

sůl a pepř

dle chuti

majoránka

dle chuti

kmín

dle chuti

Postup přípravy:

1. Žampiony si očistíme a nakrájíme na malé kostičky. 

2. Orestujeme na pánvi na rozpuštěném másle, přidáme kmín a majoránku.
3. Podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme.
4. Měkké žampiony přelijeme mlékem s moukou a dáme bujon (podle chuti).
5. Omáčka nám postupně zhoustne, už jí zjemníme jen máslem.
6. Do omáčky lze dát ještě 100 ml smetany.
7. Osolíme, opepříme a servírujeme s houskovými knedlíky, rýží nebo těstovinami.
8. Pro vylepšení je samozřejmě lepší tuto omáčku připravit z masa. Hovězí maso je se žampiony dobrou kombinací.

Budete se možná divit, ale žampiony mají něco společného i s bramborami. Mají stejný podíl bílkovin s tím rozdílem, že houby mají ještě nižší množství kalorií. Obsahují zároveň vitamíny B, kyselinu listovou a stopové prvky. Žampiony mají své nezaměnitelné aroma, dají se klidně i zavařit a zmrazit.
Čas od času si je můžeme užít i ve smažené formě nebo také orestované na másle se zeleninou či jako plněnou pochoutku s vejci, šunkou a sýrem. Variací je celá řada, žampionová omáčka je jednou z možností. Milovníci hub si tak přijdou na své i mimo sezónu. Žampiony se dají jednoduše koupit v obchodě. Velké jsou výhodné v tom, že se lépe loupou. Určitě jim přijdete na chuť i vy.

Hodnocení

4  Hodnoceno: 20x |  Nechutnalo
12345
Chutnalo
12.2.2014 7:59

Související recepty podle typu kuchyně

Související recepty podle typu jídla

Související recepty podle náročnosti

Přečtěte si

Chcete získávat nejnovější informace ze světa žen?

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru vyplněním vaší emailové adresy.

Chyba: Email není ve správném formátu.
OK: Váš email byl úspěšně zaregistrován.

*Newslettery vám budeme zasílat nejdéle 3 roky nebo do vašeho odhlášení. Více informací na mailové adrese: gdpr@femina.cz

TOPlist